Thumbnail
Μεγάλος κίνδυνος

Φονικός ιός απειλεί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι χρήστες του Διαδικτύου θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες λάβουν ένα μήνυμα με συνημμένο που ονομάζεται: «Ενημέρωση για τα Windows Live» θα πρέπει να το διαγράψουν και να απενεργοποιήσουν τους υπολογιστές τους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο ιός «μπορεί να επηρεάσει και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και «έξυπνα τηλέφωνα» τα οποία υποστηρίζονται με λειτουργικό σύστημα Android».
«Με την εγκατάσταση του στη συσκευή, σκανάρει όλα τα αποθηκευμένα αρχεία του χρήστη της (φωτογραφίες, ταινίες, έγγραφα κλπ) και στη συνέχεια την κλειδώνει κρυπτογραφώντας τα αρχεία της», αναφέρεται.
Μετά την ενεργοποίηση του ιού και αφού μπλοκαριστεί η συσκευή έρχεται ένα νέο μήνυμα από τον δράστη που καλεί το χρήστη να πληρώσει ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 2.000 ευρώ, είτε με την χρήση u-cash (κάρτα πληρωμής) είτε μέσω εμβάσματος σε λογαριασμό στο εξωτερικό.
Τις περισσότερες φορές ακόμα και εάν ο χρήστης ακολουθήσει την εντολή δεν ξεμπλοκάρεται η συσκευή, προειδοποιεί η Αστυνομία.
Σε περίπτωση που λάβετε ανάλογο μήνυμα, ακόμη και αν αυτό έχει σταλεί από έναν φίλο, μην το ανοίξετε και αμέσως απενεργοποιείστε τον υπολογιστή σας.
Πρόκειται όπως ανακοίνωσε το CNN για τη χειρότερη μορφή ηλεκτρονικού ιού και έχει ταξινομηθεί από τη Microsoft ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους που υπήρξαν ποτέ.
Ο ιός ανακαλύφθηκε τη Δευτέρα από την εταιρεία McAfee. Δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευής του υπολογιστή για αυτόν τον τύπο του ιού.
Οι πολίτες, θα πρέπει, να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID, να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο, να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές καθώς και να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taxeis_mathiteias.jpg
Ξεκινά σήμερα η διάθεση θέσεων Μαθητείας ΕΠΑΛ από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα για την περίοδο 2024-2025
Οι απόφοιτοι ολοκληρώνοντας το Μεταλυκειακό Έτος, μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης Επιπέδου 5 μετά...
Ξεκινά σήμερα η διάθεση θέσεων Μαθητείας ΕΠΑΛ από φορείς του Ιδιωτικού Τομέα για την περίοδο 2024-2025
agori-viasmos-seksoualiki-parenoxlisi.jpg
Κρήτη: «Έχω μέσα μου ένα τέρας» – Τι ισχυρίστηκε ο 51χρονος που ασέλγησε σε 3 ανήλικους
Το βαφτιστήρι του περιέγραψε τουλάχιστον δέκα περιστατικά ασέλγειας και κακοποιήσεων
Κρήτη: «Έχω μέσα μου ένα τέρας» – Τι ισχυρίστηκε ο 51χρονος που ασέλγησε σε 3 ανήλικους
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Πανελλαδική απεργία αύριο Τρίτη 21 Μαΐου - Τι θα γίνει στα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Σε συμμετοχή καλούν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ κλπ στη μεγάλη απεργία της 21ης Μαΐου
Πανελλαδική απεργία αύριο Τρίτη 21 Μαΐου - Τι θα γίνει στα σχολεία - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