νύμφες
Τα μαγικά αυτά πλάσματα είχαν σημαντικό ρόλο για τη φύση

Οι Νύμφες στην αρχαιότητα και την μυθολογία ήταν πολύ σημαντικές και είχαν καθοριστικό ρόλο σε γεγονότα. Αν και δεν αναφέρονται πολλά πράγματα για αυτές, εκείνες υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα και συνυπήρχαν με θεούς και ανθρώπους.

Η λέξη νύμφη σχετίζεται στα ελληνικά με τη λέξη νύψη – αυτή που είναι καλυμμένη με πέπλο, κατά συνέπεια νεαρή κοπέλα σε ηλικία γάμου.

Οι Νύμφες ήταν πανέμορφες νέες γυναίκες με θεϊκή καταγωγή, που ζούσαν στη φύση και συνόδευαν την Άρτεμης στις περιπέτειές της. Επιπλέον χόρευαν και τραγουδούσαν με τον Πάνα, ενώ τραγουδούσαν για τους θεούς στον Όλυμπο και ιδιαίτερα τον πατέρα του Πάνα, τον Ερμή.

Πολλές φορές χόρευαν μαζί τους η Αφροδίτη και ο Απόλλωνας, ενώ οι ίδιες δεν ήταν αποκλειστικά θεοί, αλλά κάτι ενδιάμεσο, γιατί δεν ήταν αθάνατες, αλλά ζούσε πολύ και τρέφονταν με αμβροσία.

Που τις συναντάμε

Οι νύμφες βρισκόντουσαν, όπου υπήρχε φύση και ιδιαίτερα γλυκό νερό, ιδιαίτερα κοντά σε ποτάμια, πηγές και μέσα στα βουνά με τους καταρράκτες. Πάντα συνόδευαν το νερό, τονίζοντας έτσι τη σημασία που είχε για τη ζωή.

Μέσω λοιπόν της μεγάλης δύναμη που είχε το νερό οι Νύμφες εξαπλώθηκαν στα βουνά και στα δάση και συνδέθηκαν με τη βλάστηση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται κόρες του Ωκεανού ή άλλων ποταμών.

Κάθε περιοχή στην Ελλάδα, είχε και τα δικά της ποτάμια, οπότε και τις δικές του Νύμφες, πχ ο ποταμός Πηνειός ήταν ο πατέρας των Νυμφών (των πηγών) της Θεσσαλίας. και ο ποταμός Ξάνθος ήταν ο γεννήτορας των Νυμφών αντίστοιχα της Τροίας.

νύμφες

Τα είδη των Νυμφών

Οι Νύμφες, πέρα το γεγονός ότι αποτελούσαν όλες αδερφές μεταξύ τους χωρίζοντας σε κατηγορίες.

Ναϊάδες: Αποτελούσαν τις Νύμφες των ποταμών, των πηγών και των κρηνών, ενώ ήταν οι πιο γνωστές.

Ορεστιάδες: Ήταν οι Νύμφες που κατοικούσαν στα βουνά, εκεί όπου υπήρχαν πηγές.

Δρυάδες ή Αμαδρυάδες: Ήταν οι Νύμφες των μοναχικών δέντρων και των λιβαδιών, που κατοικούσαν μέσα σε σπηλιές, κάτω από την επιφάνεια των ποταμών. Μέσα στις σπηλιές τους απολάμβαναν τις χαρές του έρωτα με τον Ερμή ή τους Σιληνούς.

Πλειάδες: Νύμφες που ανήκαν στην ακολουθία της θεάς Άρτεμης. Ήταν κόρες του Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης.

Νηρηίδες: Νύμφες που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους κατά την ελληνική μυθολογία, που προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Ήταν κόρες του Νηρέα και της  Ωκεανίδας Δωρίδας και εξ αυτής εγγονές του Τιτάνα Ωκεανού.

νύμφες

Η λαϊκή παράδοση

Οι Νύμφες, πέρα από την μυθολογία είχαν επικρατήσει και στη λαϊκή παράδοση μέχρι σήμερα και είναι γνωστές με τον όρο «νεράιδες». Οι νεράιδες ζουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, που υπάρχει όμορφη φύση και γλυκό νερό, για αυτό συναντάμε μέρη που ονομάζονται νεραϊδοσπηλιές και νεραϊδόβρυσες.

Θεωρείται πάντοτε επικίνδυνο να τις συναντήσει κανείς, αφού υπάρχουν ακόμη οι μύθοι για τους «νεραϊδοπαρμένους», όπως ήταν ο Ύλας στην αρχαιότητα. Μόνο οι σαββατογεννημένοι και οι «αλαφροΐσκιωτοι» μπορούν να τις αντιλαμβάνονται και να τις βλέπουν να χορεύουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites
Πρότυπα-Πειραματικά-Εκκλησιαστικά Σχολεία: Συγκρότηση επιτροπών για τις εξετάσεις και την κλήρωση
Συγκρότηση επιτροπών για την διεξαγωγή της δοκιμασίας για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία και στα Εκκλησιαστικά Σχολεία και της κλήρωσης για την...
Πρότυπα-Πειραματικά-Εκκλησιαστικά Σχολεία: Συγκρότηση επιτροπών για τις εξετάσεις και την κλήρωση
EKPA
ΕΚΠΑ: Τελετή εγκαινίων του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 10:00
ΕΚΠΑ: Τελετή εγκαινίων του Ρομποτικού Χειρουργικού Συστήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ PISA.jpg
Ελληνική PISA: Στάση εργασίας από τη ΔΟΕ για την ακύρωση των εξετάσεων κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού
ΔΟΕ: Επιχειρούν να αλλάξουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να το μετατρέψουν σε ένα εξεταστικό κέντρο όπου θα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση...
Ελληνική PISA: Στάση εργασίας από τη ΔΟΕ για την ακύρωση των εξετάσεων κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού