kausonas india
Mohsin khan /Pexels
Κάηκαν και τα… θερμόμετρα στην Ινδία και το Πακιστάν - 90 θάνατοι λόγω ζέστης λέει η επίσημη καταγραφή

Κάηκαν και τα… θερμόμετρα στην Ινδία και το Πακιστάν τον Απρίλιο και τον Μάιο καθώς ο υδράργυρος άγγιξε θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς, φαινόμενο που έχει γίνει 30 φορές συχνότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μελέτη περιβαλλοντικής οργάνωσης εκτιμά ότι  «εικόνα από το μέλλον». Σύμφωνα με τα στοιχεία η βόρεια Ινδία έζησε τον θερμότερο Μάρτιο από τότε που άρχισε η επίσημη καταγραφή των θερμοκρασιών το 1901, ενώ ο Απρίλιος ήταν επίσης ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στο Πακιστάν, όπου το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 50 βαθμούς.

90 θάνατοι λέει η επίσημη καταγραφή

Μάλιστα από τη ζέστη πέθαναν 90 άνθρωποι και στις δύο χώρες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Πλημμύρες και κατεστραμμένες καλλιέργειες

Οι θάνατοι δεν ήταν η μόνη τραγική συνέπεια. Οι επιπτώσεις ήταν εκτεταμένες και αλυσιδωτές: η κατάρρευση ενός παγετώνα στο Πακιστάν προκάλεσε πλημμύρες και η ζέστη κατέστρεψε τις καλλιέργειες σταριού στην Ινδία, η οποία αναγκάστηκε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σε χώρες που πλήττονται από ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Και η αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος εξάντλησε τα αποθέματα λιθάνθρακα της Ινδίας και άφησε χωρίς ηλεκτρικό εκατομμύρια ανθρώπους.

Η κλιματική αλλαγή ο «ένοχος»

Χωρίς την κλιματική αλλαγή, τέτοια ακραία συμβάντα θα ήταν «εξαιρετικά σπάνια» αναφέρουν οι ερευνητές του World Weather Attribution, μια διεθνή ερευνητική ομάδα που προσπαθεί να εκτιμήσει τον ρόλο της παγκόσμιας θέρμανσης σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.

Με τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη να έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καύσωνες σαν τον φετινό θα συμβαίνουν στη Νότια Ασία 30 φορές συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν, υπολογίζει η μελέτη.

Και η συχνότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει. «Για παράδειγμα, σε έναν κόσμο θερμότερο κατά 2 βαθμούς [σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα] συμβάντα που εμφανίζονταν μια φορά στα 100 χρόνια μπορεί να συμβαίνουν κάθε 1 με 5 χρόνια» δήλωσε η Αρπίτα Μόνταλ, υδροκλιματολόγος του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησαν το Reuters και το Associated Press.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα του κλίματος για να συγκρίνουν τις ανοιξιάτικες θερμοκρασίες των τελευταίων δεκαετιών με τις θερμοκρασίες που θα αναμένονταν αν δεν υπήρχε η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

100 φορές πιθανότερος ο ινδικός καύσωνας

Η σύνδεση συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων με την παγκόσμια θέρμανση είναι δύσκολη υπόθεση: η εκτίμηση στην οποία καταλήγει η μελέτη είναι υπεραισιόδοξη σε σχέση με πρόσφατη εκτίμηση της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τον ινδικό καύσωνα 100 φορές πιθανότερο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diamantopoyloy_0.jpg
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)
Άννα Διαμαντοπούλου: «Είναι σημαντικές οι ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας και του Π/Θ για το ψηφιακό σχολείο και το ψηφιακό φροντιστήριο» και...
Διαμαντοπούλου για Ψηφιακό Σχολείο: Εμείς το παρουσιάσαμε το 2010 (Όλη η γνώση με ένα «κλικ»!)
σάντουιτς
Σάντουιτς: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν το τυλίγετε
Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν τυλίγετε ένα σάντουιτς
Σάντουιτς: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλουμινόχαρτο και την πλαστική μεμβράνη όταν το τυλίγετε