Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι αλιείς της Αμοργού προτείνουν μέτρα περιορισμού της αλιείας

Την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ με τίτλο: «Αλιευτική Μελέτη Νήσου Αμοργού» στην Άτρακτο (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, 104 41 Αθήνα), όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό η επιστημονική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τη μετατροπή τεσσάρων θαλάσσιων παράκτιων περιοχών της Αμοργού σε πεδία αναπαραγωγής και «νηπιοτροφεία» ψαριών, με συγκεκριμένους περιορισμούς. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ουσιαστικά τεκμηρίωσε επιστημονικά την αναγκαιότητα δημιουργίας περιοχών περιορισμού αλιείας για την προστασία των αλιευτικών πόρων και της βιοποικιλότητας σε συνεργασία με τους ψαράδες του νησιού. 

Ειδικότερα, οι περιοχές Κατάπολα, Νικουριά και Γραμβούσα της Αμοργού προτείνεται να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ 1,5 ν.μ. περιμετρικά του νησιού κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Η εν λόγω έρευνα κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την υποστήριξη των περιβαλλοντικών οργανισμών Blue Marine Foundation και Cyclades Preservation Fund μετά την Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας των εμπλεκόμενων Φορέων (Δήμος Αμοργού, ΥΠΑΑΤ, ΓΓΑΙΝΠ, BMF, CPF, ΠΝΑΙ, ΓΠΑ, Σύλλογος Αλιέων Αμοργού).

Η Αντιπρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Διεθνοποίησης και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ελένη Μήλιου, Καθηγήτρια, στο χαιρετισμό της υπογράμμισε την αισιοδοξία της ότι το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Στην ημερίδα, διαβάστηκε χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου κ. Μανώλη Κουτουλάκη, ενώ παρέστη και ο πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη του για αυτό το εγχείρημα. Επίσης, παρευρέθηκαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Συντονίστρια του Our Oceans Conference 2024, κ. Διονυσία- Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και η κ. Αγγελική Καλλαρά από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Κατής από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος "Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα" εξέφρασε τη σημαντικότητα της μελέτης του ΓΠΑ.

Η έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναδεικνύει τη σημασία της παράκτιας ζώνης και των βιοτόπων της για πολλά είδη που αποτελούν στόχο στην αλιεία. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας ο Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας κ. Στέφανος Καλογήρου, Επίκουρος Καθηγητής, παρουσίασε τα αποτελέσματα της δωδεκάμηνης έρευνας, με χωρικές και χρονικές διακυμάνσεις στα είδη στόχος και την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην παράκτια ζώνη. Επιπροσθέτως, ο κ. Άγγελος Λιοντάκης,  Επίκουρος Καθηγητής, ανέδειξε τις κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις που φέρει το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ, τονίζοντας την κρισιμότητα της αλιείας για τον ιστορικό χαρακτήρα του νησιού, την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και για την επισιτιστική ασφάλεια της κοινωνίας και τον τουρισμό. Επιπλέον, ο κ. Δημήτρης Πουρσανίδης, Ερευνητής του  Ιδρύματος  Τεχνολογίας και Έρευνας παρουσίασε την οικολογική κατάσταση των βιοτόπων εντός των περιοχών μελέτης, ενώ ανέδειξε και την παρουσία ξενικών ειδών.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Προέδρου των αλιέων του νησιού της Αμοργού, κ. Μιχάλη Κρόσμαν, ενώ στο κοινό παρευρέθηκαν άντρες και γυναίκες ψαράδες, μικρής και μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ταξίδεψαν νεαροί και γηραιότεροι, από την Αμοργό στην Αθήνα, θέλοντας να εκφράσουν την υποστήριξη και τη συνδρομή τους στην πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ. Μετά την παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης, ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και της διοίκησης του ΥΠΑΑΤ και του ΥΠΕΝ αλλά και φορέων με μακροχρόνια εμπειρία στα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το WWF, η Greenpeace και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.Κ.ΕΘ.Ε.), καθώς και άνθρωποι από τη βιομηχανία του τουρισμού. 

Η πρωτοβουλία Amorgorama | Become a part of the swarm ξεκίνησε πριν μια δεκαετία, όταν οι αλιείς της Αμοργού είδαν τα δίχτυα τους να αδειάζουν και αποφάσισαν ότι πρέπει να δράσουν άμεσα. Άρχισαν να οργανώνονται για την επίτευξη του οράματος για  καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια. Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία έλαβε την απόλυτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας της Αμοργού, αλλά σταδιακά και της πολιτείας, με αποκορύφωμα τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας το έτος 2022 των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, δηλ. του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, των περιβαλλοντικών οργανισμών  Cyclades Preservation Fund και Blue Marine Foundation, καθώς επίσης και των αρμοδίων αρχών και φορέων όπως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Αμοργού. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ και τις δράσεις του στον παρακάτω σύνδεσμο Εν δράσει! | Amorgorama,  ενώ για περισσότερο υλικό Amorgorama - Community led conservation in Greece (youtube.com).  Για φωτογραφίες στον παρακάτω σύνδεσμο: 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

VOUCHER 1250 Ευρώ σε εργαζόμενους και ανέργους του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Αιτήσεις εδώ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ούρα
Ούρα: Τι δείχνει το χρώμα - Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό
Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων σας; Οποιεσδήποτε σταθερές αλλαγές στο χρώμα των ούρων καθώς και στη μυρωδιά, καλό είναι να τις συζητήσετε με τον...
Ούρα: Τι δείχνει το χρώμα - Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό