Thumbnail
"Η απόφαση της ΕΚΤ άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή της εθνικής υπερηφάνειας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο"

Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η Ευρώπη, συνεχίζουν να απασχολούν και σήμερα τον γαλλικό Τύπο και τα μίντια. Παράλληλα, οι Γάλλοι πολίτες δείχνουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις συνέπειες της λιτότητας ως πολιτική επιλογή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Άλλωστε, σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, οι Γάλλοι δείχνουν, μάλλον, φιλικά προσκείμενοι προς τους Έλληνες, καθώς σε ποσοστό 52% αποδέχονται την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με επιμήκυνση των αποπληρωμών χωρίς διαγραφή, 11% συμφωνούν με την ολική διαγραφή του, 19% με τη μερική διαγραφή, 15% θέλουν να παραμείνουν οι ημερομηνίες αποπληρωμών ως έχουν και μόνο σε ποσοστό 3% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη.

Στο μεγάλης ακροαματικότητας οικονομικό ραδιόφωνο «Business BFM» η πρωινή εκπομπή «Les Experts» (εμπειρογνώμονες) ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της αφιερωμένη στην Ελλάδα και τις συνέπειες της απόφασης της ΕΚΤ να μη δέχεται, πλέον, ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα. Ο Φιλίπ Νεσερτίν, οικονομολόγος, καθηγητής στη Σορβόνη και διευθυντής στο Ανώτατο Ινστιτούτο Οικονομικών, αναγνώρισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ μπορεί να βιώνεται ως ταπείνωση από τους Έλληνες, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε αυτό που όφειλε να κάνει. «Είμαστε στον τομέα της οικονομίας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ δεν έχει πολιτικό ρόλο. Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει εκλεγεί από κανέναν, είναι ένας τεχνοκράτης. Ανήκει στους πολιτικούς να αποφασίσουν για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, και μάλιστα επειγόντως, ώστε να σταματήσει η φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα». Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, 13 δισ. ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Ο ίδιος θεωρεί ότι «καλώς η ΕΚΤ επισημαίνει πως το θέμα επείγει, διότι το "μαξιλάρι" του ELA δεν έχει δημιουργηθεί για να αποφευχθεί η φυγή των κεφαλαίων, αλλά για να εξασφαλίζεται η ρευστότητα όταν υπάρχει εσωτερική παράλυση και άπνοια στις κινήσεις της εσωτερικής αγοράς της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκαν και άλλες πιο σκληρές φωνές, που χαρακτήρισαν το πρόγραμμα Τσίπρα «δημαγωγικό» ή ακόμα και επιχειρηματολογία του τύπου «δεν φταίει η Ευρώπη που έφθασαν εδώ σήμερα οι Έλληνες, ήταν επιλογή τους». Οι ακροατές, που, στην πλειοψηφία τους, ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο, συνηθίζουν να στέλνουν επώνυμα μηνύματα, ορισμένα από τα οποία διαβάζει ο παρουσιαστής Νικολά Ντοζ. Σήμερα, με έκπληξη, διάβασε δύο από τα μηνύματα που πήρε: «Οι φιλελεύθεροι δεν έχουν οίκτο για τους Έλληνες, που οδηγούνται στο να καταντήσουν άστεγοι και ρακένδυτοι» και «Θέλετε να επιβάλετε και στη Γαλλία λιτότητα; να κόψετε το ηλεκτρικό, να μειώσετε το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% και να την οδηγήσετε στη φτώχεια, για να καταλάβετε;».

Οι ερωτήσεις του κοινού βοήθησαν ώστε να φανούν στη συζήτηση των «Experts» κάποια δείγματα χαλάρωσης των συνήθως αυστηρών θέσεών τους για την Ελλάδα. Στην εφημερίδα «Liberation», η εξάστηλη φωτογραφία ενός περίσκεπτου Αλ. Τσίπρα γεμίζει το δισέλιδο αφιέρωμα, όπου στους τίτλους υπογραμμίζεται: «Πόκερ υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε ΕΚΤ και Αθήνα» και «Ένα οικονομικό πραξικόπημα, που δεν περνάει στην Ελλάδα» αφού η απόφαση της ΕΚΤ «βιώνεται ως μέσο εκβιασμού στη χώρα». Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ουδέποτε άλλοτε δεν είμαστε σε τέτοια φάση μονομαχίας». «Το παράδοξο είναι» επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ζαν- Πωλ Φιτούσι, ότι ένας θεσμός σαν την ΕΚΤ, που δεν έχει δημοκρατική νομιμότητα, υποχρεώνει μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε δημοκρατικά να συμμορφωθεί, με κίνδυνο να ενισχυθεί η ακροδεξιά, εάν η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μία ριζοσπαστική αλλαγή στην πολιτική». Η Liberation κάνει ειδική αναφορά στη διαδήλωση, χθες το βράδυ, στο Σύνταγμα «υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την κυβέρνηση απέναντι στην ΕΚΤ, στο όνομα του δημοκρατικού σεβασμού των λαών». Στη συντηρητική «Figaro», άρθρο με τίτλο «Η ΕΚΤ μάς θυμίζει ότι το ευρώ είναι ένα πολιτικό πρόγραμμα» αναφέρεται και αυτό στην απόφαση διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Ο συντάκτης σημειώνει ότι στις 22 Ιανουαρίου το διευθυντήριο της ΕΚΤ ανακοίνωσε την αγορά ομολόγων ύψους 1.140 δισ. και αναρωτιέται πώς είναι δυνατό το ίδιο διευθυντήριο δύο εβδομάδες μετά «να αναλαμβάνει τον ρόλο του μαστιγωτή» αποκλείοντας τις ελληνικές τράπεζες από τα ταμεία της ΕΚΤ.

Ο συντάκτης εκτιμά ότι το ευρώ πάσχει από την έλλειψη ενός ουσιαστικού ομοσπονδιακού πλαισίου, και καταλήγει: «Οι αισιόδοξοι θα πουν ότι το ευρώ είναι ένα έργο που εξελίσσεται, οι δε απαισιόδοξοι ότι είναι ένα μνημείο που απειλείται με εξαφάνιση». Η οικονομική «Les Echos» υπογραμμίζει ότι «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη βοήθεια στην Ελλάδα» και «επείγει» πλέον για τον Αλ. Τσίπρα η εξεύρεση λύσης, γιατί βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο».

Σε άλλο άρθρο τονίζεται ότι «στην Αθήνα ο Αλ. Τσίπρας αναζωπυρώνει το εθνικό συναίσθημα». Η απόφαση της ΕΚΤ άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή της εθνικής υπερηφάνειας και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, σημειώνει η συντάκτης. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Περικλής Μήτκας, Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ
Περικλής Μήτκας στο alfavita.gr: "Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να μιλήσω στο alfavita.gr που έχει πάντα σωστές και χρήσιμες πληροφορίες για την ανώτατη εκπαίδευση"
89η ΔΕΘ: Οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΘΑΑΕ, κ. Περικλή Μήτκα στο περίπτερο του alfavita στον χώρο της Akademia
Περικλής Μήτκας στο alfavita.gr: "Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να μιλήσω στο alfavita.gr που έχει πάντα σωστές και χρήσιμες πληροφορίες για την ανώτατη εκπαίδευση"
Ο Θάνος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, στο περίπτερο του alfavita στη ΔΕΘ
Θάνος Παπαϊωάννου (ΑΣΕΠ): «Ευχαριστώ το alfavita.gr για το κρίσιμο έργο του στις προσλήψεις»
89η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ): Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΑΣΕΠ, κ. Θάνου Παπαϊωάννου στο περίπτερο του alfavita στον χώρο της Akademia
Θάνος Παπαϊωάννου (ΑΣΕΠ): «Ευχαριστώ το alfavita.gr για το κρίσιμο έργο του στις προσλήψεις»
ekpaideusimathitespaidia1280.jpg
Τα 11 προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις αναπληρωτών και ΕΕΠ-ΕΒΠ
Έντεκα προγράμματα ΕΣΠΑ ενισχύουν σχολικές μονάδες, ειδική αγωγή, ολοήμερα τμήματα και μαθητές από ευάλωτες ομάδες για την περίοδο 2023–2027
Τα 11 προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις αναπληρωτών και ΕΕΠ-ΕΒΠ