Thumbnail
Επιστολή στο ΥΠΕΝ

Επιστολή σε αυστηρό ύφος απέστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος η ΕΣΑμεΑ τονίζοντας την αγανάκτησή της για την ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με το νέο ΚΟΤ, στο οποίο, όπως επισημαίνεται, τα άτομα με αναπηρία είναι αόρατα και άφαντα και ουσιαστικά απροστάτευτα. 

Οι δικαιούχοι του σημερινού ΚΟΤ δεν καλύπτονται από το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα. Όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ το νέο ΚΟΤ έρχεται σε μια περίοδοόπου κυριαρχούν η μείωση μισθών και συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, με διαχρονική ανεργία, με ενεργοβόρα μέσα υποστήριξης που χρησιμοποιούν πολλά άτομα με αναπηρία, μετά από 8 μνημονιακά χρόνια λιτότητας που έχουν αφήσει δυσβάσταχτα βάρη στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

Για τους λόγους αυτούς, η ΕΣΑμεΑ ζητά άμεσα να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, αλλά και να γίνει επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων με πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της ΕΣΑμεΑ:

ΠΡΟΣ:

κ. Γ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

- Γραφείο πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα 

- κ. Χρ. Βερναρδάκη, υπουργό Επικρατείας 

- κ. Σ. Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντας & Ενέργειας 

- κ. Μ. Βερροιόπουλο, γ. γραμματέα Ενέργειας 

- κ. Θ. Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας 

- ΡΑΕ 

- Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων Βουλής 

- Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου Βουλής 

- Υποεπιτροπή για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία Βουλής 

- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.Α.μεΑ.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) -η οποία, όπως άλλωστε γνωρίζετε, αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας, μέλος με δικαίωμα ψήφου στις Επιτροπές Παρακολούθησης του συνόλου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum), του μεγαλύτερου φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο- με το παρόν έγγραφό της, διαμαρτύρεται έντονα για τη μη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στο σημερινό έγγραφο του υπουργείου σας, αναφορικά με το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με το νέο ΚΟΤ παρέχει υποδεέστερη προστασία στα άτομα με αναπηρία ακόμη και από το προηγούμενο, για το οποίο η ΕΣΑμεΑ ζητούσε έτσι κι αλλιώς βελτίωση των κριτηρίων ένταξης των ατόμων με αναπηρία. Στο νέο ΚΟΤ τα άτομα με αναπηρία είναι αόρατα και άφαντα και ουσιαστικά απροστάτευτα. Προφανώς και δεν καλύπτονται οι δικαιούχοι του σημερινού ΚΟΤ από το ΚΕΑ και το κοινωνικό μέρισμα, αφού ειδικά από το μέρισμα ανασφάλιστα άτομα με αναπηρία έμειναν εκτός.
Με δεδομένη τη μείωση των μισθών και των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που απαιτείται για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών της αναπηρίας, με τη διαχρονική ανεργία, με τα ενεργοβόρα μέσα υποστήριξης που χρησιμοποιούν πολλά άτομα με αναπηρία, μετά από 8 μνημονιακά χρόνια λιτότητας που έχουν αφήσει δυσβάσταχτα βάρη στην πλέον ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, η ΕΣΑμεΑ επανέρχεται και ζητά άμεσα μέτρα διακριτής προστασίας:

- Να μη τεθεί εκτός ΚΟΤ κανένα άτομο με αναπηρία ή χρόνια πάθηση,

- Επαναξιολόγηση της παροχής διευκολύνσεων με πρόσθετη προστασία προς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία.

Προσδοκούμε άμεσα την απάντησή σας στο δίκαιο αίτημά μας.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Λυμβαίος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα