texni
Γράφει η Ειρήνη Χόνδρου

Στη δίνη της πρωτόγνωρης πανδημίας που μαστίζει ολόκληρη την υφήλιο, ο πολιτισμός, σφυγμομετρώντας τον παλμό της επικαιρότητας, δρα ως κοινωνός της ενότητας και της ελπίδας. Η τέχνη συγκεκριμένα, διαθέτει άκρως καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση του προβλήματος και ακροβατώντας μεταξύ ιδεατού και πραγματικού κόσμου, αποτελεί «φάρμακο» για τους πολίτες και κατ΄επέκταση για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Η προσφορά της αναμφίβολη· μα ιδίως σε περιόδους κρίσης, η τέχνη φαίνεται πως κατορθώνει να απαντά στις ψυχές όλων, αναδεικνύοντας έτσι, τη σπουδαιότητά της. Η λύτρωση και η ψυχική ηρεμία που επιφέρει η επαφή με κάθε είδος καλλιτεχνικής δημιουργίας, πέραν της αισθητικής καλλιέργειας, ολοκληρώνει και εξευγενίζει τον άνθρωπο που έχει φθαρεί πνευματικά από την καθημερινή τριβή με τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Είτε στόχος είναι ο προβληματισμός, είτε απλώς η ψυχαγωγία, καθένας - που πιθανόν στερείται τη δυνατότητα εξωτερίκευσης των φόβων και των ανησυχιών του - βρίσκει διέξοδο μέσω της δημιουργίας, «αναστατώνεται» πνευματικά και τελικά «δραπετεύει» από τις προβληματικές καταστάσεις που τον απασχολούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως καλλιτέχνες και πολιτιστικά ιδρύματα από κάθε χώρα, έσπευσαν να προσφέρουν και να διαθέσουν τα έργα τους -έστω διαδικτυακά- προκειμένου να είναι ευρέως προσιτά. Η τέχνη, μέσα από την υποκειμενικότητα που τη διακρίνει, γεννά αμέτρητα συναισθήματα. Παύει την αδράνεια του νου και εξασφαλίζει στο άτομο βαθύτερο παιδευτικό υπόβαθρο.

Ωστόσο, ακόμα και σε ένα πιο γενικευμένο πλαίσιο, αυτό της κοινωνίας, ή ορθότερα, της παγκόσμιας κοινότητας, πολύτιμη είναι η συμβολή του καλλιτεχνικού κόσμου. Μουσικοί, ηθοποιοί, ζωγράφοι· όλοι όσοι υπηρετούν με κάθε τρόπο την τέχνη, ως μονάδες ή ως μέλη σε ομάδες και σωματεία, προτάσσουν το φιλανθρωπικό ιδεώδες, προσφέροντας σαφώς ψυχική, μα και υλική στήριξη, όπου χρειάζεται. Πρωτίστως στα όρια του έθνους, αλλά ταυτόχρονα και σε διεθνές επίπεδο, η πολιτισμική παρακαταθήκη κάθε κράτους, είναι το εφαλτήριο για την αρτιότερη αντιμετώπιση του ζητήματος, αφού ενισχύεται μέσω αυτής, η έννοια της κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης. Η «γέφυρα» πολιτισμού που δημιουργείται άρει κάθε καχυποψία και προκατάληψη, συσπειρώνει τους πολίτες και επιδεικνύει την εσωτερική ανάγκη για επικοινωνία και οικουμενικότητα. Την ισότητα όλων απέναντι στο κοινό πρόβλημα.

Επιλογικά, παρ΄όλες αυτές τις δυσμενείς συνθήκες που βιώνουμε και ανεξάρτητα της αβεβαιότητας που κρύβει κάθε αύριο, η διαχρονική και πανανθρώπινη δύναμη της τέχνης, δεν είναι αμελητέα.

Τι πιο όμορφο εξάλλου; Η τέχνη υπάρχει παντού και πια είναι για όλους. Η τέχνη για ακόμα μια φορά, γίνεται η ελπίδα απέναντι στο πρόβλημα…!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πρότυπα σχολεία, μαθητές, τάξη, σχολείο
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας
Τα φετινά θέματα και οι απαντήσεις της γραπτής δοκιμασίας για Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία
Πρότυπα και Εκκλησιαστικά σχολεία: Θέματα και απαντήσεις γραπτής δοκιμασίας