Κάρολος Δαρβίνος: Μια θεωρία χωρίς απόδειξη
Σαν σήμερα 19 Απριλίου 1882 φεύγει από τη ζωή μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ανθρώπινης ιστορίας, ο μεγάλος Άγγλος φυσιοδίφης και βιολόγος Κάρολος Δαρβίνος

Γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου 1809 ο  Κάρολος Δαρβίνος έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, που αποτέλεσε την σπουδαιότερη ανακάλυψη στον τομέα της βιολογίας. Η εξελικτική διαδικασία του Δαρβίνου αποτέλεσε μια από τις τρεις σημαντικότερες ανακαλύψεις που συνέβαλαν στην αλματώδη ανάπτυξη της γνώσης μας για την αλληλοσύνδεση των διεργασιών της φύσης μαζί με τη θεωρία του κυττάρου ως βασική δομική μονάδα των οργανισμών και τους νόμους αλληλομετατροπής της ενέργειας.

Το 1859 δημοσιεύει την Καταγωγή των Ειδών και δέκα χρόνια αργότερα την Καταγωγή του Ανθρώπου σαν αποτέλεσμα των τεσσάρων επαναστατικών ιδεών του, της μεταβλητότητας της φύσης, της φυσικής επιλογής, της τυχαιότητας και της άποψης ότι ο άνθρωπος κατατάσσεται στον κόσμο των εμβίων όντων, άρα και αυτός έχει καταγωγή από τους άλλους οργανισμούς.

Σε αντίθεση με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein που είναι γεμάτη τύπους, εξισώσεις, προτάσεις και μαθηματικές αποδείξεις, αλλά όλοι την δέχονται χωρίς να την καταλαβαίνουν, ο Δαρβίνος χρησιμοποίησε πάνω από 800 φορές, όπως έχει υπολογιστεί, εκφράσεις πιθανολογικού χαρακτήρα. Ίσως, μπορεί, αν, πιθανόν, ενδέχεται, πρέπει, μπορούμε να υποθέσουμε, είμαι διατεθειμένος να πιστέψω, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, είναι μόνο μερικές από αυτές.

Υπέδειξε δηλαδή, χωρίς να αποδείξει πειραματικά τη θεωρία του, πως θα μπορούσε να προέλθει όλη η βιοποικιλότητα από μια αρχική μορφή, χρησιμοποιώντας εκ των υστέρων κάποιες παρατηρήσεις, αλλά με οδηγό κυρίως τη φαντασία του, αν και δεχόταν πως για να φτάσουμε σε ορθό αποτέλεσμα έπρεπε στο τέλος η λογική να επιβληθεί στη φαντασία.

Η σχετική απλότητα όμως της θεωρίας του, η οποία δεν περιλάμβανε σκληρά μαθηματικά ή ακαταλαβίστικη ορολογία, την έχει καταστήσει ακόμα και σήμερα κατανοητή και αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα, κατατάσσοντας την εξελικτική θεωρία ως τη μόνη ικανή για να εξηγήσει ευρήματα της σύγχρονης βιολογίας. Έτσι, 150 χρόνια μετά τη διατύπωσή της, επαληθεύει σήμερα τη ρήση των εξελικτικών βιολόγων που υποστηρίζουν πως τίποτε στη βιολογία δεν έχει νόημα παρά υπό το φως της εξέλιξης.

*Θανάσης Κοπάδης Μαθηματικός Συγγραφέας  

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν - Τι θα ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Αναλυτικά τα προνόμια που θα αποκτήσουν οι τρίτεκνοι - Τι ισχύει για τη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές εξετάσεις
Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι: Τα προνόμια που αποκτούν - Τι θα ισχύει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις