καμερα
Φώτο: efsyn
Τα ίδια σχολεία πέφτουν σοβάδες, η αυλή πλημμυρίζει, σε οροφές έχουν μπει πρόχειρα μερεμέτια, ενώ οι μπασκέτες στο 16ο Γυμνάσιο-Λύκειο είναι σκουριασμένες και «περιμένουν χρόνια να αντικατασταθούν»

Λεφτά υπάρχουν για κάμερες, όχι όμως για τα σχολικά κτίρια!». Σε αυτήν τη φράση συνοψίζονται οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων της 7ης δημοτικής κοινότητας Αθηναίων, με αφορμή την τοποθέτηση καμερών σε δύο σχολικά κτίρια στους Αμπελόκηπους (στο 16ο Γυμνάσιο-Λύκειο και στο συγκρότημα που στεγάζει το 40ό νηπιαγωγείο, το 18ο Δημοτικό και το 58ο Γυμνάσιο).

Όπως περιγράφουν γονείς στην «Εφ.Συν.», οι κάμερες τοποθετήθηκαν στο μεν πρώτο σχολικό κτίριο στα μέσα του Οκτώβρη και στο δε δεύτερο συγκρότημα σχολείων προ πενθημέρου, ωστόσο η –τυπική– έγκρισή τους προγραμματίστηκε σε χθεσινή –διά περιφοράς, μάλιστα– συνεδρίαση της οικείας Σχολικής Επιτροπής.

Καταγγέλλοντας ως προσχηματικές τις διαδικασίες, σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ένωση δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για μια απόφαση που «έχει ήδη ληφθεί και υλοποιηθεί», τονίζοντας ότι είναι άλλα τα θέματα που προέχουν σχετικά με την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα παραμελημένα σχολικά κτίρια: οι κάμερες τοποθετήθηκαν σε «τοίχους που πέφτουν», ενώ στο 56ο Γυμνάσιο «η αυλή πλημμυρίζει σε κάθε βροχή».

Αριστερά, σοβάδες που έχουν φύγει σε τοίχο του προαύλιου του 56ου Γυμνασίου. Στο κέντρο, σημείο όπου έχουν πέσει σοβάδες στο προαύλιο του 56ου Γυμνασίου. Από κάτω, γλάστρες χρησιμοποιούνται για να μην πλησιάζουν οι μαθητές και... γίνει κάποιο ατύχημα. Δεξιά, κάμερες στο προαύλιο του 56ου Γυμνασίου

Σύμφωνα με την εισήγηση της προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, οι κάμερες ασφαλείας τοποθετήθηκαν –σε συνδυασμό με την ενίσχυση της περίφραξης στα δύο σχολεία και την τοποθέτηση συρόμενου αυτόματου ρολού στην είσοδο του 16ου Γυμνασίου-Λυκείου– «λόγω της απειλής που δέχθηκαν και τα δύο σχολεία από εξωσχολικούς με αφαίρεση της σιδερένιας εξωτερικής πόρτας, καταστροφές των υποδομών, κόλλα στις κλειδαριές κ.λπ.», όπως περιγράφεται, με την επισήμανση ότι τα παραπάνω περιστατικά καταγγέλθηκαν και στο Α.Τ. Αμπελοκήπων. Οι κάμερες, σύμφωνα με την εισήγηση, θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, με το μέτρο να προβάλλεται ως αποτελεσματικό απέναντι σε φθορές των κτιρίων από εξωσχολικούς και «στο απεχθές φαινόμενο των “καταλήψεων”»!

Αντιδράσεις

Η τοποθέτηση των καμερών έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των γονέων. Η Ένωση στηλιτεύει το μέτρο ως «απαράδεκτο», «αντιπαιδαγωγικό και κατασταλτικό», ζητά την άμεση απομάκρυνση των καμερών και υπογραμμίζει ότι πριν οι αρμόδιοι ενδιαφερθούν για την ασφάλεια των κτιρίων μετά τις ώρες λειτουργίας τους, «θα έπρεπε να έχουν ενδιαφερθεί για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών τις ώρες λειτουργίας των σχολείων».

Σύμφωνα με την Ένωση, τα σχολεία έχουν εικόνες παραμέλησης: πέφτουν σοβάδες, η αυλή πλημμυρίζει, σε οροφές έχουν μπει πρόχειρα μερεμέτια, ενώ οι μπασκέτες στο 16ο Γυμνάσιο-Λύκειο είναι σκουριασμένες και «περιμένουν χρόνια να αντικατασταθούν». Τα παραπάνω προβλήματα είναι χρόνια, σύμφωνα με γονείς, που περιέγραψαν στην «Εφ.Συν.» το εξής στιγμιότυπο: γονέας παιδιού που ξεκίνησε να φοιτά στο 56ο Γυμνάσιο παρατήρησε ότι το σχολικό κτίριο έχει πάρα πολλές γλάστρες με φυτά. «Όπου έχει αρχίσει και πέφτει ο σοβάς, τοποθετούνται γλάστρες για να μην πλησιάζουν οι μαθητές και γίνει κάποιο ατύχημα», είναι η απάντηση που πήρε όταν εξέφρασε την απορία του…

Η Ένωση τονίζει ότι επί χρόνια ζητά την πρόσληψη μόνιμων σχολικών φυλάκων σε όλα τα σχολεία και επαρκή φωτισμό στις εισόδους και τις αυλές των σχολείων, «αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί με το πρόσχημα της έλλειψης κονδυλίων», περιγράφει στην ανακοίνωσή της. «Τα σχολικά κτίρια και τα παιδιά μας δεν απειλούνται από τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις τους μέσα από τις οποίες διεκδικούν ασφαλή κτίρια και εκπαιδευτικούς για να τους κάνουν μάθημα, τα αυτονόητα δηλαδή. Απειλή για την ασφάλειά τους και την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι, διαχρονικά, οι επιλογές των δημοτικών αρχών και υπουργείων που ενώ δεν βρίσκουν χώρους και χρήματα για να χτίσουν νέα σχολεία και να συντηρήσουν τα υπάρχοντα, διαθέτουν τεράστια κονδύλια για έργα βιτρίνας, αναπλάσεις, σιντριβάνια, περιπάτους», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Ένωση.

«Οι προτεραιότητες, είτε του Δήμου Αθηναίων είτε του υπουργείου Παιδείας, ξεκάθαρα κι εκ του αποτελέσματος δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των παιδιών μας. Η τοποθέτηση καμερών είναι ένα από τα πολλά μέτρα που αποδεικνύουν ποιες είναι οι προτεραιότητες. Τέτοιου είδους κατασταλτικά μέτρα που έχουν στόχο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δεν είναι αποδεκτά. Τα καταδικάζουμε και καταδικάζουμε και τη στόχευσή τους. Θα μας βρουν απέναντί τους, όσο δεν ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματά μας για ασφαλή σχολεία. Για σχολεία που είναι χώροι μάθησης και δημιουργίας και όχι για σχολεία που θυμίζουν φυλακές», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Ένωσης, Κατερίνα Κυριακοπούλου.

Προϋποθέσεις

Την κατηγορηματική της αντίθεση στη χρήση καμερών έχει δηλώσει η Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας. Στηλιτεύει μεταξύ άλλων το γεγονός ότι οι κάμερες τοποθετήθηκαν «χωρίς να ενημερωθούν οι σύλλογοι διδασκόντων» και χωρίς να τηρηθούν οι θεσμικά αναγκαίες προϋποθέσεις (κατάθεση αιτιολογημένης πρότασης κ.λπ.).

«Το μέτρο είναι απαράδεκτο και αυταρχικό», υπογραμμίζει η ΕΛΜΕ. «Είναι λάθος να συμπληρώνεται ο έλεγχος της νεανικής ηλικίας και όχι η δημιουργία των συνθηκών που συντελούν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μας», συμπληρώνει, παραθέτοντας επιπλέον παλαιότερη θέση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών σε σχολικά κτίρια: «Η ύπαρξη και μόνο καμερών σε σχολεία και άλλους χώρους όπου δραστηριοποιούνται ανήλικοι (όπως παιδικοί σταθμοί, οικοτροφεία, φροντιστήρια κ.λπ.) χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, αφού δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων. Συγκεκριμένα, υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

Προσεχώς αναμένονται ανακοινώσεις από τους οικείους Συλλόγους Γονέων. Μετά τη δημοσιοποίησή τους, η Ένωση προσανατολίζεται προς τον συντονισμό μιας κίνησης διαμαρτυρίας στη Σχολική Επιτροπή ή στο κοινοτικό συμβούλιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκπαιδευτικος
«Νεοδιόριστοι» ...δύο ταχυτήτων: Σειρά μονιμοποιήσεων για όσους αξιολογήθηκαν, αναβολή για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια
Τα τεχνάσματα του ΥΠΑΙΘΑ για να επιβάλει την αξιολόγηση και να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς
«Νεοδιόριστοι» ...δύο ταχυτήτων: Σειρά μονιμοποιήσεων για όσους αξιολογήθηκαν, αναβολή για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια
4ο επαλ αθηνας
«Βιώσιμη και Αειφόρος Γεωργία»: Το 4ο ΕΠΑΛ Αθήνας ταξίδεψε στην Ιταλία με Erasmus+
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με συνομήλικούς τους μαθητές και μαθήτριες από την Τουρκία, την Γαλλία και την Ιταλία, και να...
«Βιώσιμη και Αειφόρος Γεωργία»: Το 4ο ΕΠΑΛ Αθήνας ταξίδεψε στην Ιταλία με Erasmus+
mixanikoi
Οι Μηχανικοί στην Εκπαίδευση
Οι μηχανικοί της εκπαίδευσης θέλουμε μια εκπαίδευση δημόσια, δωρεάν, ποιοτική και σχεδιασμένη για όλους. Θέλουμε σχολεία εξοπλισμένα και σύγχρονα,...
Οι Μηχανικοί στην Εκπαίδευση
εκπαιδευτικος
Αναπληρωτές: Διακρίσεις χωρίς τέλος, ακόμα και για συμπαραστάτες ΑμΕΑ...
«Την ίδια στιγμή που το κράτος μου αναγνωρίζει το δικαίωμα ως δικαστικός συμπαραστάτης, ειδικής αναπηρικής άδειας, δεν μου αναγνωρίζει το δικαίωμα να...
Αναπληρωτές: Διακρίσεις χωρίς τέλος, ακόμα και για συμπαραστάτες ΑμΕΑ...