Thumbnail
ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Κάλεσμα του Συντονιστικού ΕΠΑΛ Αττικής που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, καλεί τοΣυντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές από 14 ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ και μία ΕΠΑΣ, οι οποίοι αντάλλαξαν εμπειρία και προβληματισμούς και κατέληξαν στο εξής κάλεσμα:

«Το δίκιο κατακτιέται με αγώνες!

Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να μάθουμε μια τέχνη με πολλές δυσκολίες. Οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά. Στα σπίτια μας τα μεροκάματα πείνας, η ανεργία, οι χιλιάδες φόροι δεν αφήνουν ούτε ευρώ να περισσεύει.

Για να κάνουμε μάθημα συναντάμε άλλες τόσες δυσκολίες. Ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά σε εισιτήρια κάθε χρόνο για να φτάσουμε στο σχολείο μας. Σε πολλές ειδικότητες μάς βάζουν να πληρώσουμε από την τσέπη μας διάφορα αναλώσιμα.

Στα ΕΠΑΛ μας λείπουν καθηγητές. Κάνουμε μάθημα σε εργαστήρια του προηγούμενου αιώνα. Πολλές ειδικότητες έχουν καταργηθεί, άλλες τις συγχωνεύουν και μας πάνε στις 4 άκρες της Αττικής.

Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθούμε να μάθουμε γράμματα και την τέχνη που διαλέξαμε. Και όμως, μας λένε ότι δεν παίρνουμε τα γράμματα.

Από την κινητοποίηση του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά
 

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει την πάπια στις χιλιάδες δυσκολίες που συναντάμε. Γιατί είναι υπεύθυνη η ίδια και η πολιτική που εφαρμόζει γι' αυτή την κατάσταση.

Εχουμε ανάγκες, όνειρα και δύναμη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να μας καταδικάσουν στη φτώχεια και την αμορφωσιά. Θα πάρουν απάντηση από το συλλογικό, αποφασιστικό αγώνα μας!».

Οι μαθητές απαιτούν:

  • Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές και σπουδαστές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών. Να μπουν δωρεάν λεωφορεία εκεί που χρειάζεται.
  • Δωρεάν γεύμα σε κάθε μαθητή και σπουδαστή των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με ευθύνη των δήμων (2 σάντουιτς και ένα χυμό τη μέρα).
  • Να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.
  • Τώρα καθηγητές. Να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν.
  • Κατάργηση του 4ου έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά. Πτυχίο στα 3 χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Το κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από τα εξής σχολεία που συμμετείχαν στη συνεδρίαση: 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ στον Αγ. Ελευθέριο, 6ο ΕΠΑΛ στους Αμπελόκηπους, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ στη Σιβιτανίδειο.

Αλλες δράσεις

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ Πειραιά. Οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις καθηγητών, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τον αγώνα τους και έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την κινητοποίηση της Πέμπτης.

Πορεία διαμαρτυρίας έγινε χτες το πρωί και στη Θεσσαλονίκη, από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς. Κατήγγειλαν τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών.

Επίσης, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί, σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, για να καταγγείλουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τη διαθεσιμότητα. Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας