Σκύλος στην Αρχαία Ελλάδα
Αποκάλυψαν δολοφόνους και καταδίωξαν ιερόσυλους...

Ο ιστορικός, φιλόσοφος, ρήτορας και δάσκαλος Πλούταρχος, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ., καταγράφει εκπληκτικές ιστορίες για αρχαίους σκύλους που έλυσαν υποθέσεις δολοφονιών και άλλων εγκλημάτων, στο έργο του «Ηθικά».

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν σκύλο που αποκάλυψε στον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου τους δολοφόνους ενός εγκλήματος. Η δεύτερη αφορά στο σκύλο του ποιητή Ησιόδου που ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη των δολοφόνων του.

Μάλιστα, χάρη σ’ έναν άλλο σκύλο οι Αθηναίοι μπόρεσαν α συλλάβουν αυτόν που έκλεψε τα χρυσά και τα ασημένια αναθήματα από τον ναό του Ασκληπιού κάτω από την Ακρόπολη. Ο σκύλος που φυλούσε το ναό τον καταδίωξε για δύο μέρες μέχρι και τους σημερινούς Αγίους Θεοδώρους, δηλαδή μια απόσταση 65 χιλιομέτρων. Με αυτόν τον τρόπο συνελήφθη ο ιερόσυλος.

Στη συνέχεια, οι Αθηναίοι εξέδωσαν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο, θα σίτιζαν τον σκύλο αυτόν εφ’ όρου ζωής, ενώ το όνομα του σκύλου «Κάππαρος» αναγράφηκε σε επιγραφή.

Σκύλος στην Αρχαία Ελλάδα

Σκύλοι αποκαλύπτουν δολοφόνους

«Και ο βασιλιάς Πύρρος σ’ ένα ταξίδι του έτυχε να συναντήσει έναν σκύλο που φύλαγε τη σορό ενός δολοφονημένου άνδρα (που ήταν ο ιδιοκτήτης του). Στην απορία του για το τι είχε συμβεί, του είπαν ότι ο σκύλος είχε παραμείνει εκεί χωρίς να φάει για τρεις μέρες και αρνιόταν να φύγει. Ο Πύρρος έδωσε εντολή να ταφεί η σορός, να υπάρξει φροντίδα για τον σκύλο και να τον φέρουν στη συνοδεία του.

Λίγες μέρες αργότερα, έγινε επιθεώρηση των στρατιωτών (του Πύρρου), οι οποίοι παρέλασαν μπροστά από τον βασιλιά που ήταν στον θρόνο του, ενώ ο σκύλος καθόταν ήσυχος δίπλα του. Αλλά όταν είδε τους δολοφόνους του κυρίου του να περνούν μπροστά, όρμησε εναντίον τους με άγρια γαβγίσματα και καθώς εξέφραζε (με τον τρόπο αυτό) την κατηγορία του, γύρισε και κοίταξε τον βασιλιά, ώστε όχι μόνο αυτός, αλλά και όλοι όσοι ήταν παρόντες υποπτεύθηκαν τους άντρες.

Αμέσως συνελήφθησαν και όταν ανακρίθηκαν, μαζί με τη συνδρομή και άλλων στοιχείων, ομολόγησαν τη δολοφονία και τιμωρήθηκαν.

Το ίδιο λέγεται ότι έκανε και ο σκύλος του ποιητή Ησιόδου, εξαιτίας του οποίου καταδικάστηκαν οι γιοι του Γανύκτωρ του Ναυπακτίου, που ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Ησιόδου».

Πηγή πληροφοριών: mixanitouxronou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρομποτικη
Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας: Η φοιτητική ομάδα Hyperion Robotics διακρίθηκε σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 30 ομάδες από όλο των κόσμο καθώς και 94 ομάδες που διαγωνίστηκαν για το κύπελο της Γαλλίας.
Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας: Η φοιτητική ομάδα Hyperion Robotics διακρίθηκε σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ρομποτικής
τν ιεπ
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: «Sold out» μέσα σε 4 ώρες οι 750 θέσεις για τις ημερίδες του ΙΕΠ! - Θα μεταδοθούν ζωντανά
Η πρώτη ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά σήμερα το απόγευμα και ώρα 17:00-19:00
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: «Sold out» μέσα σε 4 ώρες οι 750 θέσεις για τις ημερίδες του ΙΕΠ! - Θα μεταδοθούν ζωντανά