Thumbnail
Απεμπόλησε 7,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών, στη βιασύνη του να δικαιολογήσει τις νέες αυξήσεις στα διόδια, λησμόνησε ότι οι συμβάσεις με τους εργολάβους αναθεωρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Κατά… σύμπτωση διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για εκτίναξη των τιμών, παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων βρίσκεται στον αέρα.

Οι συμβάσεις του 2007 για την κατασκευή των αυτοκινητόδρομων ευθύνονται για τις αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των διοδίων που ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα. Το «επιχείρημα» ανέλυσε χθες από ραδιοτηλεοπτικά μικρόφωνα ο υπουργός Υποδομών, επιστρατεύοντας όμως μισές αλήθειες: οι επίμαχες συμβάσεις αναθεωρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους τον Δεκέμβριο, αλλά κατά… τύχη διατηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αναθεωρήσεις στις τιμές των διοδίων παρόλο που είχε τιναχτεί στον αέρα το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων.

Απεμπόλησε 7,5 δισ. ευρώ!
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δικαιολόγησε τη διατήρηση των αυξήσεων επικαλούμενος το χρηματο-οικονομικό μοντέλο των αρχικών συμφωνιών, το οποίο όμως έχει καταρρεύσει, όπως υποστηρίζουν με σθένος οι εργολάβοι, που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σταμάτησαν τα έργα, αλλά και οι τράπεζες τον αξιοποίησαν για να σταματήσουν τη χορήγηση των κατασκευαστικών δανείων. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για υπολογισμούς που είχαν γίνει από ομάδα «σοφών» την περίοδο 2005-07, οι οποίοι όμως δεν είχαν προβλέψει τη μεγάλη οικονομική κρίση παρόλο που θα είχαν ορίζοντα αναφοράς το 2038!
Το επίμαχο μοντέλο προέβλεπε μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια πριν από τη λήξη των συμβάσεων παραχώρησης, το ύψος των οποίων έχει τροποποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο το υπουργείο δεν είχε αντίρρηση να αλλάξουν κάποιοι όροι για να απεμπολήσει αναμενόμενες εισπράξεις 7,5 δισ. ευρώ!
«Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις για τους κατοίκους του Ωρωπού», τόνισε ο υπουργός και χθες πρόσθεσε ότι στο ειδικό πρόγραμμα θα ενταχθούν και όσοι διαθέτουν παραθεριστική κατοικία στην περιοχή. Υπολογίζεται ότι η ρύθμιση θα καλύψει περίπου 40.000 οδηγούς που διέρχονται από τα διόδια Αφιδνών.
 
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης «ξέχασε» όμως μερικές… λεπτομέρειες:
● Ερχονται νέοι σταθμοί διοδίων, που ειδικά στην περιοχή της Αττικής αφορούν τους κόμβους Μεταμόρφωσης και Βαρυμπόμπης, ενώ ώς το καλοκαίρι του 2015 θα προστεθεί άλλος ένας στην Τραγάνα. Η λειτουργία τους έπρεπε να έχει ξεκινήσει από χρόνια και οι εργολάβοι διεκδικούν πάνω από 58 εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα έσοδα.
● Εισπράχθηκαν ήδη από τους εργολάβους πάνω από 1,4 δισ. ευρώ από τους ήδη λειτουργούντες σταθμούς διοδίων. Εχουν επίσης λάβει σχεδόν ένα δισ. από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ 960 εκατ. δόθηκαν ως προκαταβολή για τα «πανωπροίκια» που κέρδισαν από τις νέες συμβάσεις. Εξάλλου, με την ολοκλήρωση των έργων στο «πέταλο» του Μαλιακού θα λειτουργήσουν άλλοι δύο σταθμοί. Τρεις σταθμοί θα προστεθούν στην Κορίνθου-Πατρών, ενώ διόδια θα πληρώνουν οι οδηγοί, ανάλογα με την πρόοδο των έργων, και στην Ιόνια οδό (Αντίρριο-Γιάννενα) και πιθανότατα στην Πατρών-Πύργου, που θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο.
ΣΥΡΙΖΑ: ληστρική αύξηση
Χαριστική βολή στα ήδη μειωμένα κατά 50% εισοδήματα των πολιτών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων που φτάνουν έως και 60%.
«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε μόνον τις αποζημιώσεις προς τους εργολάβους αλλά και τη ληστρική αύξηση στα διόδια», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση, με την οποία ζητά την ακύρωση των νέων τιμολογίων. Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις των πολιτών και διαμαρτύρεται για τις διώξεις.
 
Της Χαράς Τζαναβάρα
ΠΗΓΗ: http://www.efsyn.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα