Thumbnail
Εντός του 2014 και όχι του 2015 «συνιστά» η Τρόικα να εφαρμοστεί το νέο Ασφαλιστικό

Εντός του 2014 και όχι του 2015 «συνιστά» η Τρόικα να εφαρμοστεί το νέο Ασφαλιστικό

Πηγές της εφημερίδας "Το Κεφάλαιο" κοντά στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ετοιμάζει τεχνικά την ελληνική διαπραγματευτική στάση εν όψει την έλευσης των ανώτερων κλιμακίων της τρόικα (23 Σεπτέμβρη) αναφέρουν πω κύριες και επικουρικές συντάξεις κινδυνεύουν με νέο «κούρεμα» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2014 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Αφετηρία αυτής της επίσπευσης των συμφωνημένων από το .. 2010(Ν.3864/10) περικοπών, σύμφωνα με τους ίδιους εμπειρογνώμονες, είναι το έλλειμμα τουλάχιστον 3,5 δίς ευρώ με το οποίο θα είναι φορτωμένοι οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων ουσιαστικά από την αρχή του 2014.

Πίσω από αυτό βρίσκονται οι απώλειες ύψους 1,5 δις ευρώ από τα έσοδα των ασφαλιστικών εισφορών το 2013 και, ταυτόχρονα, η δέσμευση της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να περικόψει κατά 2 δις ευρώ τις επιχορηγήσεις στα ταμεία το 2014.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Εργασίας για εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στο νέο ασφαλιστικό σύστημα από την 1η Ιανουαρίου το 2015 εξυπηρετεί το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξει μια παρέμβαση στις συντάξεις αρκετά νωρίτερα απ’ ότι προβλέπει το Μνημόνιο.

Τα εφάπαξ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και οι επικουρικές συντάξεις φέρονται να κατέχουν τις δύο πρώτες υποψηφιότητες  για περικοπές με τις δεύτερες να αναμένεται να μειωθούν έως και 50%, φτάνοντας κατά μέσο όρο το επίπεδο των 150 ευρώ, από 300 ετρώ σήμερα. Όχημα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το εκκολαπτόμενο ενιαίο επικουρικό ταμείο. Ωστόσο, περικοπές περιμένουν και τις κύριες συντάξεις, μέσω της δημιουργίας των «ατομικών λογαριασμών» των ασφαλισμένων…

Το Πρώτο σκέλος του ελλείμματος μαμούθ (1,5 δις ευρώ) προέρχεται από καθίζηση των από εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, Η βελτίωση που παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, στα έσοδα του ΙΚΑ τους ανοιξιάτικους μήνες, αλλά και εκείνη που προσδοκάται κατά τους θερινούς, μήνες δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες το υπ. Εργασίας μια ορισμένη μείωση της απασχόλησης.

Το κλείσιμο του ελλείμματος αυτού δεν μπορεί να το αναλάβει το κράτος. Κάτι τέτοιο κυριολεκτικά απαγορεύεται από το τρέχον Μνημόνιο, το οποίο προβλέπει ρητά πως κάθε απόκλιση στα έσοδα των Ταμείων από ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτεται από μια  ισόποση μείωση δαπανών για συντάξεις, φαρμακευτική περίθαλψη και προνοιακές παροχές. Εξάλλου, αν σκεφτεί κανεις πως οι περσινές περικοπές στις συντάξεις (π.χ., η κατάργηση δώρων) οφείλονταν, σύμφωνα νε το οικονομικό επιτελείο, στις αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα είναι … δημοσιονομικών απίθανο να βάλει το κράτος φέτος χρήματα για κλείσει τις «τρύπες» των Ταμείων.

Το δεύτερο σκέλος του Ελλείμματος των 3,5 δις ευρώ που είναι … προδιαγεγραμμένο στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων προέρχεται από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση τα 16% (2δις ευρώ) στις κρατικές επιχορηγήσεις το 2014 προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, το κράτος θα περικόψει τις ασφαλιστικές δαπάνες του μεταξύ2013 – 2014 από τα 12,9 δις ευρώ στα 10,5 δίς ευρώ. Η δραστική αυτή μείωση δεν αποτυπώνεται στο ισοζύγιο των  Ταμείων το οποίο προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για έναν εντελώς παράδοξο λόγο. Αυτός είναι ότι προβλέπεται το 2014 αύξηση κατά 1,6 δις ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, τόσο τις τρέχουσες όσο κα στις παλαιότερες (μέσω ρυθμίσεων οφειλών). Στελέχη της διοίκησης του ΙΚΑ, όμως, στο «Κ» πως και μόνο το γεγονός ότι η παραπάνω πρόβλεψη για τις εισφορές βασίζεται στην εκτίμηση για ανεργία… 21,4% το 2014 αρκεί για να καταλάβει κανείς τν εγκυρότητά της. Τον Μάιο του 2013 το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 27,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας…

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αστεγος
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει την προσφυγή που τιμωρεί τους αστέγους με πρόστιμο 295 δολαρίων αν κατασκηνώσουν σε δρόμους ή πάρκα, ενώ...
Ρίχνουν πρόστιμο στους άστεγους επειδή ... είναι άστεγοι!
taksi
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής
Αναλυτικά η ενημέρωση αιτούντων για εισαγωγή στα Πρότυπα (Π.Σ.), Πειραματικά (ΠΕΙ.Σ.) ή Εκκλησιαστικά Σχολεία (Ε.Κ.)
Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί κατάλογοι των αιτήσεων εισαγωγής