Thumbnail
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την παράδοση δημοτικών χώρων και λειτουργιών μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και χορηγών διευρύνει η διοίκηση Γ. Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων. Με πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ολοκληρώθηκε η πράξη παράδοσης του ιστορικού κτιρίου της δημοτικής αγοράς Κυψέλης σε ΜΚΟ, η οποία είχε ξεκινήσει το Μάη του 2015 με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος για τη διαχείριση του χώρου. Η επιτροπή που είχε συσταθεί (αποτελούμενη από τους Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Βασίλη Φουρλή, πρόεδρο του Ομίλου «FOURLIS», Πέτρο Μάρκαρη, συγγραφέα, Αρη Καλαντίδη, πολεοδόμο και διευθυντή του Institute of Place Management, και Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχο Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων) κατέληξε ομοφώνως στην επιλογή της ΜΚΟ «Impact HUB» να διαχειριστεί το χώρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, με πρόσχημα την οικονομική αδυναμία διαχείρισης του χώρου, ουσιαστικά ο Δήμος παραδίδει τη δημοτική αγορά Κυψέλης στις ορέξεις της εν λόγω ΜΚΟ, δωρεάν, για μια πενταετία. Η «Impact HuB Labs», όπως σημειώνεται στο καταστατικό της, έχει τη μορφή αστικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Κοινωνικής Οικονομίας. Στους σκοπούς της αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, «η βελτίωση των υποδομών Παιδείας σχετικά με τον πολιτισμό, την κοινωνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την οικο-ανάπτυξη, πρωτίστως στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάδειξη και την εκπαίδευση ενεργών πολιτών, που με υπεύθυνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εμπλέκονται σε μια συστημική και συστηματική αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι». Με λίγα λόγια, ένας σημαντικός δημοτικός χώρος παραδίδεται βορά και μάλιστα δωρεάν σε μια ΜΚΟ, που προάγει ενέργειες και πολιτικές σε βάρος των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνεται στο καταστατικό της, η «Impact Hub» αναλαμβάνει διεθνή πρωτοβουλία και συνεργασία με διάφορους φορείς, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, ΟΤΑ, Συνεταιρισμούς, Επιμελητήρια και κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας για την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Γνωστή είναι, άλλωστε, η συνεργασία της εν λόγω ΜΚΟ με την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για την προώθηση των... ευαγών στόχων τους. Ηδη, η εν λόγω ΜΚΟ διατηρεί χώρο στου Ψυρρή, όπου αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, προγραμμάτων.

Από την πλευρά της, η διοίκηση Καμίνη ισχυρίζεται ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να λειτουργήσει ο Δήμος το χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε με χρήματα από το ΕΣΠΑ και τώρα παραχωρείται έτοιμος στη ΜΚΟ. Την επιλογή της διοίκησης στηλίτευσε έντονα, στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, κατήγγειλε την επιλογή του Δήμου να κάνει πολιτική με τις ΜΚΟ και αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος που δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος τον εν λόγω χώρο, όταν οι κάτοικοί του πληρώνουν τόσα λεφτά. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να είναι κανείς αφελής αν θεωρεί ότι η ΜΚΟ θα λειτουργήσει το χώρο χωρίς κανένα κέρδος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxeis_mathiteias.jpg
Ξεκινά σήμερα η διάθεση θέσεων Μαθητείας ΕΠΑΛ από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα για την περίοδο 2024-2025
Οι απόφοιτοι ολοκληρώνοντας το Μεταλυκειακό Έτος, μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης Επιπέδου 5 μετά...
Ξεκινά σήμερα η διάθεση θέσεων Μαθητείας ΕΠΑΛ από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα για την περίοδο 2024-2025
agori-viasmos-seksoualiki-parenoxlisi.jpg
Κρήτη: «Έχω μέσα μου ένα τέρας» – Τι ισχυρίστηκε ο 51χρονος που ασέλγησε σε 3 ανήλικους
Το βαφτιστήρι του περιέγραψε τουλάχιστον δέκα περιστατικά ασέλγειας και κακοποιήσεων
Κρήτη: «Έχω μέσα μου ένα τέρας» – Τι ισχυρίστηκε ο 51χρονος που ασέλγησε σε 3 ανήλικους