Thumbnail
Στο τελικό στάδιο η επεξεργασία του ηλεκτρονικού περιουσολογίου

Άμεσα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, ώστε να μπορεί να καταγραφεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογούμενων.

Οι αρχές θα επιχειρήσουν να καταγράψουν περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα, είδη πολυτελείας που αποκρύπτονται από την Εφορία και οι παραβάτες να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της κατάσχεσης και όχι απλώς των προστίμων.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Οπως παρουσιάστηκε και στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το Περιουσιολόγιο, θα είναι τα εξής:

1. Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).

2. Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

3. Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.

4. Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

5. Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.

6. Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.

7. Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.

8. Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

9. Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιστωτική χρεωστική κάρτα
Κρήτη: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης 59χρονος- 8.500 ευρώ έκαναν «φτερά» ως έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό της Γαλλίας
Ενώ επιχειρούσε να κάνει μία ηλεκτρονική πληρωμή, όχι όμως μέσω της εφαρμογής της τράπεζας αλλά μέσω ιστοσελίδας που βρήκε από μηχανή αναζήτησης,...
Κρήτη: Θύμα ηλεκτρονικής απάτης 59χρονος- 8.500 ευρώ έκαναν «φτερά» ως έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό της Γαλλίας
viasmos-fovos-bullying
Ναρκωτικά σε σχολεία: «Θα σε σκοτώσουμε, θα σε σφάξουμε» - Ο εκφοβισμός και οι ξυλοδαρμοί μαθητών
«Με σώσατε» είπε ανήλικος στους αστυνομικούς για το κύκλωμα ναρκωτικών σε σχολεία της Πάτρας
Ναρκωτικά σε σχολεία: «Θα σε σκοτώσουμε, θα σε σφάξουμε» - Ο εκφοβισμός και οι ξυλοδαρμοί μαθητών