Thumbnail
ΑΕΙ

Σε συμφωνία φαίνεται να καταλήγει και η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με την πρόταση που είχε εισάγει το υπουργείο της προηγούμενης κυβέρνησης, για καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ μετά από κοινή συμφωνία των Ιδρυμάτων, της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ) στην ανώτατη εκπαίδευση και του υπουργείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, το θέμα αυτό είχε ξεκινήσει να συζητιέται από τον περασμένο Νοέμβρη στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), του οποίου τα όργανα για την ανώτατη εκπαίδευση (ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ) στην τελευταία συνεδρίασή τους, παρουσία του υπουργού Παιδείας, κατέληξαν στην παραπάνω πρόταση. Σύμφωνα με την πρόταση, ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα δεσμεύεται ότι δεν θα μπορεί να αποκλίνει πάνω από 10% από τον αριθμό των εισακτέων που θα συναποφασίζεται από ΑΕΙ - ΑΔΙΠ - υπουργείο. Αυτός ο αριθμός θα αφορά το σύνολο των εισακτέων σε κάθε Τμήμα, από τους οποίους αυτοί που θα εισάγονται με άλλους τρόπους πέραν των πανελλαδικών εξετάσεων δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του συνόλου.

Και από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στη ρότα της προκατόχου της, διατηρώντας και αναβαθμίζοντας το ρόλο της ΑΔΙΠ, η οποία αποτελεί ένα δημιούργημα στο πλαίσιο της στρατηγικής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου που σπρώχνει τα ιδρύματα στην κατηγοριοποίηση και την όλο και μεγαλύτερη υποταγή τους στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς σε κάθε φάση.

Ωστόσο, για τον καθορισμό του φετινού αριθμού εισακτέων είναι πιθανό να παρακαμφθεί η ΑΔΙΠ, καθώς οι εισακτέοι πρέπει να ανακοινωθούν αυτό το διάστημα και ήδη φαίνεται να έχουν ζητηθεί απευθείας από το υπουργείο Παιδείας οι προτάσεις των Ιδρυμάτων.

Τα ΣΑΠΕ - ΣΑΤΕ συζήτησαν επίσης και για το θέμα των μετεγγραφών και τάχθηκαν υπέρ της πλήρους κατάργησής τους, ωστόσο θεώρησαν ότι προς το παρόν χρειάζεται ένα σύστημα μετεγγραφών με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια. Θυμίζουμε, πάντως, ότι ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του έχει «κλείσει την κάνουλα» των μετεγγραφών για φέτος, προετοιμάζοντας τους υποψηφίους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους γνωρίζοντας ότι θα φοιτήσουν στις σχολές που θα δηλώσουν όσο μακριά κι αν είναι, ενώ καμιά εξαγγελία δεν έχει γίνει για βελτίωση των συνθηκών φοιτητικής μέριμνας (δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;