Thumbnail
Σε τρεις φάσεις η Τράπεζα Θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας

Δείτε τις θεματικές προτεραιότητες, τους στόχους και τους δείκτες

Η πράξη θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις μέχρι και το επόμενο σχολικό έτος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την «Τράπεζα» ανέρχεται στα 1.570.000 ευρώ.

Α ΦΑΣΗ: 1/2 έως 31/5/2014

Β ΦΑΣΗ: 1/6 έως 31/10/2014

Γ ΦΑΣΗ: 1/11 ΈΩς 30/9/2015

Φυσικό Αντικείµενο της Πράξης 

(α) Γενικά Στοιχεία της Πράξης: 
Με το Ν. 4186/2013 επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι και οι διαδικασίες αξιολόγησης, προαγωγής, απόλυσης και εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση των µαθητών των Ηµερήσιων και Εσπερινών Γενικών Λυκείων και των Επαγγελµατικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). 
Θεµελιώδης διάσταση των νέων διαδικασιών είναι η χρήση Τράπεζας Θεµάτων Εξετάσεων ∆ιαβαθµισµένης ∆υσκολίας, από την οποία τίθεται το 50% των θεµάτων των εξεταζοµένων µαθηµάτων στις προαγωγικές, τις απολυτήριες και τις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. 
Η δηµιουργία «Τράπεζας Θεµάτων» αποτέλεσε πρόταση που είχαν διατυπώσει στο παρελθόν σηµαντικοί θεσµικοί φορείς της εκπαίδευσης και του δηµοσίου βίου. Συζητήθηκε εκτενώς στο Συµβούλιο Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αλλαγής του συστήµατος εισαγωγής στην Τριτοβάθµια εκπαίδευση (βλ. χαρακτηριστικά τα Πρακτικά της 3ης (9ης) Συνεδρίασης της Ολοµέλειας του ΣΠ∆Ε, της 9ης Απριλίου 2009) και συµπεριλαµβάνεται στο Πόρισµα του Συµβουλίου Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που παραδόθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το Νοέµβριο του 2009. Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας είχε εντάξει τη δηµιουργία Τράπεζας Θεµάτων στο Έργο «Ανάπτυξη και διάδοση νέων µεθόδων αξιολόγησης στο Λύκειο», µια προσπάθεια η οποία δεν συνεχίστηκε, ούτε έτυχε γενικευµένης εφαρµογής µετά την ολοκλήρωσή της. 
Mια «Τράπεζα Θεµάτων» είναι µια προσεκτικά και συστηµατικά σταθµισµένη συλλογή εξεταστικών αντικειµένων µαζί µε το συνοδευτικό λογισµικό, το οποίο επιτρέπει την καταχώρηση, αποθήκευση και ανάκληση κάθε αντικειµένου µε βάση συγκεκριµένα χαρακτηριστικά (µεταδεδοµένα) και στοιχεία που προκύπτουν από τη χρήση του. Οι «Τράπεζες Θεµάτων» αποτελούν σηµαντικά εργαλεία οργάνωσης και διαχείρισης της διαδικασίας αξιολόγησης, είτε πρόκειται για διαµορφωτική είτε για τελική/αθροιστική αξιολόγηση. 
Η αξιοποίηση µιας «Τράπεζας θεµάτων» σε διαδικασίες εκπαιδευτικής αξιολόγησης αποτελεί συνήθη πρακτική στο διεθνή χώρο τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960 (βλ. χαρακτηριστικά, Choppin, B.H. (1968). An item bank using sample-free calibration. Nature, 219, 870-872). Σε ευρύ φάσµα εξεταστικών διαδικασιών που διεξάγονται σε διάφορες χώρες, οι «Τράπεζες Θεµάτων» αποτελούν τη βάση της προετοιµασίας αλλά και της διαµόρφωσης των φύλλων εξέτασης µαθησιακών αντικειµένων, τα οποία χρησιµοποιούνται είτε ενδοσχολικά, είτε σε σχέση µε τις διαδικασίες πρόσβασης στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Αποσκοπούν αφενός στην ενίσχυση της αντικειµενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθµού επίτευξης των µαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράµµατα. 
Ως εκ τούτου οι «Τράπεζες Θεµάτων» αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις εργαλεία βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήµατος και διασφάλισης της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. 
Η υλοποίηση όσων προβλέπονται στο Ν.4186/2013 αναφορικά µε την αλλαγή των διαδικασιών εξέτασης των µαθητών της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, απαιτεί τη διαµόρφωση και την εύρυθµη λειτουργία µιας ΤΘΕ∆∆ η οποία θα ανταποκρίνεται µε πλήρη επάρκεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία στην κρίσιµη εκπαιδευτική αποστολή της σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σηµαντικό κοµµάτι του εκπαιδευτικού συστήµατος, όπως είναι η Λυκειακή βαθµίδα, και θα ενσωµατώνει τις απαραίτητες τεχνολογικές εφαρµογές οι οποίες θα αυξάνουν την ευχρηστία της θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της εξεταστικής διαδικασίας. Η χρήση της µάλιστα σε εξετάσεις υψηλού διακυβεύµατος (high-stakes exams), όπως είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση δηµιουργεί υψηλές απαιτήσεις αφενός ασφάλειας χρήσης και αφετέρου ικανότητας αξιολόγησης. 
Ταυτόχρονα, η ΤΘΕ∆∆ θα πρέπει να ανταποκρίνεται τόσο στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις όσο και στο θεσµικό πλαίσιο που διέπει την αξιολόγηση των µαθητών (α) των διαφορετικών τύπων Λυκείων (Γενικά Λύκεια και ΕΠΑ.Λ., Ηµερήσια και Εσπερινά, Λυκειακές Τάξεις Καλλιτεχνικών Σχολείων, κλπ), (β) των διαφόρων κατηγοριών µαθητών (π.χ. µαθητές µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, µαθητές µε σύνθετες γνωστικές, συναισθηµατικές και κοινωνικές δυσκολίες κ.λπ.). Θα πρέπει επίσης να παρέχει δυνατότητες αντιµετώπισης των έκτακτων καταστάσεων ή των ιδιαίτερων συνθηκών που είναι πιθανόν να υπάρξουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων (π.χ. αδυναµία πρόσβασης στο διαδίκτυο, αιτιολογηµένη απουσία µαθητών κλπ). 
 (β) Στόχος της Πράξης: 
Στόχος της Πράξης είναι η κινητοποίηση των απαραίτητων ανθρώπινων και υλικών πόρων για τη δηµιουργία και τη λειτουργία της Τράπεζας Θεµάτων Εξετάσεων ∆ιαβαθµισµένης ∆υσκολίας (ΤΘΕ∆∆). Πρόκειται για ένα έργο µε ουσιαστική συµβολή στον εκσυγχρονισµό και τη βελτίωση της εκπαίδευσης εφόσον η ΤΘΕ∆∆ αποτελεί την κατά τεκµήριο περισσότερο αποδεκτή εναλλακτική πρόταση στο υπάρχον σύστηµα εξετάσεων και εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. 
Η δηµιουργία και η λειτουργία της ΤΘΕ∆∆ είναι µια δυναµική και εξελισσόµενη διαδικασία, η οποία απαιτεί σηµαντική προσπάθεια από τους συντελεστές της. Η επιτυχία της βασίζεται στη συνεπή και συνεχή µελέτη των εκπαιδευτικών δεδοµένων, στην επαρκή επιστηµονική της στήριξη και στην εύρωστη διαχείριση των εκπαιδευτικών, τεχνολογικών και θεσµικών ζητηµάτων που σχετίζονται µε αυτήν. 
