Thumbnail
Γράφει ο Ιός

EΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Ποιος έβαλε τις πρώτες βόμβες σε αμερικανικούς στόχους στην Ελλάδα; Δεν ήταν ούτε η 17Ν ούτε ο ΕΛΑ, αλλά μια παρέα αντικομμουνιστών Κυπρίων «υπερεθνικοφρόνων»

Οταν το περασμένο Σάββατο πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Πάτροκλος Σταύρου, στενός συνεργάτης του Μακαρίου και υφυπουργός Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί τριάντα συνεχή χρόνια (1963-93), τα περισσότερα ΜΜΕ στάθηκαν κυρίως στην ιδιότητά του ως θετού γιου της Ελένης Καζαντζάκη (σε ηλικία 49 ετών) και αποκλειστικού κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων του διάσημου συγγραφέα. Πολύ πιο περιορισμένες υπήρξαν οι αναφορές στη σχέση του με το ελληνοκυπριακό απελευθερωτικό κίνημα της δεκαετίας του ’50, με σποραδική μνεία της ιδιότητάς του ως ιδιαίτερου γραμματέα του Μακαρίου το 1957-60.

Απόλυτη σιωπή κάλυψε, αντίστοιχα, μια άλλη πτυχή της βιογραφίας του εκλιπόντος: η εμπλοκή του εν έτει 1957 στην πρώτη αντιαμερικανική βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε ποτέ στην Ελλάδα, με αυτουργούς όχι κάποιους εξτρεμιστές της Αριστεράς αλλά Ελληνοκύπριους εθνικιστές δεδηλωμένων αντικομμουνιστικών φρονημάτων. Κι όμως, αυτό το ξεχασμένο επεισόδιο της εγχώριας πολιτικής βίας έχει πολλά να μας πει, τόσο για την προϊστορία (και τα όρια) του σύγχρονου «δεξιού αντιιμπεριαλισμού» όσο και για τις παραδοσιακές μεθόδους δικαστικής διαχείρισης παρόμοιων περιστατικών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ στην Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν - Τι θα ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Αναλυτικά τα προνόμια που θα αποκτήσουν οι τρίτεκνοι - Τι ισχύει για τη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν - Τι θα ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις