Thumbnail
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επέδειξαν για πρώτη φορά ότι δίκτυα WiFi μπορούν να μολυνθούν με ένα ιό

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ επέδειξαν για πρώτη φορά ότι δίκτυα WiFi μπορούν να μολυνθούν με ένα ιό ο οποίος μπορεί να κινηθεί/ εξαπλωθεί σε πυκνοκατοικημένες περιοχές το ίδιο «αποτελεσματικά» με το κοινό κρυολόγημα.

Ειδικότερα, η ομάδα σχεδίασε και εξομοίωσε μία επίθεση ιού, γνωστού ως «Χαμαιλέων», και διαπίστωσε ότι όχι μόνο μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά ήταν παράλληλα σε θέση να αποφεύγει τον εντοπισμό και να εντοπίζει σημεία στα οποία η πρόσβαση στο δίκτυο WiFi ήταν λιγότερο προστατευμένη από συστήματα κρυπτογράφησης και κωδικούς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του School of Electrical Engineering, Electronics and Computer Science του πανεπιστημίου, ο «Χαμαιλέων» συμπεριφερόταν όπως ένας αερομεταφερόμενος ιός, «ταξιδεύοντας» στο δίκτυο WiFi μέσω σημείων πρόσβασης (Access Points- ΑΡ) που συνδέουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε δίκτυα WiFi. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν περισσότερα ΑΡ που βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, κάτι που σήμαινε ότι ο ιός μεταδιδόταν πιο γρήγορα.

«Όταν ο “Χαμαιλέων” πραγματοποιούσε επίθεση σε ένα ΑΡ δεν επηρέαζε τη λειτουργία του, αλλά ήταν σε θέση να συλλέξει και να αναφέρει τα στοιχεία όλων των άλλων χρηστών του WiFi που είχαν συνδεθεί σε αυτό. Στη συνέχεια, αναζητούσε άλλα WiFi APs στα οποία μπορούσε να συνδεθεί και να τα μολύνει» ανέφερε ο Άλαν  Μάρσαλ, καθηγητής Ασφάλειας Δικτύων του πανεπιστημίου.

Ο ιός ήταν σε θέση να αποφύγει τον εντοπισμό, καθώς τα σημερινά συστήματα εντοπισμού αναζητούν ιούς που είναι παρόντες στο Ίντερνετ ή σε υπολογιστές – ωστόσο ο «Χαμαιλέων» εντοπίζεται στο δίκτυο WiFi. Αν και πολλά ΑΡs ήταν επαρκώς προστατευμένα, ο ιός απλά συνέχιζε τη «διαδρομή» του, για να βρει αυτά που δεν ήταν, όπως «ανοικτά» σημεία πρόσβασης σε καφετέριες, αεροδρόμια κ.α.

«Οι συνδέσεις WiFi στοχεύονται όλο και περισσότερο από χάκερ, εξαιτίας καταγεγραμμένων προβλημάτων ασφαλείας, τα οποία καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό και την προστασία απέναντι σε έναν ιό. Ωστόσο, πιστευόταν ότι δεν ήταν δυνατή η ανάπτυξη ενός ιού που θα μπορούσε να επιτεθεί σε δίκτυα WiFi. Πλέον είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα από αυτή τη μελέτη για να αναπτύξουμε μία νέα τεχνική που θα προειδοποιεί πότε επίκειται επίθεση» πρόσθεσε ο Μάρσαλ.

Πηγή:Ναυτεμπορική

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
«Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια» ή κάποιες σκέψεις ενόψει εκλογών στη ΔΟΕ …και όχι μόνο!
«Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια» ή κάποιες σκέψεις για τα «3Δ»- ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΔΙΚΤΥΟ ενόψει εκλογών στη ΔΟΕ …και όχι μόνο!
«Όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια» ή κάποιες σκέψεις ενόψει εκλογών στη ΔΟΕ …και όχι μόνο!
Φωτιά σε εργοστάσιο στη Λαμία
Λαμία: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο εταιρείας που είχε εμπλακεί σε τροφική δηλητηρίαση μαθητών
Η εταιρεία εμπλέκεται στην πρόσφατη υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης μαθητών από έτοιμα σχολικά γεύματα
Λαμία: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο εταιρείας που είχε εμπλακεί σε τροφική δηλητηρίαση μαθητών
εκδ
Νέα Εκπαιδευτικά βιβλία για το Λύκειο και το Γυμνάσιο από τις «Εκδόσεις Καλαϊτζίδης» στα Φροντιστήρια ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Οι ‘’Εκδόσεις Καλαϊτζίδης’’ ιδρύθηκαν από τον μαθηματικό κ. Θοδωρή Καλαϊτζίδη, ιδρυτή και πρόεδρο του Ομίλου Φροντιστηρίων ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ.
Νέα Εκπαιδευτικά βιβλία για το Λύκειο και το Γυμνάσιο από τις «Εκδόσεις Καλαϊτζίδης» στα Φροντιστήρια ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