Thumbnail
Βίντεο και Φωτογραφίες

Ο μεγάλος Κρητικός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης ταξίδεψε στην Κρήτη, και επισκέτηκε την πατρίδα του τα Χανιά για να δει το ανακαινισμένο του πατρικό σπίτι, το οποίο θα λειτουργήσει ως Μουσείο στο μέλλον.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης και αύριο από τον Δήμο Αποκορώνου. Παρέλαβε τον τίτλο του επίτιμου πολίτη

Ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εργασίες που προηγήθηκαν για την πλήρη αποκατάσταση της οικίας του καιτον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως Μουσείο.

Τον Μίκη Θεοδωράκη υποδέχθηκαν παιδιά από την Παιδική Χορωδία του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, με τη δασκάλα τους, Μαρία Κουτουλάκη, τα οποία τραγούδησαν το «Καραβάκι», ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος Κρητικός μουσικοσυνθέτης.

Ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα όσα συμβαίνουν στη χώρα και αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να είναι αυτάρκης καθώς έχει μεγάλο πλούτο που θέλουν να τον αρπάξουν οι ξένου, τόνισε:

"Εδώ που φτάσαμε, εδώ που μας φτάσανε χρειάζεται επανάσταση" ανέφερε και υπό τα χειροκροτήματα του κόσμου που είχε κατακλύσει ασφυκτικά την αίθουσα, συμπλήρωσε πως λυπάται που δεν μπορεί να περπατήσει και να πάρει ένα καλάσνικοφ να κατεβεί στις πλατείες.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανάγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύσσεται ο Μίκης Θεοδωράκης επίτιμος δημότης των Χανίων και του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης.

Επίσης ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης απέδωσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη μέγιστη τιμή του Ιδρύματος, παραδίδοντάς του το χρυσό μετάλλιο για το παγκόσμιας εμβέλειας έργο του και την εθνικά ενωτική στάση του σε όλη την πρόσφατη ιστορία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Θεοδωράκης ξεναγήθηκε στους χώρους τού Παλιού Τελωνείου Χανίων το οποίο ανακατασκευάζεται ως πολιτιστικό κέντρο που θα φέρει το όνομά του.

Στο σπίτι του

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με τα Hananews αρχικά έκανε ερωτήσεις στους μελετητές του έργου (Δημήτρης Αντωνακάκης, Σουζάνα Αντωνακάκη, Κώστας Μαυρακάκης), θυμήθηκε ιστορίες περασμένων ετών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μία παλαιότερη βεντέτα και στο πώς, από τύχη ουσιαστικά, είναι ο ίδιος σήμερα ζωντανός, ενώ μίλησε και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σημειώνεται ότι στο Μουσείο, πέραν των αντικειμένων που βρέθηκαν στην οικία του Μίκη Θεοδωράκη και τα οποία αποκαταστάθηκαν και εκτίθενται για το κοινό, θα υπάρχει, επίσης, βιβλιογραφικό υλικό και δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στο έργο του συνθέτη.

Παράλληλα, στον χώρο θα φιλοξενούνται και ερευνητικά εργαστήρια, το αντικείμενο των οποίων θα αφορά το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μενίδι βίντεο
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η στιγμή που ο 50χρονος συναντά την Ενκελέιντα πριν τον φόνο
Νέο βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο «χαρτογραφεί» τις κινήσεις του 50χρονου δολοφόνου
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η στιγμή που ο 50χρονος συναντά την Ενκελέιντα πριν τον φόνο
Image 2024-05-18
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τη διεθνή μέρα μουσείων
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»