Thumbnail
Πρόγραμμα Comenius Regio

Πρόγραμμα Comenius Regio „Social Integration Through Sport“: Απολογισμός Δράσεων

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διμερής-διετής συνεργασία Comenius Regio της Δ/νσης A/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής με την αντίστοιχη εκπαιδευτική περιφέρεια του Κάουνας στη Λιθουανία (Culture, Education and Sport Department of Kaunas Region Municipality), με τίτλο “Social Integration Through Sport” («Κοινωνική ένταξη μέσω της άθλησης»).

Λίγα λόγια για το Comenius Regio

Οι διμερείς Συμπράξεις Comenius Regio ανήκουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα δια βίου μάθησης (πλέον Erasmus plus), χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών) και έχουν ως στόχο να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική προσφορά προς τους μαθητές, στηρίζοντας τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών αρχών, σχολείων και άλλων συντελεστών της εκπαίδευσης σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές περιφέρειες. Βασικός στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν να αναδείξει την εκπαιδευτική αξία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού σε σχέση με την κοινωνικοποίηση των μαθητών, αλλά και ως εργαλείου ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων ζωής (αυτοπεποίθηση, θέληση, πνεύμα συνεργασίας, επιμονή κι υπομονή, προσήλωση στο στόχο). Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το Πρόγραμμα έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των εγκεκριμένων προγραμμάτων). Εκτός από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής, που είχε και τη συνολική εποπτεία του προγράμματος για την Ελλάδα, από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου και ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πολυδενδρίου. Για τη Λιθουανία, τους εταίρους συμπλήρωναν τα σχολεία Garliava Jonuciai Secondary School και Kaunas Region Sport School, καθώς επίσης και η Ένωση Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής του Κάουνας.

Εκπαιδευτικές δράσεις

Ο βασικός κορμός δράσεων αναπτύχθηκε σε 4εκπαιδευτικές συναντήσεις-σεμινάρια. Παρουσιάστηκε αρχικά εκατέρωθεν η δομή και λειτουργία της εκπαίδευσης και της σχολικής φυσικής αγωγής στις δύο χώρες, καθώς και ερευνητικά δεδομένα που επισημαίνουν τις συνέπειες της υποκινητικότητας στα παιδιά. Τονίστηκε η σημασία των χορών στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών και υπογραμμίστηκε η ανάγκη αύξησης των ωρών σχολικής φυσικής αγωγής, δεδομένης της σπουδαιότητάς της στη διαμόρφωση υγιεινών συμπεριφορών. Στο σεμινάριο Ολυμπιακής Παιδείας που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων αποτελούν σημαντική παγκόσμια κληρονομιά για τις σημερινές γενιές. Η βιωματική προσέγγιση των ολυμπιακών αξιών και η εφαρμογή προγραμμάτων Αθλητικής & Ολυμπιακής Παιδείας μπορούν να αναδείξουν τη μορφωτική αξία των Αγώνων, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να συμβάλουν στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά, και να εμφυσήσουν αξίες, στάσεις και συμπεριφορές με διαχρονικά οφέλη. Παράλληλα, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής αδελφοποίησης με θέμα «Παραδοσιακά παιχνίδια». Τέλος, αναπτύχθηκαν ερωτηματολόγια για γονείς και εκπαιδευτικούς, αναφορικά με τη σχέση της φυσικής αγωγής με τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών, την ποιότητα του μαθήματος και τις δυνατότητες αναβάθμισής του.

Στη διάρκεια των παράλληλων δράσεων πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες, παρουσιάστηκαν πολιτιστικές δράσεις, θεατρικά δρώμενα, αθλητικά φεστιβάλ, αναπαράσταση ολυμπιακών αθλημάτων, οργανώθηκαν περιηγήσεις σε χώρους πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς και εκδηλώσεις προβολής της παράδοσης και του πολιτισμού της κάθε χώρας. Στη Λιθουανία οι Έλληνες εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το κάστρο του Τρακάι, το Εθνογραφικό Μουσείο, τη χερσόνησο Curonian Spit στη Βαλτική και το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας Βίλνιους (τα δύο τελευταία αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO). Στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Αμφιαράειο, στο Ναό του Ποσειδώνα (Σούνιο), στο Ναύπλιο, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο και στην Ακρόπολη.

Απολογισμός του προγράμματος

Ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό ταξίδι γεμάτο χρώματα, μουσική, τραγούδι, άθληση, γνώση και εμπειρίες, που οδηγό είχε την αγάπη για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, έφτασε στο τέρμα του. Ήταν μια μοναδικά υπέροχη διαδρομή δύο χρόνων, που άνοιξε τους ορίζοντες και εμπλούτισε τις γνώσεις των συμμετεχόντων. Τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα και ταυτόχρονα να συγκρίνουν, να κρίνουν και να διακρίνουν τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τους περιορισμούς του δικού τους εκπαιδευτικού συστήματος. Επιπλέον, το πρόγραμμα είχε θετική επίδραση στις επαγγελματικές δεξιότητες των εκπαιδευτικών και ενίσχυσε την πρόθεσή τους για υλοποίηση αντίστοιχων συνεργασιών και στο μέλλον.

Οι Λιθουανοί εκπαιδευτικοί απέκτησαν ολοκληρωμένη εικόνα για την εκπαίδευση, τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό μας, ένιωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία, έμειναν γοητευμένοι από το μοναδικό φυσικό πλούτο και την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, ενώ εξέφρασαν τον απέραντο θαυμασμό και σεβασμό τους για τα επιβλητικά μνημεία, την ιστορία και τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπειρία, ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η πληρότητα των σχολείων από πλευράς στελέχωσης και υλικοτεχνικής υποδομής (πλήρως εξοπλισμένα κλειστά γυμναστήρια, σύγχρονα εργαστήρια, εξειδικευμένες αίθουσες φυσικών επιστημών, ξυλουργικής, λαογραφίας, μπαλέτου, μαγειρικής κλπ.), η προσήλωση στην παράδοση, καθώς και μια αθλητική παιδεία υψηλού επιπέδου. Οι διαφορές στη δομή, τη διοίκηση και την ιεραρχία της εκπαίδευσης, αλλά και στον τρόπο διδασκαλίας αποτέλεσαν αφορμή για προβληματισμό, καθώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διανύει περίοδο σημαντικών αλλαγών. Η επαφή και αλληλεπίδραση με τους Λιθουανούς συναδέλφους έδωσε το έναυσμα για μια «ενδοσκόπηση» στην πολιτιστική/ αθλητική μας κληρονομιά, αλλά και στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα. Παράλληλα, γίναμε κοινωνοί του πολιτισμού και της ιδιαίτερης παράδοσης της Λιθουανίας, αυτής της μικρής και ιστορικά ταλαιπωρημένης χώρας της Βαλτικής, με τους ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους.

Στη διάρκεια της διαδρομής αναγνωρίστηκε η αξία και η σπουδαιότητα της άθλησης, της μουσικής και του χορού στη ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών. Μέσω της ανταλλαγής ιδεών, πρακτικών και προτάσεων διαμορφώθηκαν καινοτόμες μεθοδολογικές προσεγγίσεις που υποστηρίζουν την πολιτισμική διαφορετικότητα. Πέρα από τα όποια γνωστικά του οφέλη όμως, το πρόγραμμα αποτέλεσε τον καταλύτη, για να καταρριφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Διαπιστώθηκαν ομοιότητες στον τρόπο έκφρασης και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων και έγινε αντιληπτό ότι αυτά που ενώνουν τους ανθρώπους είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και εμπεδώθηκε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας με την Περιφέρεια του Κάουνας, η οποία θα συνεχιστεί περαιτέρω. Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας πραγματώνεται ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενεργών Ευρωπαίων πολιτών, που εκτιμούν τους άλλους πολιτισμούς, σέβονται το διαφορετικό και αισθάνονται περήφανοι για τον τόπο τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskaloi_yper_aa
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
Ένα δάσος από σηκωμένα χέρια στις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων δεκαετιών: Ο αγώνας στα χέρια των εκπαιδευτικών
Πρωτοφανείς σε μαζικότητα συνελεύσεις εκπαιδευτικών ψηφίζουν για απεργία - αποχή στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας
sxoleio
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»
Σοκάρει ο τραυματισμένος μαθητής: «Δεν ξέρω πόσες φορές με χτύπησε, έτρεχα να ξεφύγω»
Κυψέλη: Μητέρα 19χρονου δράστη – «Ο γιος μου δεν μπορεί να μιλήσει, είναι σε κατάσταση σοκ»