Thumbnail
Κι όμως! Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο για αεροσκάφη και αντιβιοτικό για ζώα

Την ανακάλυψη έκαναν Γερμανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν βακτήρια για να μετατρέψουν τα απόβλητα από την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού σε μόρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιοκαύσιμα. Ακόμη και για αντιβιοτικά για ζώα. Με τον τρόπο αυτό, αξιοποιούνται τα σάκχαρα, τα οξέα και τα λοιπά κατάλοιπα από τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζεται το γιαούρτι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μηχανικής περιβάλλοντος και μικροβιολογίας Λαρς Αντζένεντ του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν στη Γερμανία, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Joule».

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν το ελληνικό γιαούρτι για τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική αξία του. Όμως η παραγωγή του δημιουργεί ένα μεγάλο όγκο υγρών αποβλήτων με τη μορφή τυρογάλακτος.

Έτσι θα μετατρέψουν το γιαούρτι σε… καύσιμο!

Όπως δήλωσε ο Αντζένεντ, «η τρέλα με το ελληνικό γιαούρτι άρχισε στις ΗΠΑ με τις εταιρείες Chobani και ΦΑΓΕ», αλλά παράλληλα παράγεται μια μεγάλη ποσότητα τυρογάλατος που πρέπει να απομακρυνθεί. Τα κατάλοιπα αυτά περιέχουν κυρίως λακτόζη, φρουκτόζη και γαλακτικό οξύ.

Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν αυτό το μίγμα σε πρώτη φάση σε ένα εκχύλισμα που περιέχει δύο πιο χρήσιμες ουσίες: καπροϊκό ή εξανικό οξύ και καπρυλικό ή οκτανικό οξύ. Και οι δύο αυτές ουσίες θεωρούνται «πράσινα αντιμικροβιακά», τα οποία μπορούν να προστεθούν στις ζωοτροφές στη θέση των κανονικών αντιβιοτικών. Σε δεύτερο στάδιο, με περαιτέρω επεξεργασία, είναι δυνατό να παραχθούν βιοκαύσιμα για χρήση σε αεροσκάφη.

Το νέο σύστημα αποτελείται από δύο συνδεδεμένους βιοαντιδραστήρες ανοικτής καλλιέργειας, ο ένας για θερμόφιλα μικρόβια που αντέχουν θερμοκρασίες των 50 βαθμών Κελσίου, ενώ ο δεύτερος λειτουργεί στους 30 βαθμούς. Κάθε βιοαντιδραστήρας περιέχει το κατάλληλο μικροβίωμα και σε αυτόν εισάγεται το τυρόγαλα του ελληνικού γιαουρτιού που διαθέτει τα δικά του βακτήρια. Σε ένα διάστημα μερικών μηνών, είναι δυνατό να παραχθούν τους βιοαντιδραστήρες το καπροϊκό και το καπρυλικό οξύ, καθώς και άλλα δευτερεύοντα προϊόντα.

Το επόμενο βήμα θα είναι το σύστημα των δίδυμων βιοαντιδραστήρων να λειτουργήσει σε μεγαλύτερη κλίμα και να εξελιχθεί σε κανονική μονάδα βιομηχανικής παραγωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;