(β) Μεθοδολογία υλοποίησης 
Η προτεινόµενη πράξη θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις, µέσα στο τρέχον και στο επόµενο σχολικό έτος, ώστε να έχει λειτουργήσει πλήρως αρκετό χρόνο πριν ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραµµα του Ν. 4186/ 2013, το οποίο προβλέπει την σταδιακή αλλαγή του τρόπου προαγωγής, απόλυσης και εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση των µαθητών που φοιτούν κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014 στην Α’ Τάξη των Ηµερήσιων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ, στις Α’ και Β’ Τάξεις των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και στην Α’ Τάξη των Εσπερινών ΕΠΑΛ. 
Η σταδιακή υλοποίηση είναι απαραίτητη ώστε: 
(α) να διαµορφωθούν και να δοκιµαστούν τόσο τα εκπαιδευτικά όσο και τα τεχνολογικά κριτήρια και οι παράµετροι λειτουργίας της 
(β) να εµπλουτιστεί βαθµιαία η ΤΘΕ∆∆ µε τον απαραίτητο για την πλήρη λειτουργία της αριθµό θεµάτων σε όλα τα µαθησιακά αντικείµενα 
(γ) να επανεξεταστεί και να προσαρµοστεί κατά τον πλέον ενδεδειγµένο τρόπο το ευρύτερο θεσµικό πλαίσιο των εξετάσεων 
(δ) να αναµορφωθεί και να εξορθολογιστεί η διδακτέα ύλη των εξεταζόµενων µαθηµάτων, η οποία πλέον θα συµπίπτει µε την εξεταστέα. 
Το εκπαιδευτικό δυναµικό της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης αξιοποιείται για τη δηµιουργία της ΤΘΕ∆∆ µε δύο τρόπους: 
(i) µε την υποβολή θεµάτων προς κρίση για ένταξη στην ΤΘΕ∆∆, µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος Υποβολής Θεµάτων που θα λειτουργήσει στο ΙΕΠ, και 
(ii) µε την ένταξη στις Επιστηµονικές Επιτροπές αξιολόγησης θεµάτων που προτείνονται για ένταξη στην ΤΘΕ∆∆, µέσω των σχετικών µητρώων που θα δηµιουργηθούν στο ΙΕΠ. 
Αναλυτικότερα η πράξη θα υλοποιηθεί ως εξής: 
Επιστηµονικός Συντονισµός, Οργάνωση, ∆ιοίκηση και Υποστήριξη της Πράξης 
Αντικείµενο του Υποέργου 1 είναι η επιστηµονική υποστήριξη της ΤΘΕ∆∆ ώστε να ανταποκρίνεται στην εκπαιδευτική αποστολή της, η δηµιουργία, ανανέωση και συµπλήρωση του περιεχοµένου της, η διοικητική και τεχνική υποστήριξη της δηµιουργίας και της λειτουργίας της ΤΘΕ∆∆. Στο Υποέργο εντάσσονται επίσης οι µετακινήσεις του επιστηµονικού - εκπαιδευτικού δυναµικού που εµπλέκεται στην Πράξη και τα λειτουργικά έξοδα της Πράξης. 
Υπό την εποπτεία µιας Κεντρικής Επιστηµονικής Επιτροπής θα συγκροτηθούν Επιστηµονικές Επιτροπές για όλα τα εξεταζόµενα µαθήµατα, οι οποίες θα αναλάβουν, πρώτον, τη διαµόρφωση των κριτηρίων ένταξης των θεµάτων στην ΤΘΕ∆∆, δεύτερον, τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των θεµάτων που πρόκειται θα ενταχθούν στην ΤΘΕ∆∆ σύµφωνα µε τις παραµέτρους που τίθενται από την Κεντρική Επιστηµονική Επιτροπή και σύµφωνα µε τις παραµέτρους που θα πρέπει να λαµβάνονται υπόψη για την κατηγοριοποίηση και ταξινόµηση των θεµάτων. 
∆ράση 1.1: Επιστηµονικός Συντονισµός της δηµιουργίας και της λειτουργίας της ΤΘΕ∆∆ 
Την ευθύνη του επιστηµονικού συντονισµού της λειτουργίας της ΤΘΕ∆∆ Κεντρική Επιστηµονική Επιτροπή, η οποία και θα λαµβάνει τις κρίσιµες αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της, καθώς και τα κριτήρια και τις παραµέτρους που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Επιστηµονικές Επιτροπές των εξεταζόµενων µαθηµάτων για την διεκπεραίωση του έργου τους. 
Στην Κεντρική Επιστηµονική Επιτροπή συµµετέχουν Μέλη ∆ΕΠ, Σύµβουλοι του Υπουργείου Παιδείας που υπηρετούν στο ΙΕΠ, Σχολικοί Σύµβουλοι, Συντονιστές των Επιστηµονικών Επιτροπών, Ειδικοί Επιστήµονες και ο Επιστηµονικός Υπεύθυνος της Πράξης. 
Έργο της Κεντρικής Επιστηµονικής Επιτροπής είναι: 
(α) Η σύνταξη του Πλαισίου Ανάπτυξης (γενικά κριτήρια / προδιαγραφές) των Θεµάτων που θα επιλεγούν για την ΤΘΕ∆∆ 
(δ) Η οριστική επικύρωση των θεµάτων / ερωτήσεων που έχουν αξιολογηθεί από τις Επιστηµονικές Επιτροπές των εξεταζοµένων µαθηµάτων για ένταξη στην ΤΘΕ∆∆ 
(ε) κάθε άλλη στρατηγική ή µείζονος σηµασίας απόφαση σχετικά µε την ανάπτυξη και τη λειτουργία της ΤΘΕ∆∆ 
Η Κεντρική Επιστηµονική Επιτροπή για την καλύτερη εκτέλεση του έργου της µπορεί (α) να επιδιώκει συνεργασία µε επιστήµονες και µε Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς οι οποίοι διαθέτουν εµπειρογνωµοσύνη σε ζητήµατα αποθετηρίων θεµάτων και διεξαγωγής εξετάσεων στην εκπαίδευση, (β) να παραγγέλλει µελέτες και έρευνες που θα συµβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, στην εκπαιδευτική και στην τεχνολογική επάρκεια, αξιοπιστία και εγκυρότητα της ΤΘΕ∆∆. 
Η Κεντρική Επιστηµονική Επιτροπή ορίζεται µε Υπουργική Απόφαση µετά από πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 
∆ράση 1.2: ∆ηµιουργία περιεχοµένου της ΤΘΕ∆∆ για τα εξεταζόµενα µαθήµατα όλων των τύπων Λυκείου Α΄Φάση (Α’ Τάξη Ηµερήσιων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Α’ και Β’ Τάξη Εσπερινων ΓΕΛ, Α’ Τάξη Εσπερινών ΕΠΑΛ και Λυκειακές Τάξεις Καλλιτεχνικών Λυκείων) [01/02/2014 έως 31/05/2014] 
Για κάθε εξεταζόµενο µάθηµα δηµιουργείται µια τριµελής Επιστηµονική Επιτροπή µε κύριο ρόλο την αξιολόγηση των θεµάτων που θα συµπεριλαµβάνονται στην ΤΘ∆∆. Ένα µέλος της Τριµελούς Επιτροπής αναλαµβάνει ρόλο Συντονιστή. Οι Επιστηµονικές Επιτροπές µπορούν συνεργάζονται µε εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης για ζητήµατα που αφορούν τα θέµατα που κατατίθενται προς αξιολόγηση. 
Κατά την πρώτη φάση υλοποίησης της ΤΘΕ∆∆ οι Επιστηµονικές Επιτροπές µπορούν να λειτουργούν και ως Οµάδες Σύνταξης των ερωτήσεων / θεµάτων τα οποία θα συµπεριληφθούν στην ΤΘΕ∆∆. Στις προτάσεις τους συµπεριλαµβάνουν και ενδεικτικές / προτεινόµενες 
απαντήσεις των θεµάτων. 
Τα µέλη των Επιστηµονικών Επιτροπών επιλέγονται από µητρώα που δηµιουργούνται στο ΙΕΠ µετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος και ορίζονται µε Υπουργική Απόφαση µετά από πρόταση του ΙΕΠ. 
Όπως αναφέρθηκε, οι Επιστηµονικές Επιτροπές συγκροτούνται στη βάση των εξεταζοµένων µαθηµάτων. Σε συναφή µαθήµατα µπορεί να λειτουργεί µια Επιστηµονική Επιτροπή µε αυξηµένο αριθµό µελών. 
Στα κοινά µαθήµατα Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ, οι Επιστηµονικές Επιτροπές των ΓΕΛ συµπληρώνονται µε µέλη που έχουν εµπειρία από τα ΕΠΑΛ. 
Κατά την Α’ Φάση υλοποίησης της Πράξης συγκροτούνται οι Επιστηµονικές Επιτροπές που αφορούν τα µαθήµατα της Α΄ Λυκείου στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ (Ηµερήσια και Εσπερινά) και στις Λυκειακές Τάξεις των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων. 
Αναµένεται η συγκρότηση και λειτουργία 15 Επιστηµονικών Επιτροπών, στις οποίες συµµετέχουν εκπαιδευτικοί και στελέχη της εκπαίδευσης από τη Γενική και την Επαγγελµατική Εκπαίδευση, για την αξιολόγηση θεµάτων σε 27 µαθησιακά αντικείµενα (15 για την Α’ Τάξη ΓΕΛ και 12 για την Α’ Τάξη ΕΠΑΛ). 
∆ράση 1.3: ∆ηµιουργία, ανανέωση και συµπλήρωση περιεχοµένου της ΤΘΕ∆∆ για τα εξεταζόµενα µαθήµατα όλων των τύπων Λυκείου Β’ και Γ’ Φάση (Τάξεις Α’, Β’ Γ’ Ηµερησίων ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Α, Β’, Γ’ και ∆’ Τάξεις Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και Λυκειακές Τάξεις Καλλιτεχνικών Λυκείων) [Β’ Φάση: 01/06/2014 έως 31/10/2014,
Γ’ Φάση: 1/11/2014 έως 30/9/2015] 
Από την έναρξη της 2ης φάσης, οι Επιστηµονικές Επιτροπές λειτουργούν (α) ως µηχανισµός ανανέωσης και συµπλήρωσης των ερωτήσεων / θεµάτων της ΤΘΕ∆∆ και (β) ως µηχανισµός αξιολόγησης των θεµάτων που υποβάλλονται από την εκπαιδευτική κοινότητα προς ένταξη στην ΤΘΕ∆∆. 
Και κατά τη Β’ και Γ’ φάση τα µέλη των Επιστηµονικών Επιτροπών επιλέγονται από µητρώο που θα συγκροτηθεί µετά από σχετική πρόσκληση στο ΙΕΠ και θα οριστούν, µετά από πρόταση του ΙΕΠ, µε Υπουργική Απόφαση. 
Κατά τη Β’ Φάση συγκροτούνται οι Επιστηµονικές Επιτροπές που αφορούν στα αντίστοιχα µαθήµατα της Β’ Λυκείου και κατά τη Γ’ Φάση οι Επιτροπές που αφορούν τα µαθήµατα της Γ’ Λυκείου (και της Γ’ και ∆’ Λυκείου των Εσπερινών ΕΠΑΛ και των αντίστοιχων Λυκειακών τάξεων των Καλλιτεχνικών Λυκείων) και τα πανελλαδικώς εξεταζόµενα µαθήµατα, ενώ συνεχίζουν τη λειτουργία τους οι Επιστηµονικές Επιτροπές για την Α’ Τάξη Λυκείου που είχαν συγκροτηθεί κατά την Α’ Φάση. 
Αναµένεται η συγκρότηση και λειτουργία κατά µέγιστο 71 Επιστηµονικών Επιτροπών. 
∆ράση 1.4: ∆ιοικητική Στήριξη 
Για την κάλυψη των αναγκών διοίκησης της Πράξης θα προσληφθούν από το ΙΕΠ τρία (3) στελέχη, µε εµπειρία σε συγχρηµατοδοτούµενα έργα µε αντικείµενο τη διεκπεραίωση των αναγκαίων διοικητικών ενεργειών για την υλοποίηση της Πράξης (ενδεικτικά, τη σύνταξη των αναγκαίων προσκλήσεων και των εγκυκλίων εφαρµογής, τη δηµιουργία Μητρώων, την παρακολούθηση των επιµέρους δράσεων, την παρακολούθηση της διενέργειας των διαγωνισµών, την εποπτεία της οικονοµικής διαχείρισης) και τη διαµόρφωση Οδηγού ∆ιαχείρισης της Πράξης. 
Την εποπτεία και το συντονισµό της ∆ιοικητικής Στήριξης έχει ο Επιστηµονικός Υπεύθυνο της Πράξης (ο οποίος λειτουργεί και ως σύνδεσµος µε την Κεντρική Επιστηµονική Επιτροπή). 
Εφόσον κρίνεται αναγκαίο για τη διοικητική στήριξη µπορεί να ανατεθεί πρόσθετο έργο στο προσωπικό του ΙΕΠ που απασχολείται στην Πράξη. Το έργο της ∆ιοικητικής Στήριξης έχει διάρκεια 18 ηµερολογιακούς µήνες. 
∆ράση 1.5: Τεχνική Υποστήριξη 
Την Τεχνική Υποστήριξη του Υποέργου θα αναλάβει Τεχνικός Σύµβουλος, ο οποίος θα προσληφθεί µε διαγωνιστική διαδικασία. 
Στις υποχρεώσεις του Τεχνικού Συµβούλου περιλαµβάνονται ενδεικτικά: 
(α) Η ανάπτυξη της εφαρµογής υποδοχής των θεµάτων που υποβάλλονται για να κριθούν µε στόχο την ένταξή τους στην ΤΘΕ∆∆ 
(β) Η ανάπτυξη όλων των εφαρµογών που απαιτούνται για τη δηµιουργία των µητρώων της ΤΘΕ∆∆ στο ΙΕΠ 
(γ) Η υποστήριξη των στελεχών της Κεντρικής Επιστηµονικής Επιτροπής και των Επιστηµονικών Επιτροπών Μαθηµάτων. 
∆ράση 1.6: Μετακινήσεις 
Αντικείµενο της δράσης είναι διασφάλιση των υπηρεσιών µετακινήσεων προς τα στελέχη της εκπαίδευσης τα στελέχη του ΙΕΠ, τα µέλη των επιτροπών που θα χρειαστεί να µετακινηθούν για τις ανάγκες της Πράξης. Στις παρεχόµενες υπηρεσίες περιλαµβάνονται τα έξοδα µετακίνησης, διαµονής διατροφής. 
∆ράση 1.7: Λειτουργικά Έξοδα 
Στη δράση αυτή περιλαµβάνονται και τα λειτουργικά έξοδα για τις ανάγκες της Πράξης (ταχυδροµικά έξοδα, έξοδα τηλεπικοινωνιών, δηµοσίευση προσκλήσεων, έντυπα και γραφική ύλη, εκτυπώσεις, αναπαραγωγή εντύπων και ψηφιακών µέσων, κ.τ.λ.). 
Ανάπτυξη, Λειτουργία και Υποστήριξη Πληροφοριακού Συστήµατος ∆ιαχείρισης Τράπεζας Θεµάτων 
Στο υποέργο αυτό θα αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδοµές που θα υποστηρίξουν την λειτουργία της ΤΘΕ∆∆. Η τεχνολογική επάρκεια της ΤΘΕ∆∆ αποτελεί ουσιώδη παράγοντα για την εύρυθµη και αξιόπιστη λειτουργία της. Για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του υποέργου: 
(α) Θα αναπτυχθεί το πληροφοριακό σύστηµα για τη λειτουργία της ΤΘΕ∆∆ (λογισµικό), και θα λειτουργήσει κατάλληλα υποστηριζόµενο για όλες τις προβλεπόµενες εξεταστικές περιόδους 
(β) Θα γίνει η προµήθεια του απαραίτητου εξοπλισµού, για την υλοποίηση των άµεσων αναγκών της πρώτης φάσης του έργου 
(γ) Θα υπάρξει λειτουργία γραφείου υποστήριξης των χρηστών του συστήµατος, τόσο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων όσο και τον υπόλοιπο χρόνο, 
(δ) θα γίνουν οι απαραίτητες δοκιµές χρήσης, 
(ε) θΑ δηµιουργηθεί το απαραίτητο υλικό επιµόρφωσης ώστε να χρησιµοποιηθεί το σύστηµα χωρίς προβλήµατα από τους χρήστες. 
Πιο αναλυτικά: 
∆ράση 2.1: Εκπόνηση τεχνικών προδιαγραφών Πληροφοριακού Συστήµατος (ΤΘΕ∆∆) 
Στη διάρκεια της δράσης αυτής θα καταγραφούν µε πληρότητα οι απαιτήσεις από το σύστηµα (διαδικαστικά, λειτουργικά, κ.α.) ώστε να σχεδιαστούν οι τεχνικές προδιαγραφές του πληροφοριακού συστήµατος. Για το σκοπό αυτό θα γίνουν συναντήσεις όλων των 
εµπλεκοµένων φορέων και στο τέλος θα συνταχθεί το σχετικό παραδοτέο που θα διαµορφώνει τις κατευθυντήριες γραµµές για τις διαδικασίες αξιοποίησης της ΤΘΕ∆∆ µέσω του συστήµατος αυτού . 
∆ράση 2.2: Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήµατος ΤΘΕ∆∆ 
Με βάση την µελέτη της προηγούµενης δράσης θα αναπτυχθούν όλα τα απαραίτητα υποοσυστήµατα όπως: 
(α) Εργαλείο συγγραφής (authoring tool) µαζί µε τυχόν web services για τη σύνδεση µε το σύστηµα δηµιουργίας θεµάτων που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του υποέργου 1. Μέσω αυτού πραγµατοποιείται η τροφοδότηση της ΤΘΕ∆∆ µε τις οριστικοποιηµένες συλλογές θεµάτων ανά µάθηµα, τα οποία είναι χαρακτηρισµένα µε τα αναγκαία µεταδεδοµένα για τις προδιαγεγραµµένες ανάγκες του έργου, 
(β) Βάση αποθήκευσης, όπου θα αποθηκεύονται τα θέµατα, µε τα µεταδεδοµένα που τα συνοδεύουν. 
(γ) Σύστηµα παρουσίασης, για την παρουσίαση, διαµοιρασσµό των θεµάτων στο κοινό, 
(δ) Σύστηµα κλήρωσης και σχετική διεπαφή, απ’ όπου θα µπορούν τα σχολεία στη διάρκεια των εξετάσεων να λαµβάνουν τα θέµατα, 
(ε) Σύστηµα αναφορών, που θα τεκµηριώνει ότι έχει παράξει το σύστηµα (ποιο σχολείο, ποια θέµατα, κτλ) 
Εκτός των παραπάνω, στην δράση αυτή περιλαµβάνεται και όλος ο κύκλος δοκιµών, διορθώσεων, τελικών δοκιµών σε πραγµατικές συνθήκες του συστήµατος 
∆ράση 2.3: Προµήθεια Εξοπλισµού 
Αντικείµενο της δράσης αυτής είναι η προµήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισµού (υλικού) και λογισµικού συστήµατος για την υποστήριξη των όσων περιλαµβάνονται στη ∆ράση 2.2. Ειδικότερα ο εξοπλισµός αυτός θα καλύψει τις εργασίες ανάπτυξης λογισµικού και πρώτης λειτουργίας ώστε ακολούθως να διαµορφωθούν προδιαγραφές για την προµήθεια εξοπλισµού που θα καλύπτει τις ανάγκες ευρείας λειτουργίας της ΤΘΕ∆∆. Εφόσον κριθεί σκόπιµο θα προβλεφθεί και η προµήθεια πρόσθετων υπηρεσιών διαµοίρασης υλικού για την περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί το διαθέσιµο εύρος κάλυψης των δικτυακά παρεχόµενων υπηρεσιών. 
∆ράση 2.4: Help-Desk - Τεχνική Υποστήριξη συστήµατος κατά τη διάρκεια των εξετάσεων 
Κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων (Ιούνιος και Σεπτέµβριος για τα έτη 2014 και 2015), οπότε και το σύστηµα θα είναι εν πλήρη λειτουργία, είναι απαραίτητο να µην παρατηρηθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία σε σχέση µε την εξυπηρέτηση των σχολικών µονάδων που θα ζητούν να λάβουν τα θέµατά τους. Για το σκοπό αυτό, ειδικά για τις περιόδους αυτές θα δηµιουργηθεί help desk, µε αυξηµένη παρουσία στελεχών, που θα απαντά σε ερωτήµατα, θα λύνει προβλήµατα και θα υποστηρίζει τους χρήστες. 
∆ράση 2.5: Help-Desk - Τεχνική Υποστήριξη Τράπεζας Θεµάτων 
Η τράπεζα θεµάτων είναι ένα σύστηµα το οποίο θα λειτουργεί όλη τη διάρκεια του έργου. Επί πλέον είναι ένα καινούργιο σύστηµα που χρειάζεται ένα χρονικό διάστηµα για να παγιωθεί στην συνείδηση των εµπλεκοµένων. Για το διάστηµα αυτό θα λειτουργεί helpdesk υποστήριξης των χρηστών, που θα δέχεται ερωτήµατα, θα καταγράφει προβλήµατα, θα ενηµερώνει για οτιδήποτε απαιτείται, κτλ). Επιπλέον µέσω αυτής της δράσης υποστηρίζεται η εκτεταµένη στο χρόνο διαρκής τροφοδότηση µε θέµατα για την κάλυψη των µαθηµάτων και των τάξεων που προβλέπονται στο παρόν έργο. 
∆ράση 2.6: Επιµόρφωση των εµπλεκοµένων 
Το σύστηµα που θα υλοποιηθεί εκτιµάται ότι θα είναι απλό ως προς την λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά κρίνεται αναγκαίο να δηµιουργηθεί το απαραίτητο επιµορφωτικό υλικό που θα βοηθάει τους χρήστες να µπορούν να το χρησιµοποιήσουν χωρίς προβλήµατα. 
∆ράση 2.7: ∆ιοίκηση οργάνωση 
Για τον σωστό συντονισµό και διοίκηση του υποέργου ορίζεται υπεύθυνος έργου ο οποίος αναλαµβάνει µεταξύ άλλων την επικοινωνία και συνεργασία µε τις δοµές του υποέργου 1. 
Παράλληλα προβλέπεται η αναγκαία διοικητική µέριµνα για την υποστήριξη όλων των οργανωτικών και διαχειριστικών υποχρεώσεων που αφορούν. 
∆ράση 2.8: Μετακινήσεις 
Η δράση θα διασφαλίσει οποιεσδήποτε µετακινήσεις απαιτηθούν, είτε για τις συνεδριάσεις που θα γίνουν, είτε στο πλαίσιο επιµόρφωσης, είτε για τυχόν συµµετοχή σε συνέδρια ηµερίδες για τη διάχυση των αποτελεσµάτων του έργου. Στις παρεχόµενες υπηρεσίες περιλαµβάνονται τα έξοδα µετακίνησης, διαµονής διατροφής όπως αυτά καθορίζονται στα πλαίσια των αποφάσεων του οργανισµού του ΙΤΥΕ – «∆ΙΟΦΑΝΤΟΣ» και των σχετικών διαδικασιών που τηρούνται 
Λοιπές ∆απάνες και Λειτουργικά Κόστη 
Για τις ανάγκες υλοποίησης των δράσεων προβλέπονται να πραγµατοποιηθούν όλες οι σχετικές δαπάνες που προκαλούνται (ταχυδροµικά έξοδα, δηµοσίευση προσκλήσεων, έντυπα και γραφική ύλη, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή εντύπων κλπ). Επίσης στον προϋπολογισµό του υποέργου περιλαµβάνονται τα λειτουργικά κόστη του οργανισµού που επιρρίπτονται µε τεκµηριωµένη µέθοδο επίρριψης δαπανών. 
∆ηµοσιότητα 
Οι δράσεις δηµοσιότητας αφορούν στην ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής 
κοινότητας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας ως προς τους στόχους, τις διαδικασίες και τα 
αποτελέσµατα της συγκεκριµένης Πράξης. Με δεδοµένο ότι η δηµιουργία της ΤΘΕ∆∆ συνιστά 
σηµαντική αλλαγή στο εξεταστικό σύστηµα του Λυκείου και στη διαδικασία πρόσβασης στην 
Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, οι ανάγκες για έγκαιρη και αξιόπιστη πληροφόρηση του κοινού και 
ιδιαίτερα της εκπαιδευτικής κοινότητας, των µαθητών και των γονέων τους είναι ιδιαίτερα 
αυξηµένες. Στο πλαίσιο του Υποέργο θα δηµιουργηθεί σχετικό έντυπο και ψηφιακό υλικό και θα 
υλοποιηθούν ενέργειες δηµοσιότητας όπως ενηµερωτικές συναντήσεις, ηµερίδες, workshops, 
συνέδρια, καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο κ.λπ. 
Σε όλες τις ενέργειες δηµοσιότητας που υλοποιούνται στο συγκεκριµένο υποέργο θα αναφέρεται 
η πηγή χρηµατοδότησης που είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταµείο (Ε.Κ.Τ.) – Ευρωπαϊκή 
Ένωση. 
Το υποέργο θα ανατεθεί σε εξωτερικό ανάδοχο κατόπιν διαγωνισµού σύµφωνα µε το εθνικό και 
κοινοτικό θεσµικό πλαίσιο. 
 
Εξωτερική Αξιολόγηση της Πράξης 
 
Το υποέργο έχει ως αντικείµενο την αξιολόγηση των βασικών παραµέτρων και διαδικασιών 
υλοποίησης της Πράξης και την αποτίµηση των αποτελεσµάτων µε βάση τον αρχικό σχεδιασµό 
και τους στόχους που έχουν τεθεί. Η αποτίµηση θα γίνει βάσει ποιοτικών και ποσοτικών 
χαρακτηριστικών που θα αξιολογηθούν µε αντίστοιχους δείκτες. 
Το υποέργο θα ανατεθεί σε εξωτερικό ανάδοχο κατόπιν διαγωνισµού σύµφωνα µε το εθνικό και 
κοινοτικό θεσµικό πλαίσιο. 
Ο∆ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 
4.1 Η υποβολή προτάσεων είναι δυνατή από την εποµένη της ηµεροµηνίας δηµοσίευσης της 
Πρόσκλησης. 
4.2 Η υποβολή των αιτήσεων περιλαµβάνει τα ακόλουθα: 
(i) Αίτηση Χρηµατοδότησης, υπόδειγµα της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα 
πρόσκληση και βρίσκεται δηµοσιευµένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση 
www.edulll.gr 
 
(ii) Τεχνικό ∆ελτίο Προτεινόµενης Πράξης (Τ∆ΠΠ), υπόδειγµα του οποίου 
επισυνάπτεται στην παρούσα πρόσκληση και βρίσκεται δηµοσιευµένο στην 
ηλεκτρονική διεύθυνση www.edulll.gr Προτάσεις που υποβάλλονται χωρίς τη 
χρήση του τυποποιηµένου εντύπου Τ∆ΠΠ απορρίπτονται. 
(iii) Βεβαίωση ∆ιαχειριστικής Επάρκειας ∆ικαιούχου (πιστοποιητικό µε βάση το 
Πρότυπο ΕΛΟΤ) ή προσωρινή Βεβαίωση ∆ιαχειριστικής Επάρκειας ∆ικαιούχου για 
τη µεταβατική περίοδο από τη ∆ιαχειριστική Αρχή του ΕΠΕ∆ΒΜ 2007-2013. 
(iv) Βεβαίωση του δικαιούχου περί µη χρηµατοδότησης της προβλεπόµενης δαπάνης 
της πράξης από άλλα κοινοτικά ή εθνικά χρηµατοδοτικά µέσα, στο πλαίσιο της 
τρέχουσας ή προηγούµενης προγραµµατικής περιόδου. 
(v) Απόφαση του αρµοδίου οργάνου του ∆ικαιούχου για την υποβολή προτάσεων στο 
πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης. 
(vi) Απόφαση ορισµού Υπεύθυνου Πράξης. 
(vii) Παράρτηµα µε αναλυτική περιγραφή του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου 
για όλες τις δράσεις της υποβαλλόµενης πράξης, τεκµηρίωση της πλήρωσης των 
κριτηρίων ένταξης πράξεων: 
Α. Πληρότητα και σαφήνεια της πρότασης, 
Β. Σκοπιµότητα της πράξης, 
Γ. Τήρηση εθνικών και κοινοτικών κανόνων και 
∆. Ωριµότητα της πράξης, 
(viii) Τεκµηρίωση της πλήρωσης των ποιοτικών κριτηρίων ένταξης πράξεων όπως 
εξειδικεύονται στην παρούσα πρόσκληση. 
(ix) Έντυπο ανάλυσης κόστους πράξης (συνηµµένο αρχείο), στο οποίο θα 
αποτυπώνεται αναλυτικά ο προϋπολογισµός της πράξης ανά δράση και Υποέργο 
4.3 Οι προτάσεις υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική µορφή (CD) στην Ειδική Υπηρεσία 
∆ιαχείρισης Ε.Π. «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση», στη διεύθυνση Κωνσταντινουπόλεως 
45-49, Τ.Κ. 118 55 Αθήνα, τις ώρες 09:00 - 14:00 όλες τις εργάσιµες ηµέρες. Οι 
προτάσεις είναι δυνατόν να υποβληθούν και ταχυδροµικώς, επί αποδείξει µε ηµεροµηνία 
υποβολής την ηµεροµηνία αποστολής. Όλα τα έντυπα στοιχεία θα πρέπει να φέρουν τη 
σφραγίδα του φορέα και την υπογραφή των αρµοδίων. 
Επιπλέον ο υποψήφιος δικαιούχος υποβάλλει την πρότασή του µέσω της ηλεκτρονικής 
υποβολής του ΟΠΣ. Το έντυπο Τ∆ΠΠ που θα υποβληθεί στο φάκελο µε τα πρωτότυπα 
έγγραφα της προτεινόµενης πράξης και θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή από τους 
αρµόδιους φορείς, θα πρέπει να είναι το παραγόµενο από το σύστηµα µετά από την 
συµπλήρωση της φόρµας Τ∆ΠΠ της ηλεκτρονικής υποβολής ΕΣΠΑ. Επισηµαίνεται ότι στα 
σχετικά διαβιβαστικά τα οποία θα υποβάλλονται εντύπως, θα πρέπει να γίνεται αναφορά 
στον Αριθµό ∆ελτίου µε το οποίο έχει πραγµατοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του 
αντίστοιχου δελτίου. Συνοδευτικά των δελτίων θα υποβάλλονται επίσης ηλεκτρονικά µε 
επισύναψη των αρχείων στο αντίστοιχο δελτίο της Ηλεκτρονικής Υποβολής. 
Κατά την ηλεκτρονική υποβολή αποστέλλει συνηµµένα σε µορφή pdf το υπογεγραµµένο 
Τεχνικό ∆ελτίο Προτεινόµενης Πράξης, καθώς και όλα τα απαιτούµενα συνοδευτικά 
έγγραφα, ενώ η χρηµατοοικονοµική ανάλυση υποβάλλεται σε µορφή Excel. Σε περιπτώσεις 
που ορισµένα συνοδευτικά έγγραφα όπως µελέτες, τεύχη δηµοπράτησης κ.α. λόγω 
µεγάλου όγκου δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν ηλεκτρονικά ο δικαιούχος υποχρεούται 
να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης Ε.Π. Εκπαίδευσης και ∆ια Βίου 
Μάθησης, στην ανωτέρω διεύθυνση. 
Τυχόν προβλήµατα που θα προκύπτουν κατά τη χρήση της εφαρµογής της ηλεκτρονικής 
υποβολής θα πρέπει να αναφέρονται στη ∆ιαχειριστική Αρχή, υπόψη του κ. Γιάννη 
Κυριαζόπουλου στο τηλέφωνο 210 3278001 και της κ. ∆ήµητρας Τζιαννή στο τηλέφωνο 
210 3278015. 
5. ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ 
Η διαδικασία για την ένταξη των πράξεων στο Ε.Π. ακολουθεί τα παρακάτω βήµατα: 
5.1 Έλεγχος πληρότητας των υποβληθέντων στοιχείων της πρότασης από την 
Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του Ε.Π.. Εφόσον κριθεί αναγκαίο, η ΕΥ∆ δύναται να ζητήσει 
την υποβολή συµπληρωµατικών στοιχείων από τον δικαιούχο, τα οποία πρέπει να έχουν 
υποβληθεί έως την έναρξη της αξιολόγησης. 
Η εξέταση των κριτηρίων πληρότητας στοιχείων της Πρότασης έχει στόχο να διασφαλίσει 
τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπονται στο κανονιστικό πλαίσιο προκειµένου η 
Πρόταση να συµµετέχει στην αξιολόγηση. Τα κριτήρια πληρότητας στοιχείων της πρότασης 
διασφαλίζουν ότι: 
 
Π1. Ο δικαιούχος που υποβάλλει την πρόταση έχει την αρµοδιότητα 
εκτέλεσης της Πράξης. 
Εξετάζεται εάν ο δικαιούχος έχει την αρµοδιότητα εκτέλεσης της Πράξης, όπως προκύπτει 
από σχετική νοµοθετική ή άλλη διοικητική πράξη. Η αρµοδιότητα του δικαιούχου 
τεκµηριώνεται µε στοιχεία που υποβάλλονται κατά την υποβολή της πρότασης. 
Π2. Πληρότητα υποβαλλόµενης πρότασης. 
Εξετάζεται αν, για την υποβολή της πρότασης, χρησιµοποιήθηκαν τα τυποποιηµένα έντυπα 
και έχουν επισυναφθεί όλα τα συνοδευτικά έγγραφα σύµφωνα µε τα αναφερόµενα στη 
σχετική πρόσκληση. 
Π3. Τα τυποποιηµένα έντυπα της πρότασης και τα συνοδευτικά έγγραφα είναι 
συµπληρωµένα σωστά και υπογεγραµµένα από τους αρµόδιους. 
Εξετάζεται αν τα έντυπα της πρότασης έχουν υπογραφεί από τους αρµόδιους και αν έχουν 
συµπληρωθεί όλα τα πεδία τους. 
Π4. Η περίοδος υλοποίησης της προτεινόµενης προς συγχρηµατοδότηση 
Πράξης εµπίπτει εντός της περιόδου επιλεξιµότητας του ΕΠ. 
Εξετάζεται αν η περίοδος υλοποίησης της προτεινόµενης προς συγχρηµατοδότηση Πράξης 
εµπίπτει εντός της περιόδου επιλεξιµότητας του ΕΠ, η οποία αρχίζει την 1/1/2007 και 
περατώνεται στις 31/12/2015. 
Π5. Η Πράξη εµπίπτει στις θεµατικές προτεραιότητες όπως αυτές 
περιγράφονται στην πρόσκληση. 
Ελέγχεται αν η Πράξη εµπίπτει στις προσδιοριζόµενες από την πρόσκληση θεµατικές 
προτεραιότητες. 
Π6. Η Πράξη ικανοποιεί τα κριτήρια διαχωρισµού των Ταµείων. 
Εξετάζεται η επιλεξιµότητα της Πράξης µε βάση τα Κριτήρια ∆ιαχωρισµού των 
παρεµβάσεων των ∆ιαρθρωτικών Ταµείων, κατά τα προβλεπόµενα στο κεφάλαιο 
"Συµπληρωµατικότητα παρεµβάσεων µε αυτές που χρηµατοδοτούνται από ΕΓΤΑΑ και ΕΤΑ 
– Κριτήρια διαχωρισµού των παρεµβάσεων µε το ΕΓΤΑΑ και το ΕΤΑ" του ΕΠ. 
Π7. Ύπαρξη προαπαιτούµενων αποφάσεων των αρµόδιων συλλογικών 
οργάνων και των αρµόδιων οργάνων για τον συντονισµό των πολιτικών 
(εφόσον απαιτείται). 
Εξετάζεται η ύπαρξη προαπαιτούµενων αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του 
δικαιούχου, καθώς και των αρµόδιων φορέων συντονισµού των πολιτικών, όπου αυτό 
προβλέπεται από τη σχετική νοµοθεσία. 
Το παραδεκτό της πρότασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η 
διαδικασία αξιολόγησης των Πράξεων. Η εκπλήρωση των κριτηρίων βαθµολογείται µε ΝΑΙ 
/ ΟΧΙ. Για όλα τα ανωτέρω κριτήρια πληρότητας, η απάντηση πρέπει να είναι θετική 
(ΝΑΙ), αλλιώς η πρόταση απορρίπτεται και ενηµερώνεται σχετικά ο δικαιούχος. Για την 
ολοκλήρωση του ελέγχου πληρότητας, η ∆ιαχειριστική Αρχή δύναται να ζητήσει 
συµπληρωµατικά στοιχεία από το δικαιούχο, τα οποία πρέπει να υποβληθούν πριν από την 
έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης της Πράξης. 
 
5.2 Αξιολόγηση των προτάσεων από την Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του Ε.Π., µε 
βάση τα κριτήρια που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης και εξειδικεύονται 
στην παρούσα πρόσκληση σχετικά µε την: 
(i) πληρότητα και σαφήνεια της πρότασης, 
(ii) σκοπιµότητα της πράξης, 
(iii) τήρηση εθνικών και κοινοτικών κανόνων και 
(iv) ωριµότητα της πράξης. 
 
Αναλυτικότερα, η εξειδίκευση των κριτηρίων ένταξης Πράξεων ανά οµάδα κριτηρίων έχει 
ως εξής: 
Α. ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ 
Α1. Σαφήνεια περιγραφής της Πράξης. 
Εξετάζεται αν η περιγραφή της Πράξης περιλαµβάνει σαφώς περιγεγραµµένο και επαρκώς 
ποσοτικοποιηµένο φυσικό αντικείµενο. Η ποσοτικοποίηση του φυσικού αντικειµένου της 
Πράξης γίνεται µε την χρήση κατάλληλων ποσοτικών δεικτών εκροών που περιλαµβάνουν 
συγκεκριµένους ποσοτικούς στόχους. Στην περίπτωση κατά την οποία το ΕΠ περιλαµβάνει 
δείκτη ή δείκτες που συνδέονται ευθέως µε αυτή την Πράξη, χρησιµοποιούνται κατ’ 
ελάχιστον οι δείκτες αυτοί. 
Α2. Πληρότητα περιγραφής της Πράξης. 
Αξιολογείται η πληρότητα της περιγραφής του φυσικού αντικειµένου της Πράξης όσον 
αφορά: α) τη µεθοδολογία υλοποίησης και β) τα τεχνικά, λειτουργικά ή άλλα 
χαρακτηριστικά της. 
Α3. Πληρότητα και ρεαλιστικότητα του προϋπολογισµού της Πράξης σε σχέση 
µε το φυσικό της αντικείµενο. 
Αξιολογείται η πληρότητα και η ρεαλιστικότητα του προτεινόµενου προϋπολογισµού της 
Πράξης, µε βάση κυρίως τα ακόλουθα κριτήρια: 
1. Την πληρότητα του προτεινόµενου προϋπολογισµού (αν δηλαδή περιλαµβάνει 
όλες τις αναγκαίες δαπάνες για την υλοποίηση του φυσικού αντικειµένου). 
2. Το κατά πόσο τα προβλεπόµενα µοναδιαία κόστη υλοποίησης είναι ρεαλιστικά (στις 
περιπτώσεις που αυτά δεν προκύπτουν από κανονιστικές πράξεις). 
3. Την ορθή κατανοµή στις επιµέρους κατηγορίες δαπανών σε σχέση µε το 
προτεινόµενο φυσικό αντικείµενο, τους κανόνες επιλεξιµότητας ή/και τους 
ειδικότερους όρους της πρόσκλησης. 
 
Α4. Ρεαλιστικότητα χρονοδιαγράµµατος ολοκλήρωσης της Πράξης. 
Εξετάζεται η ρεαλιστικότητα του χρονοδιαγράµµατος της Πράξης σε σχέση µε: 
1. Το φυσικό αντικείµενο. 
2. Την επιλεγµένη µέθοδο υλοποίησης. 
3. Τους ενδεχόµενους κινδύνους που συνδέονται µε την υλοποίηση της Πράξης. 
 
Α5. Ύπαρξη επαρκών µηχανισµών ποιοτικού ελέγχου και αξιολόγησης. 
Εξετάζεται αν η πρόταση περιλαµβάνει επαρκή πρόβλεψη / σχέδιο για την διασφάλιση της 
ποιότητας, καθώς και για την αποτίµηση και αξιολόγηση του τρόπου υλοποίησης και των 
αποτελεσµάτων της προτεινόµενης Πράξης, τόσο κατά την διάρκεια της υλοποίησης όσο και 
µετά την ολοκλήρωσή της. 
 
Α6. Ρυθµίσεις για την παρακολούθηση της διατηρησιµότητας των 
αποτελεσµάτων της Πράξης. 
Εξετάζεται ο βαθµός στον οποίο η προτεινόµενη Πράξη περιλαµβάνει πρόβλεψη (και 
κάλυψη του σχετικού κόστους) για την παρακολούθηση της διατηρησιµότητας των 
αποτελεσµάτων της, σε εύλογο χρονικό διάστηµα µετά την ολοκλήρωσή της. 
 
Στην Κατηγορία Κριτηρίων Αξιολόγησης Α - Πληρότητα και Σαφήνεια Πράξης, τα 
κριτήρια θεωρούνται υποχρεωτικά για όλες τις Πράξεις του ΕΠ. Η εκπλήρωση αυτών των 
κριτηρίων βαθµολογείται µε ΝΑΙ / ΟΧΙ και προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της Πράξης 
είναι να λαµβάνει θετική τιµή (ΝΑΙ) σε όλα αυτά τα κριτήρια. Η τιµή ΝΑΙ δύναται να δοθεί 
υπό προϋποθέσεις ή αναπροσαρµογές της προτεινόµενης Πράξης, που αποφασίζει η 
∆ιαχειριστική Αρχή. 
 
Β. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ 
Β1. Συµβολή της Πράξης στην επίτευξη των στόχων / δεικτών της αντίστοιχης 
θεµατικής προτεραιότητας του ΕΠ – Αποτελεσµατικότητα Πράξης. 
Εξετάζεται η συµβολή της Πράξης στους στόχους του αντίστοιχου θεµατικού Άξονα 
Προτεραιότητας του ΕΠ. Στις περιπτώσεις όπου η Πράξη συµβάλλει άµεσα στους 
ποσοτικούς δείκτες του σχετικού θεµατικού Άξονα Προτεραιότητας, καταγράφεται ποσοτική 
εκτίµηση αυτής της συµβολής. 
Β2. Αποδοτικότητα της Πράξης. 
Εξετάζεται η καταλληλότητα του οικονοµικού µεγέθους της προτεινόµενης Πράξης για την 
αντιµετώπιση των αναγκών που προορίζεται να καλύψει (βλ. επόµενο κριτήριο). Προς τον 
σκοπό αυτό, εξετάζονται οι αναµενόµενες εκροές της Πράξης σε σχέση µε τον αντίστοιχο 
προϋπολογισµό και υπολογίζεται το µοναδιαίο κόστος ανά ωφελούµενο από την υλοποίησή 
της. 
Β3. Κρισιµότητα του προβλήµατος που αντιµετωπίζεται µε την υλοποίηση της 
προτεινόµενης Πράξης και βαθµός κάλυψης των αναγκών. 
Εξετάζεται ο βαθµός κάλυψης των αναγκών και αξιοποίησης των δυνατοτήτων των άµεσα 
(ή και έµµεσα) ωφελουµένων, σε συνδυασµό µε την κρισιµότητα του προβλήµατος που 
αντιµετωπίζεται από την υλοποίηση της Πράξης. Προς τον σκοπό αυτό, η προτεινόµενη 
Πράξη θα πρέπει να περιλαµβάνει επαρκή ανάλυση των ιδιαίτερων αναγκών του 
πληθυσµού-στόχου στον οποίο απευθύνεται και επαρκή προσαρµογή της στόχευσης και του 
τρόπου υλοποίησής της στις ανάγκες αυτές. 
Β4. Συνέργεια και συµπληρωµατικότητα µε άλλες Πράξεις. 
Εξετάζεται ο βαθµός συνέργειας και συµπληρωµατικότητας µε άλλες Πράξεις που είναι είτε 
ολοκληρωµένες είτε σε εξέλιξη στο παρόν ή και σε άλλα ΕΠ, ώστε να εξασφαλίζεται το 
µέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσµα στην επίτευξη των στόχων των ΕΠ από την 
υλοποίηση της Πράξης. 
Β5. Προσδιορισµός ευρύτερων κοινωνικών και οικονοµικών ωφελειών και 
επιπτώσεων της πράξης. 
Καταγράφονται τα ευρύτερα κοινωνικά και οικονοµικά οφέλη που ενδεχοµένως 
προκύπτουν από την υλοποίηση της προτεινόµενης Πράξης (όπως, ενδεικτικά, αύξηση ή 
διατήρηση θέσεων απασχόλησης, αύξηση της απασχολησιµότητας των ωφελουµένων, 
αύξηση του οικογενειακού εισοδήµατος, προώθηση ίσων ευκαιριών, προώθηση της τοπικής 
ανάπτυξης και επιχειρηµατικότητας κλπ). 
Β6. ∆ιατηρησιµότητα της παρέµβασης µετά την λήξη της Κοινοτικής 
συγχρηµατοδότησης. 
Υπό το κριτήριο αυτό εξετάζεται αν στην πρόταση ή στο νοµικό και θεσµικό πλαίσιο που την 
διέπει υπάρχει πρόβλεψη για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε η παρέµβαση να 
διατηρηθεί και µετά την λήξη της Κοινοτικής συγχρηµατοδότησης από το ΕΠ. 
 
Β7. Συµβολή της πράξης στην αντιµετώπιση προβληµάτων των λιγότερο 
αναπτυγµένων περιοχών. 
Εξετάζεται ο βαθµός στον οποίο η προτεινόµενη Πράξη αναµένεται να συµβάλει στην 
αντιµετώπιση κοινωνικοοικονοµικών προβληµάτων και στην προώθηση της ανάπτυξης των 
λιγότερο αναπτυγµένων Περιφερειών / περιοχών, περιοχών µε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά 
ανεργίας κλπ. 
 
Β8. Καινοτοµικότητα της πράξης. 
Εξετάζεται ο βαθµός καινοτοµικότητας της προτεινόµενης Πράξης, ο οποίος, ενδεικτικά και 
µεταξύ άλλων, µπορεί να τεκµηριώνεται µε βάση ότι: 
1. ∆ράσεις της προτεινόµενης Πράξης είναι στην σύλληψη και τη στόχευσή τους 
καινοτοµική για τα Ελληνικά δεδοµένα. 
2. ∆ράσεις της προτεινόµενης Πράξης θα εφαρµοστούν για πρώτη φορά στην 
Ελλάδα. 
 
Β9. Προσαρµογή στις βασικές αρχές της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL. 
Εξετάζεται ο βαθµός στον οποίο η προτεινόµενη Πράξη συνάδει µε όσες από τις βασικές 
αρχές της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL δεν καλύπτονται ήδη από άλλα, ειδικότερα 
κριτήρια. Οι αρχές αυτές είναι: 
1. Η εταιρικότητα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. 
2. Η διακρατικότητα. 
3. Το mainstreaming των βέλτιστων πρακτικών και αποτελεσµάτων. 
4. Η ενεργός συµµετοχή των οµάδων στόχου στο σχεδιασµό και την υλοποίηση των 
σχετικών παρεµβάσεων. 
 
Υπό την Κατηγορία Κριτηρίων Αξιολόγησης Β - Σκοπιµότητα Πράξης, οι 
προτεινόµενες Πράξεις αξιολογούνται µε δυαδική βαθµολόγηση (ΝΑΙ/ΟΧΙ). Προϋπόθεση 
θετικής αξιολόγησης της Πράξης είναι να λαµβάνει θετική τιµή (ΝΑΙ) σε όλα τα κριτήρια της 
Κατηγορίας Β. Η τιµή ΝΑΙ δύναται να δοθεί υπό προϋποθέσεις ή αναπροσαρµογές της 
προτεινόµενης Πράξης, που αποφασίζει η ∆ιαχειριστική Αρχή. 
 
Γ. ΤΗΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ 
Γ1. Συνέπεια µε τις Εθνικές και Κοινοτικές πολιτικές 
Εξετάζεται η συνέπεια και συνεκτικότητα της προτεινόµενης Πράξης µε το Εθνικό 
Πρόγραµµα Μεταρρυθµίσεων και τις Ολοκληρωµένες Κατευθυντήριες Γραµµές για την 
Ανάπτυξη και την Απασχόληση (Στρατηγική της Λισσαβόνας). 
 
Γ2. Τήρηση των εθνικών και κοινοτικών κανόνων που αφορούν τις δηµόσιες 
συµβάσεις έργων, µελετών, προµηθειών και υπηρεσιών. 
Εξετάζεται, ανάλογα µε το στάδιο εξέλιξης της Πράξης, αν ο δικαιούχος έχει τηρήσει µέχρι 
τη στιγµή της υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης, τους κατά περίπτωση ισχύοντες 
εθνικούς και κοινοτικούς κανόνες που αφορούν τις δηµόσιες συµβάσεις έργων, µελετών, 
προµηθειών και υπηρεσιών. Η εξέταση γίνεται µε βάση τις προβλεπόµενες στο σύστηµα 
διαχείρισης και ελέγχου λίστες ελέγχου για την προέγκριση των σταδίων εξέλιξης όλων των 
δηµοσίων συµβάσεων της Πράξης. 
 
