Thumbnail
Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε θέματα που αφορούν στην μέριμνα για την κινητικότητα των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Η μετακίνησή τους είναι γεμάτη επικίνδυνα εμπόδια ακόμα και στις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Αθήνας. Ένας σκύλος – οδηγός όμως, είναι εκπαιδευμένος να ξεπερνά όλες τις “παγίδες” που βάζει η ελληνική ασυνειδησία.

Η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου, άτομο με προβλήματα όρασης η ίδια, βιώνει καθημερινά την πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο “καλύτερος φίλος του ανθρώπου” όταν εκπαιδευτεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Και καθώς στη χώρα μας μόλις ένας στους έξι χιλιάδες απολαμβάνει αυτό το προνόμιο, η Ιωάννα – Μαρία, πρόεδρος της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών “Λάρα”, προσπαθεί να διασφαλίσει για ακόμα περισσότερους αυτό το προνόμιο, που στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί να αναδειχθεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου...

Την συναντήσαμε στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου και κάναμε μια βόλτα μαζί της με οδηγό την Μέη, μια πανέμορφη λαμπραντορίνα δέκα περίπου ετών.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ... ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

“Από πολύ μικρή είχα προβλήματα όρασης” μας λέει. “Μεγαλώνοντας λοιπόν διαπίστωσα πως υπάρχει μεγάλο ζήτημα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα ατόμων όπως εγώ. Αφενός η κακή πολεοδομία των μεγάλων αστικών κέντρων, αφετέρου η νοοτροπία της παλιάς ελληνικής οικογένειας που θέλει τους τυφλούς αποκλειστικά υπό την επίβλεψή της, στερεί στους ανθρώπους αυτούς τη δυνατότητα να μπορούν να κινούνται αυτόνομα και επίσης δεν τους επιτρέπει να εντάσσονται στην κοινωνία, να είναι ανεξάρτητοι και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι με τα χρόνια αυτό θα αλλάξει”.

Με όνειρο να βάλει το δικό της λιθαράκι στην βελτίωση της κατάστασης, η Ιωάννα – Μαρία ίδρυσε το 2008 την πρώτη ελληνική σχολή σκύλων – οδηγών που λειτουργεί ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με την προσφορά των χορηγών της και πενήντα περίπου εθελοντών.

“Δείτε, όμως, γιατί ακόμα είμαστε πολύ πίσω”, λέει και αρχίζει να μας δείχνει με τη βοήθεια της Μέη τα καθημερινά προβλήματα.

ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

Σε όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών. Ωστόσο, όπως μας επισημαίνει η Ιωάννα – Μαρία, αυτοί είναι τοποθετημένοι με λάθος τρόπο, δεν οδηγούν πουθενά και τις περισσότερες φορές κόβονται ξαφνικά σε διάφορα σημεία. Παράλληλα, τα άτομα με προβλήματα όρασης πρέπει να αντιμετωπίσουν και την ασυνείδητη πλευρά των πολιτών. Γιατί, όπως βλέπετε, μερικοί οδηγοί παρκάρουν τα αυτοκίνητα ή τα μηχανάκια τους πάνω σε αυτούς τους οδηγούς όδευσης τυφλών.

“Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Έστω και για τα μάτια του κόσμου, θα έπρεπε να μην παρκάρουν εδώ. Δεν σκέφτονται ότι κάποιος που δεν βλέπει, μπορεί να κινδυνεύσει εξαιτίας της πράξης τους”.

ΚΟΛΩΝΕΣ, ΚΑΔΟΙ, ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ...

Τα άτομα με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες εμπόδια. Μερικά από αυτά είναι οι κολώνες, που έχουν τοποθετηθεί σε λάθος σημεία -όπως για παράδειγμα σε πολύ στενά πεζοδρόμια- με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να αναγκάζονται να βγουν στο δρόμο για να συνεχίσουν την πορεία τους με κίνδυνο να τους παρασύρει κάποιο Ι.Χ.

Όπως βλέπετε, οι κάδοι απορριμμάτων που τοποθετούνται πάνω σε πεζοδρόμια ή ακόμα και τα σκαλοπάτια κόβουν στη μέση τη διέλευσή τους.

Πηγή: new247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

seminario-epaggelmatikou-prosanatolismou
Το ανεπηρέαστο από την τεχνητή νοημοσύνη επάγγελμα - Μισθοί πάνω από 10.000 το μήνα
Ποιο είναι το πιο ακριβοπληρωμένο επάγγελμα του μέλλοντος που δεν θα επηρεάσει η τεχνητή νοημοσύνη
Το ανεπηρέαστο από την τεχνητή νοημοσύνη επάγγελμα - Μισθοί πάνω από 10.000 το μήνα