Thumbnail
Βιογραφικό Τάσου Κουράκη
  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948.
  • Τελείωσε  Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.
  • Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ
  • Σήμερα είναι αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. στο εργαστήριο Γενετικής. Έχει την ειδικότητα του παιδιάτρου και ασχολείται εδώ και 30 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα.

Από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχει σε συνδικαλιστικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. 
Από το 1976 συμμετέχει ενεργά στον ιατρικό και εκπαιδευτικό συνδικαλισμό.

  • Επί σειρά ετών υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (2000-2003).
  • Επί 20 έτη μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου του Διδακτικού Προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

 

Δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση

  • Το 2002 και το 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά την εκλογή του ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2007 παραιτήθηκε από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Από τα ιδρυτικά μέλη και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» από την ημέρα της ίδρυσής της (2001) έως τον Οκτώβριο του 2008 οπότε ανέλαβε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.. Η δημοτική κίνηση στα χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της χαρακτηρίστηκε –πέρα από τις δράσεις της- για τη συλλογική δημοκρατική της λειτουργία με όρους άμεσης δημοκρατίας.
  • Το 2010 συμμετείχε στις περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής παράταξης και εκλέχθηκε περιφερειακός σύμβουλος. Παραχώρησε τη θέση του στον Γιώργο Θεοδωρόπουλο τον Μάιο του 1011.

 

Πολιτική δράση

  • Αρχικά δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ (1975-1990). Διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας των πανεπιστημιακών του Α.Π.Θ και μέλος της επιτροπής πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ.
  • Το 1990  δραστηριοποιήθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε βουλευτής στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Τον Οκτώβριο του 2009 εκλέχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Τον Ιούνιο του 2010 εκλέχτηκε Ζ΄Αντιπρόεδρος της βουλής (έως τον Ιούνιο του 2012)
  • Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκε για τρίτη φορά βουλευτής. Είναι τομεάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ειναι αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της βουλής για την παρακολούθηση του σωφρονιστικού συστήματος και αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Κούβας

 

Κοινωνική δράση

  • Ιδιαίτερη είναι η ενασχόλησή του με θέματα Υγείας -Παιδείας- Προστασίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας ζωής.
  • Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει περισσότερες από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τη γενετική, τη βιοηθική και τα ναρκωτικά.
  • Τις θέσεις του για τα μεταλλαγμένα τις έχει αναπτύξει κατόπιν πρόσκλησης, στη Βουλή, στα Νομαρχιακά συμβούλια πολλών πόλεων και στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Υπερασπίστηκε στα δικαστήρια πολίτες που διώχθηκαν για την κοινωνική τους δράση. Συμμετέχει ανελλιπώς σε κινήσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Δεν διστάζει να συμμετέχει σε  ακτιβίστικες ενέργειες 
  • Συμμετείχε στις ευρωπορείες στην Πράγα, στη Γένοβα και στη Φλωρεντία, εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
  • Τον Ιούλιο του 2006 συμμετείχε ως μέλος αποστολής φορέων στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Είχε επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας μαζί με άλλους ακτιβιστές διεθνιστές ενάντια στο τείχος της ντροπής, και σε πορεία στο Τελ Αβίβ ενάντια στον επεκτατικό πόλεμο του Ισραήλ.
  • Τον Αύγουστο του 2008 συμμετείχε στην αποστολή του Free Gaza Movement με δύο πλοία και 41 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο που έσπασε για πρώτη φορά τον αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας που έχουν επιβάλλει παράνομα οι Ισραηλινοί.
  • Τον Ιανουάριο του 2009 ως μέλος επιτροπής φορέων επισκέφθηκε το Κάιρο για συνομιλίες με άραβες αξιωματούχους και επιχείρησε να μπει ανεπιτυχώς στη λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.
  • Τον Μάρτιο  του 2009 πήγε στην Συρία με βουλευτές από την Ευρώπη και την Ελλάδα  για συνομιλίες με την  κυβέρνηση της Συρίας και με ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης
  • Τον Ιανουάριο του 2010 μαζί με μεγάλη αντιπροσωπεία βουλευτών και ευρωβουλευτών από χώρες της Ε.Ε επισκέφτηκε την Λωρίδα της Γάζας και το Κάιρο και είχε συνομιλίες με την παλαιστινιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Αιγύπτου.
  • Τον Μάιο του 2010 προσπάθησε από την Κύπρο να επιβιβαστεί στο πλοίο «Σφενδόνη» που συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Εμποδίστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση (μαζί με άλλους Έλληνες και Κυπρίους ακτιβιστές) να επιβιβαστεί και να ακολουθήσει την αποστολή 
     

Λογοτεχνικό έργο

Έχει εκδώσει πέντε  ποιητικές συλλογές «Ιχνηλατώντας το παρόν», εκδ. Παρατηρητής, 1995, «Η λίμνη Βικτορία», εκδ. Παρατηρητής, 1997, «Λέξεις λάμνουν αεί θάλλουν» εκδ. Ίνδικτος, 2002, «ΙΕΡΩΤΙΚΟΝ» εκδ. Ιανός, 2009, "67%" εκδ. Ιανός 2012, καθώς και μία συλλογή με δοκίμια « Τα παρεκκλίνοντα» εκδ. Παρατηρητής, 2002.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια είναι η ευχή της μάνας με 6 λέξεις και μόνο φωνήεντα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 19/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναπληρωτές
Εκπαιδευτικοί: Επείγει η εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων
Όσο αποδεχόμαστε τη διαιώνιση και κανονικοποίηση της απανθρωπιάς, ανοίγει ο δρόμος για ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις και καταστρατήγηση εργασιακών...
Εκπαιδευτικοί: Επείγει η εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με εκείνα των μονίμων
Αστυνομικοί πυροβολούν άνδρα που κρατούσε ομήρους
Σοκ: Καρέ – καρέ οι 36 πυροβολισμοί αστυνομικών σε άνδρα που κρατά όμηρο υπάλληλο καταστήματος
Αστυνομικοί ρίχνουν 36 σφαίρες σε άνδρα που κρατά όμηρο υπάλληλο καταστήματος – Το σοκαριστικό βίντεο
Σοκ: Καρέ – καρέ οι 36 πυροβολισμοί αστυνομικών σε άνδρα που κρατά όμηρο υπάλληλο καταστήματος