Συλλογος ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων

Στις 25 Μάη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος για την επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Με το νόμο αυτό η κυβέρνηση καταφέρνει  να τα συνδυάσει όλα: το διαβόητο νόμο 3848/10 της Διαμαντοπούλου, το νόμο 4369/16 του Βερναρδάκη για την αξιολόγηση στο δημόσιο, το προεδρικό Διάταγμα 152 του 2013 για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού.  Η κυβέρνηση, με αφορμή την επιλογή των διευθυντών, επιχειρεί να εφαρμόσει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που είναι ακόμα σε ισχύ.

Το Υπ. Παιδείας αξιοποιώντας την ειλικρινή διάθεση συναδέλφων να αναδείξουν μια θετική συμβολή ενός δ/ντή ή την έκφραση της αντίθεση τους σε κάποιον άλλο που στάθηκε αντισυναδελφικά επιδιώκει να πετύχει την οικειοθελή συμμετοχή μας σε μια διαδικασία που θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για την αντιεκπαιδευτική του πολιτική σε βάρος όλων. Όσοι μόνιμοι συνάδελφοι θα μπουν στη διαδικασία δεν θα εκφράσουν απλά τη γνώμη τους για το δ/ντή τους αλλά καλούνται να “εκφράσουν γνώμη” – να αξιολογήσουν όλους τους υποψήφιους δ/ντές αποδεχόμενοι στην πράξη ότι “όλοι αξιολογούν όλους” ,αλλά η ιεραρχία θα έχει τον τελικό αποφασιστικό λόγο, αφού η γνώμη τους θα είναι μόνο συμβουλευτική.

Πιο συγκεκριμένα για τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών προβλέπεται:

1. Η επαναφορά της διαβόητης συνέντευξης, που ευνοεί  τις πελατειακές σχέσεις ανάμεσα στους υποψήφιους διευθυντές και τη διοίκηση.
  2. Η κατάργηση της μυστικής ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων και η αντικατάστασή της με τη συμπλήρωση  «φόρμας αποτίμησης» του υποψηφίου από τους συνυπηρετούντες μόνιμους εκπαιδευτικούς. Το τελικό πρακτικό που θα διαμορφωθεί, θα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο προς το συμβούλιο επιλογής.

Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε να γίνει  η επιλογή των διευθυντών είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το ρόλο που καλούνται να έχουν: του διευθυντή -  «μάνατζερ» της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα υλοποιεί  τις κατευθύνσεις τις κυβέρνησης και των εταίρων της (κουαρτέτο, ΣΕΒ, ΟΟΣΑ) στην εκπαίδευση στη σχολική μονάδα. Ο διευθυντής καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο,  αφού θα ελέγχει και θα ελέγχεται για την υλοποίηση των «στόχων» του σχολείου, μέσα σε ένα πλαίσιο αιματηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αδιοριστίας, ελαστικής εργασίας και συντηρητικών αναδιαρθρώσεων. Η  αξιολόγηση όλων (εκπαιδευτικής μονάδας, στελεχών, εκπαιδευτικών) είναι σαφής μνημονιακή δέσμευση και  αποτελεί βασικό στοιχείο του Τριετούς Σχεδίου για την εκπαίδευση  που ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας, όπου με σαφήνεια διατυπώνεται ότι θα στηρίζεται και στη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ που θα δημοσιοποιηθεί στη διάρκεια του 2017. Βασικοί άξονες του παραπάνω σχεδίου είναι «η  αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων, η αξιολόγηση των  στελεχών της εκπαίδευσης, η θέσπιση νέων κριτήριων επιλογής προσωπικού και υπεύθυνων δομών, η  αύξηση  της παιδαγωγικής και διοικητικής αυτονομίας των σχολείων και οι διαδικασίες  βελτίωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσω της αυτοαξιολόγησης».

Το 4ο μνημόνιο προβλέπει ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση πρέπει να συνάδει με την αξιολόγηση σε όλο το δημόσιο τομέα.  Οι «ερωτήσεις αποτίμησης» που θα κάνουν οι συνυπηρετούντες μόνιμοι εκπ/κοι στον υποψήφιο δ/ντή ουσιαστικά εισάγουν τους δείκτες του ΠΔ 152, που η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει. Η αξιολόγηση λοιπόν ξεκινά! Με τον τρόπο που καθορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει και με βάση το ψηφισμένο πια 4ο μνημόνιο που την προβλέπει ρητά και κατηγορηματικά.

Πέρα από την διαφωνία μας με την διαδικασία, θέλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι οι αναπληρωτές, που αποτελούν το ένα τρίτο του εκπαιδευτικού προσωπικού, επί τους ουσίας δεν θεωρούνται ικανοί να έχουν λόγο. Αυτό δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος και η κυβέρνηση το ρόλο τους:  ως αναλώσιμο προσωπικό, που έχει την «υποχρέωση» να μεταφέρεται κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο, και που ταυτόχρονα ακριβώς εξαιτίας αυτής της εργασιακής του σχέσης δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του! Για πρώτη φορά συγκροτείται ένα σώμα , διαφορετικό από το Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος πιστεύουμε πως πρέπει να είναι το ανώτερο και μόνο αποφασιστικό όργανο της λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Εξαιρούνται έτσι οι ελαστικά εργαζόμενοι στα πλαίσια του συνολικού αποκλεισμού των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της απεργίας αποχής διευκρινίζουμε ότι :

Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει το νέο «υποσύνολο» συλ. διδασκόντων του σχολείου από τη στιγμή που δηλώνουν οι συνάδελφοι συμμετοχή στην απεργία αποχή.

Αν, παρ΄ όλα αυτά, κάποιος συνάδελφος σταθεί απέναντι στη συλλογική απόφαση του κλάδου και συγκαλέσει συνεδρίαση κανείς δεν υποχρεούται να παραβρεθεί.

Αποχωρεί - δε συμμετέχει στη διαδικασία δηλώνοντας συμμετοχή στην απεργία αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ και η ΑΔΕΔΥ, με τον ίδιο, δηλαδή, τρόπο που δηλώνει τη συμμετοχή και στις κλασσικές απεργίες μέχρι τώρα, με μια απλή δήλωση στο δ/ντή του σχολείου.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην συμμετέχουν στην παραπάνω  διαδικασία.  Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να ανοίξει το δρόμο για την αξιολόγηση μέσω της επιλογής των διευθυντών. Δεν ξεχνάμε ότι η αξιολόγηση στην εκπαίδευση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα  χάρη στους δικούς μας αγώνες.

Ο Πρόεδρος                                                                              Η Γραμματέας

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4