Thumbnail
Εκκαθάριση της Ειδομένης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Αρχίζει από σήμερα και θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα η επιχείρηση εκκαθάρισης της Ειδομένης από τους 8.500 πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες, ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και εγκλωβισμένοι εξαιτίας της αντιδραστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιχείρηση θα γίνει με τις «ευλογίες» της ΕΕ και βέβαια τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κατασταλτικό μέρος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, την επιχείρηση εκκαθάρισης προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους». Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων ζουν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού σε χωράφια, αλλά και σε κείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και δύο μήνες. Στην περιοχή αναμένονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει από την Αττική πάνω από δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας για το φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης, πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει μέχρι και μια βδομάδα. Ο Γ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι σε 10 μέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων και ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση - σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». Ο Γ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι, που ανακατασκευάστηκε. Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500 - 7.000 θέσεων. Ηδη, την Κυριακή 440 άτομα απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη.

Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο μεταξύ, την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη εκκαθάριση της Ειδομένης εξέφρασε χτες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο, χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο Μ. Σχοινάς υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβονται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται και σήμερα.

Αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «1 προς 1», επισήμανε ότι πριν από λίγες μέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απρίλη έως σήμερα. Παράλληλα, μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280, τη στιγμή που οι εγκλωβισμένοι είναι χιλιάδες.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα