Thumbnail
Α ΕΛΜΕ Κορινθίας

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Κορινθίας εκφράζει την διαμαρτυρία του  σχετικά με το θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για το τρέχον σχολικό έτος.
Πρόκειται για μία αιφνιδιαστική και άδικη απόφαση του ΥΠΠΕΘ με την οποία μειώνεται κατά 20% -περίπου αριθμός των εισακτέων μαθητών και αποφοίτων στις σχολές υψηλής ζήτησης   (Ιατρικές-Φαρμακευτικές-Πολυτεχνικές-Νομικές-Οικονομικές κ.λ.π.) ενώ αντίθετα αυξάνεται  ο αριθμός των εισακτέων σε σχολές χαμηλής ζήτησης (π.χ.ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας Πειραιά κ.λ.π).

Επισημαίνουμε ότι το  ΥΠΠΕΘ προέβη στις παραπάνω  ενέργειες ,τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των  αιτήσεων συμμετοχής των μαθητών -αποφοίτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017  και χωρίς καμία συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Είναι φανερό ότι το Υπουργείο δεν  ενδιαφέρεται πραγματικά  για το μέλλον των μαθητών που αγωνίζονται για την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές. Παράλληλα, η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε σχολές περιορισμένης  επαγγελματικής αποκατάστασης είναι πλασματική  και προσχηματική γιατί δεν πρόκειται να καλυφθούν από εισακτέους, ρίχνοντας απλά  «στάχτη στα μάτια του κόσμου».
Επιχειρείται έτσι μια μορφή συγκάλυψης των μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης που θέλει λιγότερους φοιτητές, ώστε να δημιουργήσει  πλεονάσματα στον προϋπολογισμό του κράτους με τη μείωση των δαπανών για τη Παιδεία. Αυτές οι ενέργειες της μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους.


Πολλοί διατυπώνουν την άποψη ότι η μείωση αυτή οφείλεται στη πρόταση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, την οποία συμμερίστηκε το ΥΠΠΕΘ .Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι ανυπόστατος, γιατί ανέκαθεν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ επιθυμούσαν τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ,λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησής τους. Ο αριθμός των εισακτέων πρέπει  να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές  ανάγκες και αυτό πρέπει να αποφασιστεί μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΠΕΘ-ΑΕΙ-ΤΕΙ,Επιμελητήρια, ΑΣΓΜΕ κλ.π.)   

 

Αλλά τι θα τροφοδοτήσει τελικά η απόφαση αυτή του Υπουργείου; Απλώς, το τμήμα αυτό των μαθητών θα αναγκαστεί να αναζητήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού και μάλιστα σε περίοδο φοβερής και παρατεταμένης κρίσης της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι τέτοιες ανακοινώσεις πρέπει να γίνονται έγκαιρα ,κατά την  έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές να κάνουν σωστά τις επιλογές τους και όχι δυο μήνες πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αυτό που πέτυχε φέτος το ΥΠΠΕΘ είναι να δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας ,σύγχυσης και ψυχολογικής βίας στους μαθητές καθώς σε πολλούς από αυτούς δε δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο ως εναλλακτική λύση ,λόγω λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Θεωρούμε  απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική την παραπάνω απόφαση του ΥΠΠΕΘ και ζητούμε την άμεση ανάκλησή της  καθώς και την  επαναφορά του αριθμού των εισακτέων στα περυσινά επίπεδα".

ΛΕΜΕ “ΟΧΙ” ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

      ΗΛΙΑΣ ΛΕΚΚΑΣ                              ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝΑΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργικό Συμβούλιο
Σήμερα στις 10 το πρωί η ορκωμοσία των νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος - Στις 12:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου
Σήμερα στις 10 το πρωί η ορκωμοσία των νέων μελών του κυβερνητικού σχήματος - Στις 12:00 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ
Μηχανογραφικό 2025: Απαραίτητες συμβουλές για να αποφύγετε τα λάθη και να κερδίσετε τις κρυφές ευκαιρίες
Η πιο καθοριστική απόφαση για το μέλλον των υποψηφίων ξεκινά τώρα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πατήσετε «υποβολή»
Μηχανογραφικό 2025: Απαραίτητες συμβουλές για να αποφύγετε τα λάθη και να κερδίσετε τις κρυφές ευκαιρίες
γευμα
Σχολικά γεύματα για λίγους, σχολική μέριμνα για ελάχιστους - Πρωταθλήτρια στην παιδική φτώχεια η Ελλάδα
Παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, η πολιτεία υστερεί σε εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων, σε αντίθεση με άλλες χώρες που προσφέρουν καθολική φροντίδα, σχολικά...
Σχολικά γεύματα για λίγους, σχολική μέριμνα για ελάχιστους - Πρωταθλήτρια στην παιδική φτώχεια η Ελλάδα