Thumbnail
Έρευνα 

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να εξοικειώνουν τους μαθητές με τις σύγχρονες τεχνολογίες, όμως δεν φαίνεται να βελτιώνουν τις επιδόσεις των μαθητών. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση του ΟΟΣΑ. Η μελέτη αναφέρει ότι η πολύ συχνή χρήση υπολογιστών στην τάξη είναι πιθανότερο να σχετίζεται με χαμηλότερες επιδόσεις των παιδιών στα τεστ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι μαθητές που κάνουν ενδιάμεση χρήση υπολογιστών (μία έως δύο φορές την εβδομάδα) στο σχολείο, τείνουν να έχουν κάπως καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν κομπιούτερ σπάνια στη τάξη. Όμως όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά και συχνά υπολογιστές στο σχολείο, έχουν πολύ χειρότερες επιδόσεις στα τεστ.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, τα σχολεία στις ανεπτυγμένες χώρες δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν πραγματικά αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για να μειώσουν το «ψηφιακό χάσμα» και να μεταφέρουν νέες χρήσιμες δεξιότητες στους μαθητές.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ακόμη και οι χώρες που έχουν επενδύσει περισσότερο από τις άλλες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), δεν έχουν δει σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις των μαθητών τους στα διεθνή τεστ PISA, τόσο στα θετικά όσο και στα θεωρητικά μαθήματα.

Ο διευθυντής Εκπαίδευσης και Δεξιοτήτων του ΟΟΣΑ Αντρέας Σλάιχερ, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι η τεχνολογία δημιούργησε «πολλές ψεύτικες ελπίδες». «Οι άνθρωποι νομίζουν ότι μπορούμε απλώς να προσθέσουμε την τεχνολογία σε αυτό που κάνουμε ήδη στα σχολεία και ότι αυτό πρόκειται να μεταμορφώσει την μάθηση. Αυτοί οι άνθρωποι θα απογοητευθούν από τα νέα ευρήματα», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε όμως, τα ευρήματα του ΟΟΣΑ δεν πρέπει να αποτελέσουν δικαιολογία για να μην χρησιμοποιείται η τεχνολογία στην εκπαίδευση των παιδιών. «Τα σχολικά συστήματα», τόνισε, «πρέπει να βρουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ενσωματώσουν την τεχνολογία στη διδασκαλία και στη μάθηση. Η τεχνολογία είναι ο μόνος τρόπος να διευρύνουμε δραματικά την πρόσβαση στη γνώση και να εφοδιάσουμε τα παιδιά με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, που θα χρειαστούν για να επιτύχουν στον αυριανό κόσμο. Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να βρίσκονται στην πρωτοπορία του σχεδιασμού και της υλοποίησης αυτής της αλλαγής».

Ο Σλάιχερ επεσήμανε ότι οι χώρες της Ασίας (Σιγκαπούρη, Ν.Κορέα, Κίνα, Ιαπωνία κ.α.) που οι μαθητές τους τα πάνε πολύ καλά σε επιδόσεις στα τεστ PISA, είναι γενικά επιφυλακτικές στη χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών στις τάξεις, παρόλο που ως κράτη έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Όπως τόνισε το διευθυντικό στέλεχος του ΟΟΣΑ, η τεχνολογία στη τάξη συχνά λειτουργεί ως περισπασμός για τους μαθητές, ενώ επιπλέον τους διευκολύνει να απαντούν στα ερωτήματα του σχολείου κάνοντας απλώς αντιγραφή αυτούσιων κειμένων από το Ίντερνετ (copy-paste).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε μέση ημερήσια διάρκεια χρήσης του διαδικτύου στα σχολεία. Στη χώρα μας αναλογούν κατά μέσο όρο 8,2 μαθητές ανά υπολογιστή στο σχολείο, ενώ τα δύο τρία των μαθητών (66%) φέρονται να χρησιμοποιούν υπολογιστές στις τάξεις τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μήπως έχετε κλήσεις που αγνοείτε; Πώς να τις ελέγξετε online

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βροχές, καταιγίδες, πρόγνωση καιρού
«Κόκκινος συναγερμός» σε έξι περιοχές – Αυξημένη εγρήγορση για την Αττική - Ισχυρές βροχές και κίνδυνος πλημμυρών σήμερα
Αττική: Δύσκολες ώρες σήμερα
«Κόκκινος συναγερμός» σε έξι περιοχές – Αυξημένη εγρήγορση για την Αττική - Ισχυρές βροχές και κίνδυνος πλημμυρών σήμερα
Μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα
Μεγάλή πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα: Τρεις τραυματίες - Αγωνία για 5 αγνοούμενους
Μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα στα Τρίκαλα: Τρεις τραυματίες, πέντε αγνοούμενοι εργαζόμενοι
Μεγάλή πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Βιόλαντα: Τρεις τραυματίες - Αγωνία για 5 αγνοούμενους
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Υπόθεση διευθύντριας σχολείου στις Σέρρες: Καμία ανοχή στη βία, αλλά και κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες της Πολιτείας
Η συγκεκριμένη διευθύντρια δεν βρέθηκε τυχαία στη θέση ευθύνης που κατείχε. Κρίθηκε «κατάλληλη» από το διοικητικό σύστημα, τοποθετήθηκε ως...
Υπόθεση διευθύντριας σχολείου στις Σέρρες: Καμία ανοχή στη βία, αλλά και κρίσιμα ερωτήματα για τις ευθύνες της Πολιτείας
τραχανας
Τραχανάς με λουκάνικο: το οικονομικό πιάτο που ζεσταίνει τον χειμώνα
Ο τραχανάς, από τα πιο χαρακτηριστικά τρόφιμα του χειμώνα, συναντά το χωριάτικο λουκάνικο και δίνει ένα πιάτο απλό, χορταστικό και προσιτό, που...
Τραχανάς με λουκάνικο: το οικονομικό πιάτο που ζεσταίνει τον χειμώνα