Thumbnail
Μεγάλος ο κατάλογος των εταιρειών

Δεκάδες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που εκβιάζουν τους εργαζόμενούς τους, δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας ώστε να αποφευχθεί η μαζική ανυπακοή στα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι θεσμοί καθώς και να αποσπάσουν μια θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»:

Αντιμέτωποι με υποχρεωτικές άδειες βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, με τους εργοδότες να επικαλούνται τη μείωση των παραγγελιών. Κλειστό για μια βδομάδα θα μείνει, για παράδειγμα, το τμήμα της διακίνησης της επιχείρησης «Τσάνταλη» στην Αθήνα. Αντίστοιχα, στην «Ευβοϊκή», μια βδομάδα υποχρεωτική άδεια χορηγήθηκε στο 80% των εργαζομένων.

Σε υποχρεωτική άδεια για μια βδομάδα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στη μία μηχανή στο εργοστάσιο της «Σόφτεξ». Την επόμενη βδομάδα, εφόσον η κατάσταση στις τράπεζες είναι παρόμοια με τη σημερινή, οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στη δουλειά και σε ανάλογη άδεια θα βρεθούν οι συνάδελφοί τους από άλλη μηχανή.

Στον αντίποδα, στον «πάγο» φαίνεται πως μπαίνουν τα ρεπό των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, καθώς η κίνηση έχει χτυπήσει «κόκκινο». Παράλληλα, σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, οι εργαζόμενοι «ενημερώθηκαν» από παράγοντες της εργοδοσίας ότι στην περίπτωση που στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν πλειοψηφήσει το «ναι», τότε τα καταστήματα στα οποία δουλεύουν είναι πιθανό να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες.

Κορυφώνεται η αβεβαιότητα και για τους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοτάξια στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, τα οποία, σε πολλές περιπτώσεις, ήδη υπολειτουργούσαν. Πλέον, οι κατασκευαστικές εταιρείες διαρρέουν φήμες για παύση των εργασιών τις επόμενες μέρες, επικαλούμενες προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές, στη χρηματοδότηση, στην προμήθεια πετρελαίου και άλλων υλικών

Ετσι, σε εργοτάξια της Ιονίας Οδού, οι εργαζόμενοι περίμεναν να ενημερωθούν χτες το βράδυ αν θα πάνε σήμερα για μεροκάματο, ενώ σε κάποια είχαν ήδη μάθει πως δε θα δουλέψουν. «Οποιος θέλει δουλεύει, όποιος θέλει φεύγει» ήταν η απάντηση που πήραν εργαζόμενοι σε άλλο εργοτάξιο, όταν ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει με τα μεροκάματά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στους εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις, ήδη οφείλονται δεδουλευμένα. Ακόμα κι αν λογιστικά προχωρήσει η καταβολή της μισθοδοσίας τους, οι οικοδόμοι που είναι απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες, με δεδομένο τον περιορισμό στις αναλήψεις, θα μπορούν να εκταμιεύσουν μόνο 60 ευρώ κάθε μέρα από τη μισθοδοσία τους.

Τέλος, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών-Πληροφορικής Αττικής, σε επιχειρήσεις με τηλεφωνικά κέντρα, οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να πάρουν υποχρεωτικές άδειες «ιδιαίτερα στα τμήματα πωλήσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών, τραβώντας την κανονική άδεια, είτε άδειες άνευ αποδοχών». Ενδεικτικά, το Σωματείο αναφέρει τις εταιρείες «CQS», «Online Sales» και «Oncall Center».

Το Σωματείο απαιτεί από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας να μην αποδεχτεί καμία αλλαγή στα προγράμματα των εργαζομένων όπως κατατέθηκαν την Παρασκευή 25/6/15. Καμία υποχρεωτική άδεια ή άδεια άνευ αποδοχών. Να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματα των εργαζομένων.

Ακόμα, το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας πληροφορικής «Sieben» (απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους), που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους «πως θα τους καταβληθεί ένα μέρος των δεδουλευμένων τους για τον Ιούλη». Ακόμα, ανακοίνωσαν «μειώσεις μισθών και μειώσεις των παροχών που είχαν οι εργαζόμενοι, ακόμα και αύξηση στην τιμή του φαγητού».

Σύμφωνα επίσης με καταγγελία εργαζομένου στο Κόκκινο, μεγάλη παραφαρμακευτική εταιρεία (σ.σ το όνομα της εταιρείας βρίσκεται στην διάθεση του σταθμού) σήμερα το πρωί κάλεσε τους εργαζομένους της και μέσω των διευθυντών τους ανακοίνωσε πως οφείλουν να δώσουν μαζικά το “παρών” στην αυριανή συγκέντρωση που προγραμματίζει το μπλοκ “Μένουμε Ευρώπη” για το “Ναι” στο Σύνταγμα.

Παρόμοια καταγγελία έλαβε και το alfavita.gr για τον όμιλο εταιριών υγείας Βιοιατρική, σύμφωνα με την οποία δεν θα καταβληθούν οι μισθοί των υπαλλήλων για το διάστημα μέχρι και τις 5 Ιουλίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα