καρχαρίας
«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο».

Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότερες αναφορές έχουν γίνει για εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες, κάτι το οποίο οφείλεται στα ζεστά νερά και στα ρεύματα.

Για παράδειγμα, στη Σέριφο λουόμενοι είδαν ξαφνικά να περνάει ακριβώς δίπλα τους ένας καρχαρίας που έφτανε τα τρία μέτρα, ενώ έκαναν βόλτα με σκάφος στα ανοιχτά του νησιού. Παρόμοια εικόνα και στην Κοκκίνη του Ηρακλείου, όπου νεαροί είδαν έντρομοι έναν μικρό καρχαρία να κολυμπά δίπλα τους, ενώ ένας καρχαρίας της οικογένειας των μακρύπτερυγων μάκο, εντοπίστηκε να κολυμπά έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου.

Οι ειδικοί ιχθυολόγοι αναφέρονται ότι η έντονη κινητικότητα των καρχαριών οφείλεται στην αναπαραγωγή τους.

«Είναι περίοδος αναπαραγωγής και για να εναποθέσουν τα αυγά τους ή για να γεννήσουν τα αυγά τους, δεν το κάνουν στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στα ρηχά», λέει η Αναστασία Χαρίτου στο MEGA, υπεύθυνη προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης ISEA.

Οι ειδικοί επιμένουν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη καρχαρία, τουλάχιστον 35, τα περισσότερα εκ των οποίων, είναι μικρού μεγέθους, οπότε και είναι φυσιολογική η εμφάνισή τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας: «Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο».

«Ο πιο επικίνδυνος είναι ο «ταυροκαρχαρίας». Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε

Τι κάνουμε αν δούμε καρχαρία

Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις.

«Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος.

Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Αν θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά»
«Τα χέρια του μόχθου είναι τα πιο καθαρά. Μακάρι, να ήταν και στο Μαξίμου»
Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Αν θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, να μηδενίσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά»
sxoleio
Πανελλήνιες 2024 – Εκπαιδευτικοί για Επιτροπές Εξεταστικών και Βαθμολογικών Κέντρων: «Δεν ανεχόμαστε την άνιση μεταχείριση»
«Η Δευτεροβάθμια Διεύθυνση της Δυτικής Θεσσαλονίκης να ζητήσει αιτήσεις από όλους τους εκπαιδευτικούς και να ανανεώσει τις Επιτροπές και τα...
Πανελλήνιες 2024 – Εκπαιδευτικοί για Επιτροπές Εξεταστικών και Βαθμολογικών Κέντρων: «Δεν ανεχόμαστε την άνιση μεταχείριση»