Thumbnail
Στις νέες, τις πρόωρες και το ΕΚΑΣ

Του Γιώργου Γάτου

Δραστική μείωση των συντάξεων που θα χορηγούν τα Ταμεία σε όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015, σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων -πριν από το 62 ο έτος της ηλικίας, ακόμη και για όσες κατηγορίες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, όπως τις μητέρες ανηλίκων- και αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ και της κατώτατης σύνταξης που, αθροιστικά, δίνουν μηνιαίο εισόδημα 700 ευρώ (όσο λαμβάνει συνταξιούχος ύστερα και από 32 χρόνια ασφάλισης) αξιώνει η τρόικα, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Η απαίτηση είναι να συμφωνηθεί και να «μπει» άμεσα, για λόγους δημοσιονομικούς, τριπλό «ψαλίδι» στις νέες συντάξεις, σε όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στο ΕΚΑΣ έφτασε στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση. Και, όπως αναμενόταν, προκάλεσε «τριγμούς» στο κυβερνητικό στρατόπεδο και αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κλήθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ για να βρεθεί μια «χρυσή τομή». «Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί», υπογράμμιζαν χθες στην «Η» κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνοντας, ωστόσο, την αδυναμία επίτευξης πολιτικής συμφωνίας για να «ανοίξει» εκ νέου το Ασφαλιστικό και να αλλάξει ένας νόμος (ο ν. 3863/10) ο οποίος δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή. Τα ίδια στελέχη σημείωναν, τέλος, ότι η «ακύρωση» θεμελιωμένων δικαιωμάτων (όπως των μητέρων με ανήλικα που συνταξιοδοτούνται στα 50, αν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα έως τα τέλη του 2010) «πάσχει» και από νομική και από κοινωνικοασφαλιστική άποψη και θα προκαλέσει μαζική «φυγή».

Τα νέα μέτρα
Στα νέα μέτρα -«με οικονομικό όφελος για τα Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» όπως τονίζει η τρόικα- περιλαμβάνονται:

[1] Η μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 με το επιχείρημα ότι τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο ν. 3863/10 λαμβάνονται υπόψη μόνο για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά.

[2] Η σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος (τα οποία ισχύουν για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2013 και μετά).

[3] Η ένταξη του ΕΚΑΣ -ως προνοιακής παροχής- στα κριτήρια χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και, συνδυαστικά, η επανεξέταση της χορήγησης συντάξεων με δεκαπενταετία που, επίσης, ενσωματώνουν ένα προνοιακό (μη ανταποδοτικό σε σχέση με τις εισφορές) τμήμα.

Ενοποιήσεις
Δεδομένες θεωρούνται οι διοικητικές ενοποιήσεις των Ταμείων που προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, με διατήρηση της οικονομικής αυτοτέλειας των επιμέρους τομέων (συζητείται και η κατάργηση των διοικουσών επιτροπών μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, στο ΕΤΑΑ). Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται η δημιουργία ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, η σύμπραξη των Ταμείων με τη φορολογική διοίκηση για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων και ο κεντρικός έλεγχος των οικονομικών των Ταμείων. Το plan Β του υπουργείου προέβλεπε την κατάργηση των όποιων ειδικών - ευνοϊκών συνταξιοδοτικών διατάξεων έως τα τέλη του 2015 και μετά την ολοκλήρωση της κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...