Thumbnail
Συνέντευξη έδωσε ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γ. Κουζέλης  στη δημοσιογράφο Ι. Δρόσου   (εφημερίδα Η Εποχή) για τις αλλαγές που έχουν γίνει ως τώρα και μεταβάλλουν τον τρόπο διδασκαλίας

 

Κατ΄αρχάς εστιάσαμε σε παρεμβάσεις που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, όπως και τον τρόπο οργάνωσής του. Συγκεκριμένα συμμετείχαμε στη συζήτηση για τις δομές στήριξης των σχολείων και την επέκταση του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Προχωρήσαμε επίσης στον εξορθολογισμό της ύλης, ώστε να είναι λιτή, να μην επιβραβεύει την απομνημόνευση και μειώσαμε τις εξετάσεις. Ταυτοχρόνως φτιάξαμε κενά στο σχολικό πρόγραμμα απαραίτητα και για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμα, έχουμε εισάγει τα δύο αυτά χρόνια  μια σειρά από φαινομενικά μικρότερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως είναι εξαιρετικά σημαντικές και φτιάχνουν έναν ιστό που θα αποβεί χρήσιμος. Ένα παράδειγμα είναι η θεματική εβδομάδα για την οποία εισπράξαμε πολλές αντιδράσεις. Αλλά φάνηκε πως είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Για μια σπάνια φορά το εκπαιδευτικό σύστημα της δευτεροβάθμιας λειτούργησε οριζόντια και οι εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ μεγάλη αλλαγή για τα ελληνικά δεδομένα.

 Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περιγραφική αξιολόγηση των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν το κάθε παιδί ξεχωριστά και επομένως διαφοροποιούν τον τρόπο διδασκαλίας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή.

Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η εκπόνηση δημιουργικών ερευνητικών εργασιών των μαθητών και όχι μόνο για τη μείωση των παραδοσιακών εξετάσεων.

Με αυτές, λοιπόν, τις «μικρές», αλλά ουσιαστικές αλλαγές μεταβάλλεται ο τρόπος διδασκαλίας και μάθησης και επομένως, σιγά σιγά οι μαθητές και οι μαθήτριες, έρχονται στο επίκεντρο του σχολείου, όπως θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε προσπάθεια σχεδιασμού εκπαιδευτικής πολιτικής.

ΕΠΟΧΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κατέρρευσε γέφυρα στην Πέτρου Ράλλη
Ταύρος: Κατάρρευση γέφυρας μπλοκάρει την Πέτρου Ράλλη – Κίνδυνος και για τα καλώδια υψηλής τάσης
Κατάρρευση γέφυρας στον Ταύρο: Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία και έρευνες για τα αίτια
Ταύρος: Κατάρρευση γέφυρας μπλοκάρει την Πέτρου Ράλλη – Κίνδυνος και για τα καλώδια υψηλής τάσης
Νίκος Παπαϊωάννου
Νίκος Παπαϊωάννου για διαγραφές στα ΑΕΙ: «'Εχουν ξεχάσει ότι είναι φοιτητές, δεν είναι μέτρο τιμωρίας»
«Καθαροί κατάλογοι στα Πανεπιστήμια όπως σε όλη την Ευρώπη» - Τι απαντά στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου
Νίκος Παπαϊωάννου για διαγραφές στα ΑΕΙ: «'Εχουν ξεχάσει ότι είναι φοιτητές, δεν είναι μέτρο τιμωρίας»
Θ. Θεοδουλίδης
Θ. Θεοδουλίδης (Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας) στο alfavita.gr: «Επενδύουμε στη γνώση αιχμής, στη σύνδεση με την αγορά εργασίας και στην παραγωγή πράσινης και ψηφιακής καινοτομίας»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2030: Η Δίκαιη Μετάβαση ξεκινά από την πανεπιστημιούπολη – Η συνέντευξη του Πρύτανη Θεόδωρου Θεοδουλίδη στο...
Θ. Θεοδουλίδης (Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας) στο alfavita.gr: «Επενδύουμε στη γνώση αιχμής, στη σύνδεση με την αγορά εργασίας και στην παραγωγή πράσινης και ψηφιακής καινοτομίας»