Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχική >

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα περνά από το GreExit στο GrInvest


Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 7 Οκτώβριος, 2017 - 07:17 | Στην Κατηγορία:

Στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη ημέρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 2ου Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός σημείωσε το «εξαιρετικά θετικό μομέντουμ» στο οποίο βρίσκεται η οικονομία και επανέλαβε τη στήριξη της κυβέρνησης στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ αποκάλεσε τη Θεσσαλονίκη «δικαιωματικά, τη βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενίσχυση των επενδύσεων με όρους και προϋποθέσεις, σημειώνοντας πως  ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους όχι μόνο δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές, αλλά θα ενθαρρύνει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα εδραιώσει το κύρος της χώρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε στην «απόλυτη ρήξη με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ».

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να κινείται στη λογική της αποτελεσματικότητας και της ουσίας και όχι της επικοινωνίας για το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανανεωμένο από ποτέ στα χρόνια της κρίσης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή είναι η τελευταία χρονιά που βρίσκει την Ελλάδα σε καθεστώς μνημονίου και ίσως η πλέον κρίσιμη».

«Μόνη απαραίτητη προϋπόθεση πλέον είναι ασφαλής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ώστε να αποφύγουμε ένα νέο γύρο αβεβαιότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει την υγιή επιχειρηματικότητα, η οποία θεμελιώνεται στην αληθινή παραγωγή, στην αληθινή επένδυση, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και της οικονομίας, και σε ένα δυναμικό που εργάζεται και παράγει σε συνθήκες όχι ζούγκλας και υπερεκμετάλλευσης, αλλά εργασιακής νομιμότητας και δίκαιων αμοιβών.

«Η υγιής επιχειρηματικότητα που σέβεται τους νόμους, το περιβάλλον είναι αυτή που δεν διστάζει να επενδύσει στην καινοτομία την εξωστρέφεια τον πιο πολύτιμο παράγοντα, στο εργατικό δυναμικό» σημείωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «το μοντέλο της έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης».

«Η «άνεργη ανάπτυξη» που πατάει στο φτηνό εργατικό κόστος απηχεί την πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το σύνθημα της για «δουλειές να’ ναι και ότι να’ ναι» δημιουργεί μη βιώσιμα κέρδη και τεχνικές φούσκες χωρίς αντίκρισμα, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στην αντίληψη και πρακτική της παράκαμψης νόμων κατά το παρελθόν με το πρόσχημα των επενδύσεων, ενώ έκανε εκτενή αναφορά  στην κρατικοδίαιτη -όπως τη χαρακτήρισε- επιχειρηματικότητα της μίζας και της διαπλοκής και το μεγάλο φαγοπότι στις κρατικές προμήθειες από ημέτερους, τα προηγούμενα χρόνια.

«Μιλούσαν και μιλούν για ελεύθερο ανταγωνισμό, και εφάρμοζαν την προνομιακή πρόσδεση των κολλητών και των κουμπάρων στις κρατικές προμήθειες. Μιλούσαν και μιλούν για προστασία της ελεύθερης αγοράς, και προίκιζαν τους «δικούς τους» με θαλασσοδάνεια, επιδοτήσεις, προνομιακές συμβάσεις, αφήνοντας στη ζώνη του λυκόφωτος χιλιάδες επιχειρηματίες και επιχειρήσεις. Έτσι φτάσαμε να γεμίζουν δισεκατομμύρια οι λίστες, και να αιμορραγούν η οικονομία και η χώρα» είπε και έφερε παράδειγμα πόσα χρόνια «είχαν βαλτώσει οι αυτοκινητόδρομοι, το μετρό της Θεσσαλονίκης, οι σιδηρόδρομοι, η ενέργεια, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, το Ελληνικό».

«Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας πελατειακών σχέσεων προνομιούχων ελίτ ήταν, είναι και θα παραμείνει απόλυτη», τόνισε και πρόσθεσε πως «η χώρα περνάει από το Grexit στο Grinvest, όσο κι αν κάποιοι κουνούν πιο εύκολα το δάχτυλο σε μας, από το πώς δεν κουνούσαν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στον καιρό των παχέων αγελάδων τους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την τόνωση της αναπτυξιακής τροχιάς της ελληνικής οικονομίας με την πλήρη εκμετάλλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στη διάθεσή της και παρουσίασε την αντίληψη της κυβέρνησης για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή όπου ευνοείται η ανάπτυξη και η δίκαιη κατανομή της στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα, καθημερινά, με σταθερά βήματα, αλλάζει και θέτει υγιείς βάσεις για την επόμενη μέρα. Η διεθνής κοινότητα διαβλέπει τη θετική προοπτική της χώρας», είπε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε τους θετικούς δείκτες της οικονομίας και δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας μέσω της ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να ανακουφίσουμε την κοινωνία από το υπέρμετρο βάρος της φορολογίας που επέβαλαν οι δανειστές, στις έκτακτες συνθήκες της κρίσης», είπε.

Παράλληλα χαρακτήρισε άξονα της ανάπτυξης τη βιομηχανία, σε συνδυασμό με μια σύγχρονη και συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Μίλησε για το όραμα του για τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, η οποία είναι, όπως είπε, για τη βιομηχανία και την μεταποίηση, ό,τι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

alfavita.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της. Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή. Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η alfavita.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.

Σχετικά Άρθρα