Thumbnail
Σύλλογοι Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ)

ΣΑΤΕΑ: Θέσεις και προτάσεις για το σχέδιο νόμου της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ)

       Οι Σύλλογοι Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ), μετά από προσεκτική μελέτη του σχεδίου νόμου και ανταλλαγή απόψεων με μόνιμους και αναπληρωτές συναδέλφους εκπαιδευτικούς, συναδέλφους εκπαιδευτικούς που νομικά ορίζονται «με αναπηρία 67% και άνω», με φορείς, συλλόγους και ομοσπονδίες γονέων, με τα συνδικαλιστικά μας όργανα (ΔΟΕ-Σύλλογοι Εκπαιδευτικών), με συνδικαλιστικά και επιστημονικά όργανα άλλων κλάδων/ειδικοτήτων της ΕΑΕ, με επιστημονικούς συλλόγους και φορείς των πανεπιστημίων, κατέληξαν στον ακόλουθο σχολιασμό του νέου νόμου κατά άρθρο. Καθότι πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς δεν μας γνωρίζουν, οφείλουμε καταρχήν να συστηθούμε….

Οι ΣΑΤΕΑ:

-         Αποτελούν συνέχεια του συντονισμού των δύο συλλόγων αποφοίτων των πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής που ξεκίνησε το 2007-2008.

-         Έδωσαν φωνή με συλλογικό και οργανωμένο τρόπο στους χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής ΠΕ71-ΠΕ61 (όπως συγκροτήθηκαν οι κλάδοι τους με το ν.3699/2008).

-         έκαναν παρεμβάσεις στα συνέδρια του συνδικαλιστικού μας οργάνου, της ΔΟΕ, για να συζητηθούν τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης από την Ομοσπονδία (μάλιστα τα αιτήματα των ΣΑΤΕΑ υιοθετήθηκαν από την 80η  Γενική Συνέλευση του Κλάδου στο συνέδριο της Ομοσπονδίας το 2011. Δείτε και σχετικό ψήφισμα που είναι δημοσιευμένο και στο Διδασκαλικό Βήμα, τεύχος 1158, Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2011, σελ.2).

-         Έκαναν παρεμβάσεις στο Υπουργείο σε κρίσιμες χρονικές στιγμές π.χ. στις 13 Σεπτέμβρη του 2012 για τα τεράστια κενά στην ΕΑΕ με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

-         Προώθησαν και στήριξαν την 24ωρη απεργία το 2009 (2/12/2009), τη 48ωρη απεργία το 2010 (28-29 Απριλίου), τη 48ωρη απεργία το 2011 (18-19 Μάη), τη στάση εργασίας το 2012 (11/12/2012) για τα προβλήματα των αναπληρωτών και της ΕΑΕ γενικότερα – μπορείτε να δείτε σχετικό υλικό στην ιστοσελίδα μας www.satea.gr

-         Έκαναν παρεμβάσεις σε συνέδρια της Ειδικής Αγωγής απέναντι στην πολιτική που ακολουθούσε το Υπουργείο π.χ. Δεκέμβριος 2011

-         Στήριξαν κινητοποιήσεις που έγιναν από την εκπαιδευτική κοινότητα (π.χ. πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 2/3/2013),  από τους γονείς (π.χ. παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας του Δικτύου Ειδικών Σχολείων στις 21/12/2012), από φορείς των ατόμων με αναπηρία (π.χ. κινητοποίηση της ΕΣΑμΕΑ στις 27/11/2012), από το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα (π.χ. πορείες στη ΔΕΘ).

-         Έχουν κάνει αμέτρητες παρεμβάσεις σε κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για παρατυπίες που εμφανίζονται στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών κ.α. θέματα (π.χ. την επιμόρφωση ΕΣΠΑ Παράλληλης Στήριξης)

-         Έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη περσινή κινητοποίηση για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στις 19 Απρίλη. Με το δικό τους αποφασιστικό τόνο διοργανώθηκε ο Απρίλης της Ειδικής Αγωγής (2013) σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Οι ΣΑΤΕΑ ποτέ δεν επαναπαύτηκαν μόνο στην αποστολή υπομνημάτων προς το Υπουργείο ή στην πίεση για να γίνουν επερωτήσεις από βουλευτές για τα προβλήματα της ΕΑΕ. Χρησιμοποίησαν ποικίλες μορφές πίεσης για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, ανέδειξαν θέματα που ελάχιστοι ασχολήθηκαν μ’ αυτά, όπως ο ρόλος του ΕΣΠΑ στην ΕΑΕ. Μάλιστα τα έκαναν όλα αυτά, βιώνοντας δύσκολες συνθήκες εργασίας και ζωής (βιοπορισμός για 9 μήνες ή λιγότερο, συνεχείς μετακομίσεις, ανασφάλεια για το μέλλον κ.α.).

