Thumbnail
15/8/2015, ημέρα Σάββατο

Η 15η Αυγούστου (εορτή της Παναγίας) είναι μία από τις υποχρεωτικές αργίες στον ιδιωτικό τομέα, κατά τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων εκτός από εκείνες που λειτουργούν νόμιμα τις ημέρες των υποχρεωτικών αργιών και τις Κυριακές (ξενοδοχεία, επισιτιστικά, ανθοπωλεία, κλπ).

Φέτος η 15η Αυγούστου, συμπίπτει με ημέρα Σάββατο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπισή της ως προς την απασχόληση και την αμοιβή των εργαζομένων την ημέρα αυτή.

Διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

Επί μη απασχόλησης των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι με πενθήμερο, που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου, λόγω εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), θα πρέπει να λάβουν ένα ημερομίσθιο  επιπλέον. Αν δηλαδή το ημερομίσθιό τους αντιστοιχεί σε ημερήσια εργασία 6 ωρών και 40 λεπτών και λαμβάνουν κανονικά 6 ημερομίσθια μια συνηθισμένη εβδομάδα, την εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει την εορτή της Παναγίας, θα λάβουν 7 ημερομίσθια, έστω κι αν δεν εργάστηκαν την ημέρα της αργίας της 15ης Αυγούστου. (1643/10-9-87 Έγγρ. Υπουργείου Εργασίας)

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και δεν θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015, λόγω συστήματος πενθήμερης εργασίας, δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτα επιπλέον του μηνιαίου μισθού τους.

Σε σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν στις 15 Αυγούστου 2015, θα λάβουν κανονικά το αναλογούν ημερομίσθιο, (6 ημερομίσθια συνολικά την εβδομάδα) ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής πέραν του μισθού τους.

Επί νόμιμης απασχόλησης των εργαζομένων (σε επιχειρήσεις που δεν αργούν τις Κυριακές και επίσημες αργίες)

Οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015, θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ημερομίσθιο.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό και θα απασχοληθούν το Σάββατο 15 Αυγούστου 2015, θα πάρουν προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Επί μη νόμιμης απασχόλησης των εργαζομένων (σε επιχειρήσεις που αργούν τις Κυριακές και επίσημες αργίες)

Στους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν το Σάββατο της 15ης Αυγούστου 2015, οφείλεται ένα ημερομίσθιο επιπλέον και προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, ή 1/25 του μηνιαίου μισθού και προσαύξηση 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό. (πέραν των τυχόν διοικητικών κυρώσεων του εργοδότη, για παράβαση των διατάξεων για τη λειτουργία των επιχειρήσεων τις ημέρες των επίσημων αργιών)

Επισημάνσεις

  • Θέμα μετάθεσης της γιορτής σε άλλη ημέρα δεν υπάρχει, αφού από το 1983 (Ν1400/83) καταργήθηκαν οι σχετικές διατάξεις.

  • Στις επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν Κυριακές και αργίες  δεν πρέπει να προγραμματίζεται  η ημέρα της εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) την ημέρα αυτή.

  • Οι εργαζόμενοι οι οποίοι την ημέρα αυτή έχουν ρεπό, σύμφωνα με το ισχύον σταθερό πρόγραμμα εργασίας ή από την εφαρμογή κυκλικού συστήματος χορήγησης εβδομαδιαίας ανάπαυσης, δεν δικαιούνται συμπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα.

  • Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ η επιχείρηση νόμιμα παραμένει ανοικτή το Σάββατο 15 Αυγούστου, δεν δικαιούται  αποδοχές για την ημέρα αυτή

  • Όσοι εργαζόμενοι  βρίσκονται σε κανονική άδεια κατά την ημέρα της 15ης Αυγούστου η ημέρα αυτή δεν θα   υπολογισθεί στις ημέρες της κανονικής άδειας, αφού σύμφωνα με το Α.Ν. 539/45 δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών οι επίσημες αργίες.

 

πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά