Thumbnail
Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης

Αξιότιμε κ. Υπουργέ .

            Είναι γνωστό ότι η Παιδεία αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση για τον τόπο μας στην προσπάθεια διεξόδου από την οικονομική κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να συμβάλλουμε, ενημερώνοντάς σας με την επιστολή μας αυτή για την κατάσταση της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Παράλληλα θέλουμε να σας επισημάνουμε  κάποια σοβαρά θέματα / εκκρεμότητες, που προέκυψαν με την ψήφιση του ν. 4186/2013 και δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Ως γνωστόν ο προαναφερθείς Νόμος αφορά την Αναδιάρθρωση της Β/θμιας Εκπ/σης και προκάλεσε μεγάλες ανακατατάξεις, αλλαγές και αναστάτωση κυρίως στην Τεχνική Εκπαίδευση με την κατάργηση Τομέων και τη διαθεσιμότητα χιλιάδων συναδέλφων, μερικοί από τους οποίους πρόκειται να απολυθούν. Επί πλέον σας αναφέρουμε ότι οι ΣΕΚ δεν λειτούργησαν φέτος, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά, πέραν αυτών που έμειναν έξω με την κατάργηση των τομέων, να μην έχουν πρόσβαση στη Β/θμια εκπ/ση μετά το κλείσιμο και των ΕΠΑΣ του υπουργείου παιδείας.

            Η κατάσταση αυτή έχει απασχολήσει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, ιδιαίτερα όμως την Τεχνική Εκπ/ση και το προσωπικό των ΕΠΑΣ. Εμείς, σε συνεργασία και συνεννόηση με συναδέλφους από όλη σχεδόν την επικράτεια, έχουμε καταλήξει σε κάποιες προτάσεις, που θα βοηθήσουν κατά τη γνώμη μας, να εξομαλυνθεί η κατάσταση την φετινή σχολική χρονιά. Στη συνέχεια τις εκθέτουμε για να σας ενημερώσουμε και να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στη διευθέτηση της κατάστασης.  Προφανώς για την επιτυχή έκβαση της όλης προσπάθειας η δική σας συμβολή είναι καθοριστική για την προώθηση  νομοθετικών ρυθμίσεων και κατάλληλων παρεμβάσεων.

 

  • Να τροποποιηθούν τα άρθρα 17 και 19 του ν.4186 και να  ενταχθούν οι ΣΕΚ στην ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  και να λειτουργήσουν στη θέση των ΕΠΑ.Σ.  Θεωρούμε πολύ σημαντικό βήμα την ένταξη τους στην τυπική εκπαίδευση ώστε να πετύχουν σαν θεσμός και να βρουν ανάλογη ανταπόκριση στην κοινωνία και στους μαθητές. Η παραμονή τους στη μη τυπική Εκπ/ση δεν τις καθιστά ελκυστικές και βιώσιμες εξ αρχής, επειδή  απευθύνονται σε ανήλικους μαθητές (απόφοιτους γυμνασίου) που εντέλει δεν θα αποκτήσουν ποτέ απολυτήριο Λυκείου (Τυπικής Εκπ/σης) ή Πτυχίο, ισότιμο-ισοδύναμο με αυτό των ΕΠΑΣ ή των παλαιοτέρων σχολών ΤΕΣ. Με άλλα λόγια οι απόφοιτοι των ΣΕΚ θα διαθέτουν τυπικά προσόντα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αυξημένες μορφωτικές απαιτήσεις της εποχής μας αλλά και με τις προσδοκίες και τη φιλοσοφία της ελληνικής οικογένειας.

  • Η τροποποίηση των παραπάνω άρθρων πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατόν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν έγκαιρα οι ΣΕΚ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης), με την έναρξη του  Σχολικού έτους. Εξ άλλου η λειτουργία τους αφορά πέρα από τους μαθητές και τους καθηγητές, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και εκκρεμεί η επανατοποθέτησή τους. 

  • Τέλος θα πρέπει οι ΣΕΚ να καλύψουν γεωγραφικά όλη την επικράτεια, όπως συμβαίνει με τις ΕΠΑΣ, για να έχουν όλοι οι μαθητές το δικαίωμα επιλογής.

 

Μόνο με σωστό προγραμματισμό και ενταγμένες στην τυπική Εκπαίδευση οι ΣΕΚ θα μπορέσουν να πετύχουν στο ρόλο τους, να δώσουν μια διέξοδο στους μαθητές οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών να αποφοιτήσουν από τη Β/θμια Εκπαίδευση και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ε.ΚΑΠΡΙΔΑΚΗΣ

Τ. Δ/ΝΤΗΣ  ΕΠΑ.Σ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα