Thumbnail
ΑΠΘ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης Φιλολογικού ΑΠΘ 2-4

Από τις 31/3 το Τμήμα Φιλολογίας τελεί υπό κατάληψη με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας που πάρθηκε τη Δευτέρα 30/3. Ο φοιτητικός σύλλογος πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στο νέο πρόγραμμα σπουδών που προωθείται από το Τμήμα Φιλολογίας, στην "κατ' επιλογήν" κατοχύρωση της παιδαγωγικής επάρκειας και κατ’ επέκταση στη διάσπαση του πτυχίου και τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το μέχρι πρότινος ενιαίο πρόγραμμα σπουδών διασπάται σε δύο διαφορετικά προγράμματα, εκ των οποίων το ένα θα κατοχυρώνει την παιδαγωγική επάρκεια και θα εντάσσει τους αποφοίτους στον κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02), ενώ το άλλο πρόγραμμα σπουδών, που δεν προβλέπει μαθήματα παιδαγωγικής, κατοχυρώνει ασαφή-ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα και αμφιλεγόμενες εργασιακές υπαγορεύσεις για τους αποφοίτους που θα το επιλέξουν.

Απέναντι στην απόφαση του Συλλόγου που προτάσσει την ενιαία κατοχύρωση της παιδαγωγικής επάρκειας μέσα από ενιαίο πρόγραμμα σπουδών που θα καταλήγει σε ενιαίο πτυχίο, το Τμήμα Φιλολογίας επιλέγει να ευθυγραμμιστεί μ' ένα πλαίσιο που υπακούει αυστηρά στα πορίσματα της εξωτερικής αξιολόγησης και του ν. Διαμαντοπούλου απαξιώνοντας το αίτημα του συλλόγου. Αυτό αναδεικνύεται άλλωστε και από το κείμενο που κοινοποιήθηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα μία μέρα μετά την απόφαση του  Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας και υπογράφεται από 54 μέλη ΔΕΠ του τμήματος (μόνο δύο μέλη ΔΕΠ δεν το υπέγραψαν). Το σύνολο του κειμένου υπερασπίζεται τη διάσπαση του προγράμματος σπουδών και αντιμετωπίζει το ζήτημα του πτυχίου και των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποκομμένο από την εργασιακή προοπτική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 60% και όταν το κύριο πεδίο απορρόφησης των αποφοίτων του τμήματος είναι το δημόσιο σχολείο.

Πέρα όμως από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, χαρακτηριστικό είναι το πώς ο πρόεδρος του τμήματος, μένοντας πιστός στο δόγμα της “φασιστοποίησης της εξουσίας”, επέλεξε να τη συντάξει μόνος προσθέτοντας αυθαίρετα τα ονόματα όλων των καθηγητών του τμήματος και δίνοντάς ένα σύντομο χρονικό περιθώριο  (λίγων ωρών) για να δηλώσουν μέσω mail αν την προσυπογράφουν ή όχι. Να σημειωθεί πως 10 μελη ΔΕΠ είχανε καταψηφίσει το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ μόνο 12 είχανε ψηφίσει υπέρ. Συνεπώς, είναι αμφίβολο αν τα 54 μέλη ΔΕΠ είδαν το κείμενο αυτό προτού δημοσιευτεί και συφώνησαν να μπει η υπογραφή τους σε αυτό. Ωστόσο, παρά τον εκβιαστικό χειρισμό του ζητήματος από τον Τζιφόπουλο, οι καθηγητές που συνυπογράφουν -ακόμα και εν αγνοία τους- το κείμενο δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους, καθώς ως τώρα δεν έχουν διαχωριστεί με δημόσια τοποθέτηση από την ανακοίνωση του προέδρου.

Τελικά, η καταχρηστική και αυθαίρετη απόσπαση της “συναίνεσης” των καθηγητών από τον Τζιφόπουλο που προσπαθεί να εκβιάσει μία πλαστική ομοφωνία στο εσωτερικό τους,  αποτελεί άλλη μία όψη της αυταρχικής πολιτικής που ο ίδιος εξειδικεύει μέσα στο τμήμα Φιλολογίας και θυμίζει περισσότερο απάτη. Πρόκειται για μία αντιδραστική πολιτική που πατάει πάνω στις πλάτες της πρυτανείας του Μήτκα, των μπράβων, των εισαγγελέων και των αποφάσεων που παίρνονται πίσω από κλειδαμπαρωμένες πόρτες. Τελικά ο τρόπος που ο πρόεδρος του τμήματος χειρίζεται δημόσια κι επικοινωνιακά (μέσα κι έξω απο τα πλαίσια της σχολής και του πανεπιστημίου) το ζήτημα του νέου προγράμματος σπουδών, είναι γέννημα-θρέμμα της ίδιας της πρυτανείας που διακηρυκτικά υπερασπίζεται “το καλό της ακαδημαϊκής κοινότητας”, ενώ στην πραγματικότητά καταδικάζει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και υπονομεύει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας εντός του πανεπιστημίου, δηλαδή των φοιτητών.

Όσο η φασιστοποιημένη εξουσία του "κυρίου" Τζιφόπουλου παίρνει σάρκα και οστά, άλλο τόσο θα βρίσκει την απάντηση που της ταιριάζει από τον φοιτητικό μας σύλλογο. Ήρθε πια ο καιρός πρόεδροι και πρυτάνεις, σαν άλλοι Κρέοντες να αναμετρηθούν με τις Αντιγόνες τους.

Σύλλογος Φοιτητών Φιλολογίας

Δεδομένου πως ο πρόεδρος του τμήματος δεν συγκάλεσε ανοιχτή συνέλευση τμήματος καθηγητών για το νέο πρόγραμμα σπουδών, σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης η κατάληψη συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή 3/4

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί