Thumbnail

Εκπαιδευτική επίσκεψη στα Ειδικά Τμήματα Κωφών-βαρήκοων του 18ου Γυμνασίου Πάτρας πραγματοποίησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του 10ου Γυμνασίου Πατρών (Ζαρουχλέικα), συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριές τους, Ασημίνα Ρήγα (φιλόλογος Ειδικής Αγωγής), Μαρία Καλαμαρά (φιλόλογος) και τον καθηγητή Φάνη Κλωνή (καθηγητή Καλλιτεχνικών).

Σκοπός της επίσκεωης ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν συμμαθητές τους με διαφορετική ακουστική κατάσταση, να αλληλεπιδράσουν, να αναγνωρίσουν διαφορετικά επικοινωνιακά μοντέλα, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές, να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα και να αισθανθούν τη χαρά της συνεργασίας μέσα από τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων κατασκευών.

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια υλοποίησης προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας με θέμα «Tοπικά προϊόντα και ανάπτυξη: Πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τη δημιουργία κατασκευών», στο οποίο συμμετέχουν 37 μαθητές της Γ΄ Τάξης και 2 εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, οι μαθητές  επιδόθηκαν σε βιωματικά παιχνίδια γνωριμίας (σε ομάδες και σε ολομέλεια) και σε δραστηριότητες  εξωλεκτικής επικοινωνίας που περιελάμβαναν την απόδοση λέξεων στη Νοηματική Γλώσσα και προσπάθεια αναγνώρισης της λέξης από τους υπόλοιπους μαθητές. Έπειτα παρακολούθησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα βίντεο σχετικά με τη Νοηματική Γλώσσα και το πως αντιλαμβάνονται οι Κωφοί νέοι τη μουσική, ως αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό.

Τέλος, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες εργασίας (Κωφών/βαρηκόων και ακουόντων μαθητών) με σκοπό τη δημιουργία χριστουγεννιάτικων κατασκευών. Στο τέλος, της Δράσης αυτής οι μαθητές των δύο σχολείων αντάλλαξαν δώρα που κατασκεύασαν οι ίδιοι και αποτύπωσαν πάνω σε αυτά τα συναισθήματα που βίωσαν κατά τη γνωριμία και την αλληλεπίδρασή τους καθώς και τις ευχές τους για τις επερχόμενες γιορτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές των δύο σχολείων ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες κοινές δράσεις στο μέλλον αποδεικνύοντας ότι η νέα γενιά αντιτάσσεται στις διαχωριστικές αντιλήψεις, αποστρέφεται τις διακρίσεις και ποθεί την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέσεις καθηγητών σε μεγάλο εξ αποστάσεως Εκπαιδευτικό Project! Απαραίτητη η 3ετής εμπειρία σε σχολείο

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 6/6 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητές σε τάξη που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις
Διαμαρτυρία γονέα στο alfavita.gr για τη Βιολογία: «Η κόρη μου εξετάστηκε σε κάτι που δεν είχε διδαχθεί»
Έντονη διαμαρτυρία για το Θέμα Α2 της Βιολογίας Προσανατολισμού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 εκφράζει, μέσω επιστολής που απέστειλε στο alfavita,...
Διαμαρτυρία γονέα στο alfavita.gr για τη Βιολογία: «Η κόρη μου εξετάστηκε σε κάτι που δεν είχε διδαχθεί»
μαθητές που δίνουν πανελλήνιες
Πανελλαδικές 2025 - Δίκτυα Υπολογιστών: Εκτιμήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις
Το alfavita δημοσιεύει τις εκτιμήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025 στο μάθημα Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2025 - Δίκτυα Υπολογιστών: Εκτιμήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις
εκπαιδευτικός στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών
Πανελλήνιες 2025- Αρχές Βιολογικής Γεωργίας ΕΠΑΛ: Εκτιμήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις
Το alfavita δημοσιεύει τις εκτιμήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025 στο μάθημα Αρχές Βιολογικής Γεωργίας ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες 2025- Αρχές Βιολογικής Γεωργίας ΕΠΑΛ: Εκτιμήσεις και προτεινόμενες απαντήσεις
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025
Πανελλαδικές 2025: Οι εκτιμήσεις και απαντήσεις στο μάθημα Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ
Το alfavita δημοσιεύει τις εκτιμήσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025 στο μάθημα Φυσιολογία ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2025: Οι εκτιμήσεις και απαντήσεις στο μάθημα Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