Thumbnail
Στα 24.000 ευρώ κατά μέσο όρο θα διαμοδρφωθεί το εφάπαξ. 

Με νέα δεδομένα θα υπολογίζεται το εφάπαξ από τα Ταμεία Πρόνοιας, σύμφωνα με το Εθνος. Η υπουργική απόφαση βρίσκεται ένα βήμα πριν από το Εθνικό Τυπογραφείο και αναμένεται η τελική συνεννόηση με την τρόικα, ώστε να πάρει την τελική μορφή της. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων, ώστε να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που θα κυμαίνεται γύρω στα 24.000 ευρώ.

Η προωθούμενη ρύθμιση επηρεάζει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να περιοριστεί το εύρος των μειώσεων (δηλαδή να είναι περίπου 15% με 20%).

Εκτιμάται πως με τις αλλαγές κατά μέσο όρο το εφάπαξ του Δημοσίου θα είναι περίπου 24.000 ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης έχει «παγώσει» η καταβολή του βοηθήματος.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως με το νέο σύστημα οι μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα που κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ, δεν θα υπερβαίνουν το 20%. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:

- Ο υπολογισμός του εφάπαξ θα γίνεται με βάση τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου την τελευταία 15ετία. Στόχος είναι να περιορισθούν οι περικοπές στο βοήθημα, καθώς η αρχική απόφαση προέβλεπε πως θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα μόνο ενός έτους. Πρόκειται για μια θετική αλλαγή καθώς αν λαμβάνονταν υπόψη τα στοιχεία ενός μόνο έτους το εφάπαξ στο Δημόσιο θα έπεφτε στα 4.000 ευρώ.

- Η ύπαρξη ασφαλιστικών δικλίδων για να μην υπάρξουν μεγάλες περικοπές σε όσους ασφαλισμένους είναι στην  αναμονή για την έκδοση του βοηθήματος έ​ως και τα δύο έτη. Για το θέμα αυτό η απόφαση θα προβλέπει δύο παραμέτρους:

α. την εξαίρεση από τις μειώσεις όσων ασφαλισμένων υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Ιούλιο ή ενδεχομένως μέχρι τον Οκτώβριο του 2013. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες γίνεται διαβούλευση με την τρόικα ώστε να δοθεί μεγαλύτερη περίοδος χάριτος. Δηλαδή, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε για να μην υπάρξουν μειώσεις για τις αιτήσεις που έφταναν στο Ταμείο μέχρι τον Ιούλιο του 2013, τώρα επιχειρείται να πάμε στον Οκτώβριο (το θέμα παραμένει ανοιχτό).

β. Την καταβολή του βοηθήματος με βάση την ημερομηνία που έγινε η αίτηση συνταξιοδότησης και όχι σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης από το Γενικό Λογιστήριο.

Σημειώνεται πως 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην αναμονή για το εφάπαξ, ωστόσο η καταβολή του βοηθήματος έχει παγώσει μέχρι να βγει η νέα υπουργική απόφαση.

·         Δημόσιος υπάλληλος με 35ετία και Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με το παλαιό σύστημα δικαιούται εφάπαξ 39.926,3 ευρώ. Σε περίπτωση που υπέβαλε πέρυσι την άνοιξη την αίτηση, αναμένεται να πάρει αυτό το ποσό χωρίς περικοπή. Σε περίπτωση που υποβάλει φέτος την αίτηση, εκτιμάται πως θα έχει μια περικοπή περίπου 7.900 ευρώ (σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για μείων κοντά στο 20%).

·         Δημόσιος υπάλληλος με 25ετία στην κατηγορία τεχνολογικής Εκπαίδευσης με το παλαιό σύστημα δικαιούται 24.118 ευρώ.  Αν η συνταξιοδοτική πράξη έφτασε στο ταμείο πρόνοια τον Ιούνιο, φαίνεται πως δεν θα επηρεαστεί από τις αλλαγές. Αν υποβάλει φέτος αίτηση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει μια απόκλιση στο τελικό ποσό κοντά στα 4.800 ευρώ. 

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η μήνυση του πατέρα της Κυριακής σε βάρος των αστυνομικών
«Ο πόνος και ο θυμός του επιτείνονται και φυσικά θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση σε βάθος από όλες τις πλευρές»
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Η μήνυση του πατέρα της Κυριακής σε βάρος των αστυνομικών
εκπαιδευση
Με αφορμή την παραίτηση διευθυντή δημοτικού σχολείου στο Λασίθι και τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας
Κάθε απόπειρα ενεργοποίησης κυρώσεων με βάση το άρθρο 56 του 4823/21 σε συνάδελφους διευθυντές/ντριες και προϊστάμενους/νες θα είναι πράξη παράνομη,...
Με αφορμή την παραίτηση διευθυντή δημοτικού σχολείου στο Λασίθι και τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας
diki-aselgeia
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 36 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε μαθήτριες
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Δικαστήριο ήρθε αντιμέτωπο με πρωτοφανή απροθυμία από μεριάς ενόρκων να συμμετέχουν ως ορκωτοί δικαστές...
Ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κυκλοφορεί ελεύθερος ενώ έχει καταδικαστεί σε 36 χρόνια φυλάκισης για ασέλγεια σε μαθήτριες