Thumbnail
Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα υποστούν περικοπές 3,7 δισ. ευρώ.

Πριν ακόμη συμφωνηθεί με την τρόικα πώς θα καλυφθεί το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών κι αν θα χρειασθεί νέο πακέτο μέτρων, τα μηνύματα  είναι ανησυχητικά γι αυτούς που καλούνται κατά κανόνα να επωμισθούν το μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής προασαρμογής: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους, ενώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα υποστούν περικοπές 3,7 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές διατυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.  Τα μεγέθη θα διαφοροποιηθούν πιθανότατα στο τελικό σχέδιο, στη βάση όσων συμφωνηθούν με την τρόικα, η οποία επιμένει για μειώσεις κύριων-επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Στο προσχέδιο προβλέπεται ότι τα συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους (κυρίως φορολογία εισοδήματος) θα αυξηθούν κατά 12,4% (2,1 δισ.) και θα ανέλθουν σε 19,5 δισ. ευρώ.  Οι έμμεσοι φόροι (κυρίως ΦΠΑ)  υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν μόλις 400 εκ.  περισσότερα απ' ό,τι το 2013.

Τα πρόσθετα έσοδα 2,1 δισ.  από άμεσους φόρους θα προέλθουν 

• Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων

• Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά

• Από την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

• Από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια

Το κυβερνητικό οικομικό επιτελείο εκτιμά ότι με αυτά τα επιπλέον έσοδα, τις περικοπές των 3,7 δισ. σε μισθούς-συντάξεις του Δημοσίου και την περαιτέρω περικοπή των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκ. ευρώ, θα αντισταθμισθεί η υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και θα καταστεί δυνατή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μένει βέβαια να πείσει και τους τροϊκανούς, οι οποιοί διατυπώνουν αμφιβολίες ως προς την απαρέγκλιτη εφαρμογή ορισμένων μέτρων, την αποτελεσματικότητα τους και την επίτευξη επιμέρους δημοσιονομικών στόχων. Θεωρείται βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα ζητήσουν πρόσθετες παρεμβάσεις κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στα ασφαλιστικά Ταμεία, όπου η "μαύρη τρύπα" διευρύνεται συνεχώς.

Τι ακριβώς θα προτείνουν και πόσο δραστικές περικοπές θα ζητήσουν, θα εξαρτηθεί κυρίως  από την έκβαση της διελκυστίνδας μεταξύ ΔΝΤ-Ευρωπαίων όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

sofokleousin.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα