Thumbnail
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΕΡΓ.Α.Σ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΕΡΓ.Α.Σ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ-ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «έλα να δεις»

Σας καλούμε να παρακολουθήσουμε μαζί  το αντιναζιστικού αριστούργημα  του σοβιετικού σκηνοθέτη Ελεμ Κλίμοφ

 «Έλα να δεις»,

το Σάββατο 10 Φλεβάρη και ώρα 19:00

στον καλλιτεχνικό πολυχώρο «ΔιαRτηρητέο» (Θεοτοκοπούλου 14).


Λίγα λόγια για την ταινία

Το φιλμ του Ελεμ Κλίμοφ θεωρείται αποτελεί μια  συγκλονιστική κινηματογραφική απόδοση  των φρικαλεοτήτων των ναζί και καταδίκης της βαρβαρότητας του άδικου ,κατακτητικού πολέμου

. Ο Κλίμοφ, με λιτά μέσα, με λίγους ανθρώπους και λίγα κανόνια, με λίγες μάχες και με λίγες πολεμικές σκηνές, με ποιητικές και συγχρόνως ρεαλιστικές εικόνες,  δημιούργησε μια τεράστια απειλητική σκιά πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων της Λευκορωσίας που έχτιζαν τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Απέδωσε έτσι συμβολικά το   τέρας του ναζισμού , απεικονίζοντάς το  με ένα τεράστιο βιομηχανικό στόμα  που έβγαζε φωτιές και έκαιγε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του, ενώ παράλληλα εξόντωνε τα θύματά του, καρφώνοντάς τα στην καρδιά…

Ο κινηματογράφος του Κλίμοφ δεν επιδιώκει εντυπωσιασμούς. Αντίθετα, αναγκάζει το θεατή να ψάξει τις αιτίες που μετατρέπουν τους ανθρώπους ..σε τέρατα. Το αθώο  νεανικό πρόσωπο του πρωταγωνιστή  από όμορφο και ζωντανό , μέσα στο λίγο χρόνο του κυνηγιού, δίδει τη θέση του σε ένα γερασμένο, γεμάτο ρυτίδες και πόνο πρόσωπο που…χαιρέτησε οριστικά την αθωότητα, πληρώνοντας  τη σοφία με το βαρύτερο τίμημα..  

Πρόκειται  για ένα πολιτικό ποίημα. Για ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός. Η επιγραφή στο μνημείο που στήθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση προς τιμήν των 618 χωριών που εξαφάνισε ο ναζισμός, με ευγένεια μας καλεί: «Καλέ μας φίλε, θυμήσου: αγαπήσαμε τη ζωή και την πατρίδα μας και εσένα. Καήκαμε ζωντανοί μέσα στις φλόγες. Κάνουμε έκκληση: οι κραυγές κι ο πόνος μας να γίνουν θάρρος και δύναμη, για να επικρατήσει η ειρήνη και η γαλήνη σε αυτή τη γη. Ώστε να μη χαθεί ποτέ ξανά ζωή στην πύρινη λαίλαπα».

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης Ελεμ Κλίμοφ, γεννήθηκε στο Στάλινγκραντ στις 9 Ιουλίου 1933 και κατάγεται από  οικογένεια κομμουνιστών. Το όνομά του είναι ακρωνύμιο των Ενγκελς/ Λένιν/ Μαρξ. Το 1957 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Αεροπορίας. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία κι έπειτα μπήκε στο VGIK, την περίφημη ανώτατη Κρατική Σχολή Κινηματογράφου, από όπου αποφοίτησε το 1964. Δούλεψε ως κινηματογραφιστής κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες του σοβιετικού κράτους, μια περίοδο μεταίχμιο, που ο κινηματογράφος στρεφόταν από τον κοινωνικό ρεαλισμό προς πεδία περισσότερο προσωπικών δραμάτων ανιχνεύοντας το άτομο / πρόσωπο και το ρόλο του σε μια κοινωνία σε τροχιά αλλαγής. Ο Κλίμοφ κατόρθωσε να γυρίσει μόνο πέντε μεγάλου μήκους ταινίες κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Το κύκνειο άσμα του «ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ» - ταινία για την τεσσαρακοστή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης - αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές, αντιπολεμικές ταινίες παγκοσμίως. Βραβεύτηκε με τη διάκριση της Καλύτερης Ταινίας και του Βραβείου FIPRESCI, στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μόσχας του 1985.

Σύνδεσμοι στο διαδίκτυο για την ταινία
[1] https://www.youtube.com/watch?v=J3KKxA_fnRU

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μενίδι βίντεο
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η στιγμή που ο 50χρονος συναντά την Ενκελέιντα πριν τον φόνο
Νέο βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο «χαρτογραφεί» τις κινήσεις του 50χρονου δολοφόνου
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η στιγμή που ο 50χρονος συναντά την Ενκελέιντα πριν τον φόνο
Image 2024-05-18
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τη διεθνή μέρα μουσείων
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»