Thumbnail
Σκεπτικισμός και αποστροφή για την εικόνα του Έλληνα πρόσφυγα στη νεότερη ελληνική ιστορία

Με σκεπτικισμό και αποστροφή αντιμετωπίστηκαν οι πρόσφυγες στο νέο τόπο εγκατάστασής τους απαντούν σε έρευνα, οι μαθητές λυκείου της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενοι όμως, όχι στη σύγχρονη προσφυγική κρίση, αλλά στην εικόνα του Έλληνα πρόσφυγα στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Αποδεικνύοντας ότι η ιστορία "κύκλους κάνει", οι 156 μαθητές του 2ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Θεσσαλονίκης απάντησαν σε ερωτήματα για τον Έλληνα πρόσφυγα, προκειμένου να εφαρμοστούν καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο μάθημα της ιστορίας και να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο στο θέμα της σύγχρονης προσφυγικής κρίσης.

"Η έρευνα έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 και περιλαμβάνει 17 ερωτήσεις", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του σχολείου Αναστασία Μπιτσάνη, στο περιθώριο διημερίδας στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιήθηκε, εκτός από την κ.Μπιτσάνη, από τους φιλολόγους, Κ.Κοκογιάννη και Ν.Μελισσίδη και τον καθηγητή πληροφορικής, Σπ.Χαλκίδη.

Οι μαθητές, αφού προσδιορίζουν, σε μεγαλύτερο ποσοστό, την Μικρά Ασία και την Σμύρνη, ως την προέλευση των Ελλήνων προσφύγων, αναφέρουν, στην πλειονότητά τους, την άφιξη στην Ελλάδα του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος που ήταν αποτέλεσμα της Μικρασιατικής καταστροφής και της Σύμβασης της Λωζάνης.

Οσο για το πώς τους δέχθηκαν στο νέο τόπο εγκατάστασης, οι μαθητές, σε ποσοστό 41%, απάντησαν "με σκεπτικισμό" και σε ποσοστό 34%, "με αποστροφή".

"Οι μαθητές-τριες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, φαίνεται να γνωρίζουν με υποδειγματικά ώριμο τρόπο, ότι το καινούργιο, νεοφερμένο και διαφορετικό, αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους μάλλον αρνητικά παρά θετικά ενώ δεν θα έπρεπε, όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε ταλαιπωρημένους και βασανισμένους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους ακούσια", υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Παράλληλα, οι μαθητές, σε ποσοστό 76%, δηλώνουν ότι οι Ελληνες πρόσφυγες δεν γνώριζαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στον τόπο που πήγαν όπου μάλιστα, σε ποσοστό 83%, δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματά τους.

"Κρίνουν ίσως", εξηγείται στην μελέτη, "από τα φαινόμενα της σημερινής προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε όλοι, με πιθανές συνέπειες την καταρράκωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, την κυριαρχία της αδικίας και της περιφρόνησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

"Τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα στο προσφυγικό ζήτημα, βλέποντας και διαβάζοντας για το θέμα στα ΜΜΕ αλλά και γνωρίζοντας για την πολλαπλότητα των κινδύνων που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στις διάφορες ιστορικές περιόδους", συνοψίζει τα συμπεράσματα της έρευνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Κοκογιάννης, ένας εκ των ερευνητών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γραμμένος Φλώρος
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα
Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για βιαιοπραγία κατά βουλευτή απήγγειλε ο Εισαγγελέας
Κωνσταντίνος Φλώρος: Στον ανακριτή σήμερα μετά τις γροθιές σε Γραμμένο- Κατηγορείται για κακούργημα