Γιατί όμως τα λέμε όλα αυτά: α) γιατί είναι η ώρα να μας γνωρίσετε όσοι δεν μας ξέρετε και εύκολα μας κρίνετε, β) για να παρουσιάσουμε έναν πλούτο δράσεων, κινητοποιήσεων αλλά και προτάσεων για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (είναι ενδεικτικό πως θέσεις μας για το νέο νόμο έχουν κυκλοφορήσει ήδη από το Φλεβάρη του 2014 και μπορείτε να τις δείτε στο www.satea.gr ),  γ) γιατί νιώθουμε απερίφραστα αδικημένοι, όταν «επιτροπές», που συγκροτήθηκαν πριν λίγες μέρες, βρίσκουν βήμα μέσα στην Ελληνική Βουλή (Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων – Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – συνεδρίαση στις 29/04/2014), τη στιγμή που –όχι μόνο οι ΣΑΤΕΑ- ούτε καν η ΔΟΕ δεν έχει κληθεί από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων! και δ) γιατί νιώθουμε προσβεβλημένοι, όταν φορείς που, υποτίθεται ότι εκπροσωπούν επιστημονικά τους ειδικούς παιδαγωγούς σε πανελλαδική κλίμακα (αναρωτιόμαστε αν μέσα σ’ αυτούς είναι και οι 1600 αναπληρωτές ΠΕ61-ΠΕ71…), εκδίδουν υπομνήματα, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ:

-         παραβλέπουν πλήρως το θεσμικό πλαίσιο «εξαίρεσης» της ΕΑΕ ως προς τη στελέχωση της και δεν απαιτούν εναρμόνιση της νομοθεσίας με τη γενική εκπαίδευση π.χ. πουθενά στη γενική εκπαίδευση δεν ισχύει αυτή τη στιγμή μοριοδότηση για τους πίνακες αναπληρωτών μέχρι να γίνουν διαγωνισμοί ΑΣΕΠ και εφαρμοστεί ο ν.3848/2010

-         κρίνουν τα πανεπιστημιακά τμήματα ειδικής αγωγής ανεπαρκή για προπτυχιακές σπουδές αλλά όχι για μεταπτυχιακές και διδακτορικά

-         δε σχολιάζουν καίριες πλευρές του νέου νόμου που αφορούν τους μαθητές π.χ. αποδόμηση της παράλληλης στήριξης με δυσάρεστα αποτελέσματα για τα παιδιά και τους γονείς. Αντίθετα, οι Σύλλογοί μας έχουν ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τους φορείς των γονέων με πρώτη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στις 14 Μάη για να συζητηθεί το ζήτημα της Παράλληλης Στήριξης.

Δε θα μπούμε, όμως, σε μια ατέρμονη συζήτηση.

Τελικά, αν έχει ένα καλό αυτό το σχέδιο νόμου, είναι ότι «οι μάσκες έπεσαν».

Τώρα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα μερικούς από τους λόγους που μας άφησαν 12 χρόνια στο καθεστώς της «ομηρίας», της αναπλήρωσης.

Ο καθένας κρίνεται από τις θέσεις και τις πράξεις του, τώρα που ιστορικά καταγράφονται.

Αυτές τις θέσεις παρουσιάζουμε παρακάτω με σύνδεση του επιστημονικού-παιδαγωγικού πλαισίου με το θεσμικό πλαίσιο.

Ας τις κρίνετε λοιπόν, μελετώντας όμως προσεκτικά…

satea.gr/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

royla pispirigkou
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
Σύμφωνα με την κατηγορία, το κίνητρο για την εγκληματική ενέργεια σε βάρος της κόρης της για την Πισπιρίγκου ήταν συγκεκριμένα «παθογενή»...
Ρούλα Πισπιρίγκου: Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας
γιατροί
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανανέωσαν το...
Υγειονομικοί: «Οι μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη διαλύουν το ΕΣΥ - Τιμοκατάλογος δεν μπαίνει στην Υγεία»