Σχολική τάξη
Η φυγή εστιάζεται σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία. Από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με καλές συνθήκες εργασίας, οι αποχωρήσεις είναι ελάχιστες

Δεύτερο κύμα φυγής ιδιωτικών εκπαιδευτικών από πολλά ιδιωτικά σχολεία σε όλη τη χώρα αναμένεται με την ανακοίνωση της β φάσης προσλήψεων αναπληρωτών προς το τέλος του μήνα.

Ήδη, στο πρώτο κύμα, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στελέχη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) στο alfavita.gr, από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας αποχώρησαν περισσότεροι από 700-800 εκπαιδευτικοί, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 8% του συνόλου!

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΟΙΕΛΕ κ. Γιώργο Χριστόπουλο, τα τελευταία δύο χρόνια (με κορύφωση τη φετινή χρονιά) παρατηρούμε μια γιγαντιαία φυγή εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία. Εκατοντάδες συνάδελφοι αποδρούν στην κυριολεξία παραιτούμενοι, σε πολλές περιπτώσεις χάνοντας ό, τι πολυτιμότερο έχει ένας εκπαιδευτικός, την προϋπηρεσία του.

"Κάποιοι θα σκεφτούν. Φεύγουν για να πάνε αναπληρωτές, να μπουν στη σιγουριά του δημόσιου, να γλιτώσουν τα βάσανα του ιδιωτικού. Ας το ξεκαθαρίσουμε, δεν υπάρχει καμιά σιγουριά. Οι αναπληρωτές διορίζονται για κάποιους μήνες, δεν αμείβονται το καλοκαίρι και δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει την επόμενη χρονιά. Και φυσικά να μην ξεχνούμε ότι χάνουν όλα τα μόρια από την ιδιωτική εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να συρρικνώνουν δραματικά τις πιθανότητες εισόδου τους στον σχετικό πίνακα του ΑΣΕΠ", αναφέρει.

Οι αιτίες

Γιατί όμως συμβαίνουν αυτά; Να σημειωθεί ότι η φυγή δεν συμβαίνει σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά κυρίως σε ορισμένα. Κατά τον κ.Χριστόπουλο, οι άνθρωποι που επιλέγουν να αποχωρήσουν βιώνουν μια ακραία αδικία, ατέλειωτες ώρες υπερωριών που δεν αμείβονται,  συνοδείες σχολικών λεωφορείων, σφουγγάρισμα τουαλετών, καθαρισμό κήπων,  απογευματινές μελέτες που δεν πληρώνονται, καλοκαιρινές φυλάξεις που δεν πληρώνονται, τα ατελείωτα Σαββατοκύριακα με bazzaars, opening days, εκδηλώσεις κ.λπ. που δεν πληρώνονται, την τραγωδία με τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που υποχρεώνουν τις συναδέλφισσες να τους επιστρέφουν το μισό μισθό στο χέρι, bullying και ύβρεις, κάποιες φορές ακόμη και χειροδικία, σεξουαλική παρενόχληση...

"Μιλάω για το γεγονός ότι με τον τραγικό νόμο Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση ο ιδιοκτήτης χωρίς καμιά αιτιολογία (σε αντίθεση με ό, τι συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ε.Ε.) μπορεί ανά πάσα στιγμή να πετάξει τον εκπαιδευτικό εκτός σχολείου. Και το πιο κρίσιμο. Ακόμη και μια μέρα πριν την κατάθεση βαθμολογιών ή τη διεξαγωγή εξετάσεων. Εκεί που καραδοκεί ο γονιός-πελάτης (κι ο νοών νοείτω...). Μιλάω για το γεγονός ότι σε πλούσια σχολεία, ισχυρά σχολεία που εισπράττουν υψηλότατα δίδακτρα και όπου οι πιέσεις στους εκπαιδευτικούς είναι αφόρητες, δεν δίδεται ούτε ψίχουλο ηθικού ή οικονομικού κινήτρου. Ούτε καν ένα ευχαριστώ, ούτε μια καλή κουβέντα. Αντιθέτως, το κλίμα (που σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο) σε πολλά ιδιωτικά σχολεία είναι άθλιο. Backstabbing, χαφιεδισμός, τρομοκρατία από διευθυντικά στελέχη-τσοπανόσκυλα του σχολάρχη, μια κατάσταση εμφύλιας διαμάχης που δυστυχώς διαχέεται και προς "τα κάτω" και επηρεάζει κάθε μέλος του προσωπικού. Φυσικά δεν μπορούμε να τσουβαλιάσουμε όλα τα ιδιωτικά σχολεία. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτήρια που σέβονται το λειτούργημα και την προσωπικότητα των εκπαιδευτικών, που παρέχουν πολύ καλές συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Άλλωστε αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις από αυτά τα σχολεία είναι ελάχιστες", ανέφερε σε ανάρτησή του.

Η ΟΙΕΛΕ

Πριν από λίγες ημέρες η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το πρώτο κύμα φυγής, υποστηρίζοντας ότι συμβαίνει επειδή:

  • Απολύονται σωρηδόν, και φυσικά χωρίς καμιά αιτιολογία, εκπαιδευτικοί, συχνά με πολυετή προϋπηρεσία, ώστε να «ελαφρυνθεί» το εργασιακό κόστος εις βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Απολύονται εκδικητικά όλοι όσοι τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να απαιτήσουν την τήρηση της στοιχειώδους νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Η πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εργάζονται περισσότερες ώρες από όσες προβλέπει το ωράριό τους, παρέχοντας …«εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους. Η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή θριαμβεύουν.
  • Πολλοί συνάδελφοί μας υποχρεώνονται να παρέχουν υπηρεσίες, χωρίς αμοιβή φυσικά, που δεν έχουν καμιά σχέση με το λειτούργημά τους. Χρησιμοποιούνται για συνοδείες σε σχολικά λεωφορεία, για καθαρισμό κήπων και τουαλετών, ως μάγειρες/μαγείρισσες κ.λπ.
  • Σε πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές.
  • Την προηγούμενη χρονιά με τις δυσκολίες της τηλεκπαίδευσης και την άγρια εργασιακή εκμετάλλευση, σημειώθηκαν τα πρώτα, στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, περιστατικά εργασιακού burn out ακόμη και με νοσηλείες (!) συναδέλφων!
  • Τα περισσότερα ιδιωτικά νηπιαγωγεία λειτουργούν υπό τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες, που δεν καταστρατηγούνται απλώς τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αλλά τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η πανδημία που ακόμη μαίνεται θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα ιδιωτικά σχολεία. Στα περισσότερα από αυτά, τα τμήματα φθάνουν στο μέγιστο δυνατό αριθμό παιδιών (σχεδόν 30 ανά τάξη) καθώς πολλοί ιδιοκτήτες γεμίζουν τις τάξεις ώστε να μην πληρώσουν επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και, φυσικά, υπάρχει συνωστισμός στα σχολικά λεωφορεία. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι απολύτως λογικό εκατοντάδες (στην κυριολεξία) συνάδελφοι να φεύγουν τρέχοντας από πολλά ιδιωτικά σχολεία, παραιτούμενοι ακόμη και από την υπερπολύτιμη προϋπηρεσία τους, μην αντέχοντας τις συνθήκες εργασίας. Αν έχουν το θάρρος οι του Συνδέσμου των σχολαρχών (που διαμαρτύρονται για τη μαζική φυγή συναδέλφων), ας δημοσιεύσουν τη λίστα με τις αποχωρήσεις και θα αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο σε ποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια οι συνθήκες εργασίας είναι αφόρητες. Διότι σε εκείνα τα ιδιωτικά σχολεία που τηρείται σε γενικές γραμμές η νομιμότητα, που δίδονται κίνητρα ηθικά και οικονομικά, που υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα και στην εργασία του εκπαιδευτικού, οι αποχωρήσεις είναι ελάχιστες.

Οι ιδιοκτήτες

Τέτοια ημέρα πέρυσι (18/9/2020), ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, είχε εκδώσει ανακοίνωση για την ψήφιση του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, στην οποία ανέφερε: 

"Σήμερα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων ανακοινώνει κάποια πρώτα στοιχεία από την πρώτη εφαρμογή του νόμου, τα οποία αφορούν στην πιο αντιπροσωπευτική περίοδο για την ιδιωτική εκπαίδευση, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία από 105 ιδιωτικά σχολεία, έγιναν 46 απολύσεις εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου (ποσοστό 0,44% σε σύνολο 10.500 εκπαιδευτικών ), ενώ την ίδια ώρα έγιναν 523 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το αποτύπωμα στην αγορά εργασίας ήταν ισχυρά θετικό και η αγορά εργασίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά 4,54%!"

Όπως προκύπτει από όσα αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, μέσα σε έναν  μόλις χρόνο η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει. Το alfavita.gr πάντως θα περιμένει τα εφετινά στοιχεία και θα δημοσιοποιήσει κάθε απάντηση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

VOUCHER 1250 Ευρώ σε εργαζόμενους και ανέργους του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Αιτήσεις εδώ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ούρα
Ούρα: Τι δείχνει το χρώμα - Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό
Τι σημαίνει το χρώμα των ούρων σας; Οποιεσδήποτε σταθερές αλλαγές στο χρώμα των ούρων καθώς και στη μυρωδιά, καλό είναι να τις συζητήσετε με τον...
Ούρα: Τι δείχνει το χρώμα - Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό