Thumbnail
Ανδριανή Στράνη

Από καιρό περίμεναν τη σταύρωση….. καθώς το Πάσχα αργούσε για φέτος έψαχναν ευκαιρία να δώσουν νόημα στη ζωή τους. Ο αρχιερέας είχε όλο το χρόνο να κάνει τα απαραίτητα για να προετοιμάσει το λαό ώστε ν’ αποφασίσει “ανεπηρέαστα”. Παρά τις προσπάθειες να τον πετύχουν κάπου, στάθηκε αδύνατον. Ο Μεσσίας θα έκανε την εμφάνισή του στον Κήπο της Γεθσημανή την προκαθορισμένη ώρα μετά το γέμισμα του φεγγαριού.

Η ανυπομονησία και η νευρικότητα διακρίνονταν στις κινήσεις τους. Πήγαιναν κι έρχονταν. Τους απασχολούσε το θέμα έντονα αλλά ήθελαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα σ’ ένα διάλειμμα μνήμης. Τότε την συνάντησαν. Έτριψαν τα χέρια τους όλο χαρά. Επιτέλους μια σταύρωση πριν από το Πάσχα. Η επίθεση έγινε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνεδρίου κεκλεισμένων των θυρών στα γρήγορα και κρυφά. Εκείνη ήταν θλιμμένη, ντυμένη στα μαύρα, όπως τότε που τη γάζωσαν τα πολυβόλα. Ο χώρος για πολύ καιρό ήταν εχθρικός. Μάλλον την ανέχονταν. Ο Πιλάτος παρατηρούσε “αμέτοχος”, μέσα κι έξω από το παιχνίδι για να μην κατηγορηθεί. Είχε αναθέσει την επιγραφή της απόφασης σε ειδική επιτροπή γραμματέων. Ένας από τους Γραμματείς έσυρε τον χορό.
    Ποιά είσαι μωρέ, πες μας, ποια είσαι; να γράψω.
    Η Αθηνά Χατζηεσμέρ, η Επονίτισσα!
    Η Επονίτισσα; Τι όνομα περίεργο είναι αυτό; Δεν το αναγνωρίζουμε. Να το κόψουμε.
Ο χορός επαναλάμβανε: “Να το κόψουμε”, “Να το κόψουμε”!

    Η Αθηνά ψέλλισε: Γιατί; Κι ένιωσε τον κίνδυνο να την ζώνει από παντού. Αυτή είναι η ταυτότητά μου.
    Εμείς ξέρουμε καλύτερα, είπαν, είμαστε οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι της Ιστορίας. Εσύ τελείωσες, είσαι πεθαμένη, να φύγεις, θα βγάλουμε άλλη ταυτότητα.
    Ο χορός επαναλάμβανε: “Θα βγάλουμε άλλη ταυτότητα. Ανώδυνη. Περασμένα-Ξεχασμένα”.
    Εκείνη, κοιτάζει τον Πιλάτο και ρωτάει: Γιατί;
Δε παίρνει άλλη απάντηση παρά μόνο αυτή: Το Συνέδριο είναι το κυρίαρχο όργανο. Είναι ο Νόμος!
Οι κάνες στραμμένες προς το μέρος της για δεύτερη, τρίτη, τέταρτη, πέμπτη φορά. Το είχε ζήσει. Η στοχοποίηση είναι επώδυνη διαδικασία. Οι Γερμανοί όταν τη συνέλαβαν μια από τις πολλές κατηγορίες που τις φόρτωσαν ήταν η Αντίσταση κατά της Νόμιμης Αρχής Κατοχής. Η Αντίσταση δεν καταπίνεται εύκολα. Όποια δεν εκτελεί τις διαταγές στοχοποιείται και εκτελείται. Αυτή όμως ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο. Τώρα όπως και τότε ήρθε μπροστά της για να τους ταράξει τον “μακάριο” ύπνο τους. Η Αθηνά θυμήθηκε τον Σταυρό της Καισαριανής και ύψωσε την φωνή της:
    Τον κόσμο θέλω ν’ αλλάξω. Δεν έχω κάτι μαζί σας. Ελάτε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο μαζί. Γραμματείς και Σαδδουκαίοι την άκουγαν ατάραχοι. Η επιγραφή είχε προαποφασιστεί. Η Ιστορία θα ξαναγραφεί με την Αποκάλυψη και την Απόκρυψη της Αλήθειας.
Εκείνη ύψωσε την φωνή της ακόμη πιο ψηλά. Μην μου στερείτε την ταυτότητά μου. Να και η Πολιτεία με αναγνώρισε, είπε, δείχνοντας το χαρτί με τις σφραγίδες και τις υπογραφές.
Σαν σήμερα, ήταν που με το ΦΕΚ 1264 στις 11-4-2012 η Ταυριώτισσα Επονίτισσα τιμήθηκε από την Πολιτεία. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγνώρισε με επίσημη πράξη την αντιστασιακή δράση της Επονίτισσας Αθηνάς και έδωσε το όνομά της σ’ ένα σχολείο του Ηρωικού Ταύρου.
Μεγάλη τιμή για το σχολείο αλλά ταυτόχρονα μεγάλο χρέος για να συνεχίσει τους αγώνες της και να ρίχνει φως στα σκοτάδια του κόσμου. Τώρα 11-4-2016 μετά από 4 χρόνια αφάνειας, την ξαναδικάζουν μπροστά στο Μεγάλο Συνέδριο για να την ξανασταυρώσουν με νέο αρχιερέα. Το φαρμάκι έσταξε μέχρι το πάτωμα. Κοιτάζονταν μεταξύ τους, άλλοι κοίταζαν κάτω, να περάσει η ώρα και να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα για να πάνε στο Πάσχα “καθαροί”. Ο Πιλάτος είχε έτοιμη τη λεκάνη για να νίψει τας χείρας του.
    ΦΕΚ είπε; Κι ακούστηκε μια φωνή από τα έδρανα του Συνεδρίου. Τι είναι αυτό; Για να δω. Μεγάλο είναι, όλο αριθμούς. Να βγει, δεν χρειάζεται στην επιγραφή. Όσο λιγότερα γράψουμε, τόσο καλύτερα. Μην φορτώνουμε την Μνήμη με ανούσιες λεπτομέρειες.
Η Αθηνά Χατζηεσμέρ ήθελε, λέει, να αλλάξει τον κόσμο και μας βάζει τώρα σε μπελάδες. Δεν μας αφήνει στην ησυχία μας να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Μας θυμίζει τους Αγώνες και την Εθνική Αντίσταση. Μας αγχώνει. Εμείς θέλαμε να ξεχάσουμε και αυτή νάτη μπροστά μας ξεπετιέται βαμμένη στο αίμα της Αλήθειας. Άλλοι, μονολογούσαν: γιατί να χάσουμε τον ύπνο μας; Αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει με τίποτα! Να κάτσει φρόνιμα! Να συμμορφωθεί! Κινήθηκαν απειλητικά εναντίον της. Τα μάτια τους είχαν γουρλώσει επικίνδυνα και αφροί έβγαιναν από το στόμα τους. Ένα μειδίαμα απορίας και αγωνίας ζωγράφιζε το πρόσωπό της. Ήρθε το τέλος, σκέφτηκε.
Η Αθηνά ταρακουνήθηκε από το σεισμό της σταύρωσης. Δύο χέρια  πρόλαβαν και την κράτησαν για πάντα ψηλά. Ο ουρανός καθάρισε! Θα δούμε τ’ αστέρια κι απόψε!
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

  Αθηνά Χατζηεσμέρ (1924-1944)
Ταυριώτισσα Ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης.
Επονίτισσα. Εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής από τα Γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 5/9/1944 για την αντιστασιακή της δράση. Το 2ο Γυμνάσιο Ταύρου για να τη τιμήσει φέρει το όνομά της με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1264/τ.Β/11-4-2012).        


Ανδριανή Στράνη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

seminario-epaggelmatikou-prosanatolismou
Το ανεπηρέαστο από την τεχνητή νοημοσύνη επάγγελμα - Μισθοί πάνω από 10.000 το μήνα
Ποιο είναι το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα του μέλλοντος που δεν θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη
Το ανεπηρέαστο από την τεχνητή νοημοσύνη επάγγελμα - Μισθοί πάνω από 10.000 το μήνα