Γ3. Τήρηση της εθνικής νοµοθεσίας και των κοινοτικών κανόνων για το 
περιβάλλον (δεν απαιτείται). 
Αξιολογούνται ενδεχόµενες άµεσες ή έµµεσες συνέπειες από την υλοποίηση της 
προτεινόµενης Πράξης στο περιβάλλον. Το κριτήριο αυτό εφαρµόζεται µόνο σε 
συγκεκριµένες ∆ράσεις του ΕΠ που, ενδεικτικά, αφορούν στην περιβαλλοντική έρευνα ή 
στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Σηµειώνεται όµως ότι το κριτήριο δεν έχει γενική 
εφαρµογή στο ΕΠ, καθώς αυτό δεν εµπίπτει στα προγράµµατα της παραγράφου 1α
 του άρθρου 3 (Πεδίο εφαρµογής) της µε α.π. ΥΠΕΧΩ∆Ε/ΕΥΠΕ/ οικ.107017/2006 ΚΥΑ 
«∆ιαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίµησης (ΣΠΕ)» (ΦΕΚ/1225/Β/5-9-2006). 
 
Γ4. Προαγωγή της ισότητας των φύλων. 
Εξετάζεται αν ο δικαιούχος κατά τις διαδικασίες υλοποίησης και λειτουργίας της Πράξης, και 
ιδίως κατά την επιλογή των ωφελουµένων, εφαρµόζει κανονιστικό πλαίσιο που δεν 
αντίκειται την αρχή της ισότητας µεταξύ ανδρών και γυναικών και προάγει την 
καταπολέµηση των στερεοτύπων για την θέση της γυναίκας στην Ελληνική οικονοµία και 
κοινωνία. 
 
Γ5. Προαγωγή της ισότητας των ευκαιριών και µη διάκριση. 
Εξετάζεται αν ο δικαιούχος κατά τις διαδικασίες υλοποίησης και λειτουργίας της Πράξης, και 
ιδίως κατά την επιλογή των ωφελουµένων, εφαρµόζει κανονιστικό πλαίσιο που δεν 
αντίκειται στις αρχές της ισότητας των ευκαιριών και της µη διάκρισης εξαιτίας της φυλής ή 
της εθνικής καταγωγής, της θρησκείας ή/και των πεποιθήσεων, της ύπαρξης αναπηρίας, 
της ηλικίας ή του γενετήσιου προσανατολισµού. 
 
Γ6. Εξασφάλιση της ισότιµης συµµετοχής των ατόµων µε αναπηρία. 
Εξετάζεται ο τρόπος µε τον οποίο η Πράξη ικανοποιεί, όπως κατά περίπτωση αρµόζει, τις 
απαιτήσεις της µη διάκρισης, της ισότιµης πρόσβασης στις υπηρεσίες και στην 
πληροφόρηση και της ισότιµης συµµετοχής στην Πράξη όλων των κατηγοριών των ατόµων 
µε αναπηρία. Ειδικότερα όσον αφορά στην ισότιµη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες, 
εξετάζεται αν η Πράξη ικανοποιεί τις απαιτήσεις προσβασιµότητας τουλάχιστον επιπέδου ΑΑ 
των διεθνών προδιαγραφών W3C-WAI. 
 
Γ7. Πρόβλεψη για την τήρηση των Κοινοτικών κανόνων για την 
πληροφόρηση, την δηµοσιότητα και την διάχυση των αποτελεσµάτων. 
Εξετάζεται εάν η πρόταση περιλαµβάνει σαφείς και συγκεκριµένες δεσµεύσεις ως προς την 
διαδικασία (και την κάλυψη του κόστους) τήρησης των Κοινοτικών κανόνων περί 
δηµοσιότητας και ενηµέρωσης των δυνητικών ωφελουµένων και της κοινής γνώµης για την 
προτεινόµενη συγχρηµατοδοτούµενη Πράξη. Εξετάζεται επίσης αν οι προβλεπόµενες στην 
πρόταση ενέργειες ενηµέρωσης είναι κατάλληλα προσαρµοσµένες στις ανάγκες και τις 
ιδιαιτερότητες του πληθυσµού-στόχου στον οποίο απευθύνεται η προτεινόµενη Πράξη. 
Τέλος, εξετάζεται εάν η πρόταση περιλαµβάνει σαφείς και συγκεκριµένες δεσµεύσεις ως 
προς την διαδικασία (και την κάλυψη του κόστους) που αφορά στην δηµοσιοποίηση και 
στην διάχυση των αποτελεσµάτων από την υλοποίηση της προτεινόµενης Πράξης. 
 
Η εκπλήρωση της Κατηγορίας Κριτηρίων Αξιολόγησης Γ - Τήρηση Εθνικών και 
Κοινοτικών Κανόνων βαθµολογείται µε ΝΑΙ/ΟΧΙ. Προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης της 
Πράξης είναι να λαµβάνει θετική τιµή (ΝΑΙ) σε όλα τα κριτήρια της Κατηγορίας Γ (εκτός του 
Γ3). Η τιµή ΝΑΙ δύναται να δοθεί υπό προϋποθέσεις ή αναπροσαρµογές της προτεινόµενης 
Πράξης, που αποφασίζει η ∆ιαχειριστική Αρχή. 
 
∆. ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΞΗΣ 
∆1. Στάδιο εξέλιξης απαιτούµενων ενεργειών ωρίµανσης της Πράξης. 
Εξετάζεται ο βαθµός ωριµότητας της Πράξης από την άποψη του σταδίου εξέλιξης των 
απαιτούµενων προπαρασκευαστικών ενεργειών, µελετών κλπ. Για την έναρξη υλοποίησής 
της. 
 
∆2. Βαθµός προόδου διοικητικών ή άλλων ενεργειών. 
Εξετάζεται ο βαθµός προόδου των συγκεκριµένων νοµοθετικών, διοικητικών ή άλλων 
ενεργειών, πέραν αυτών που εξετάζονται στο πλαίσιο του κριτηρίου ∆1, που είναι 
απαραίτητες για την υλοποίηση της προτεινόµενης Πράξης. Προς τον σκοπό αυτό, 
εξετάζεται πρώτιστα η ύπαρξη κατάλληλου και επαρκούς νοµικού και θεσµικού πλαισίου για 
την υλοποίηση της Πράξης, όπως π.χ. η ύπαρξη των απαραίτητων Κοινών Υπουργικών 
Αποφάσεων που διέπουν την υλοποίηση και την διαχείριση της Πράξης, η ύπαρξη νοµικού 
πλαισίου καθορισµού και εσωτερικής οργάνωσης του δικαιούχου κλπ. 
 
Η εκπλήρωση της Κατηγορίας Κριτηρίων Αξιολόγησης ∆ - Ωριµότητα Πράξης, οι 
προτεινόµενες Πράξεις αξιολογούνται µε δυαδική βαθµολόγηση (ΝΑΙ/ΟΧΙ). Προϋπόθεση 
θετικής αξιολόγησης της Πράξης είναι να λαµβάνει θετική τιµή (ΝΑΙ) σε όλα τα κριτήρια της 
Κατηγορίας ∆. Η τιµή ΝΑΙ δύναται να δοθεί υπό προϋποθέσεις ή αναπροσαρµογές της 
προτεινόµενης Πράξης, που αποφασίζει η ∆ιαχειριστική Αρχή. 
 
Ε. ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ 
Ε 3.1. Εκσυγχρονισµός και ποιοτική αναβάθµιση της εκπαίδευσης, µε την ανάπτυξη 
νέων, καινοτόµων και ολοκληρωµένων προγραµµάτων σπουδών προσανατολισµένων προς 
τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, την ενσωµάτωση στοιχείων αειφορίας και νέων 
τεχνολογιών και την χρήση καινοτόµων µέσων και µεθόδων διδασκαλίας. 
Ε 3.2. Συµβολή της Πράξης στην ενσωµάτωση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
 
Τα κριτήρια λειτουργούν συµπληρωµατικά προς το Γενικό Κριτήριο Β8 - Καινοτοµικότητα. 
 
Το πρώτο Ποιοτικό Κριτήριο (Ε 3.1) αφορά κυρίως στις Κατηγορίες Πράξεων 
αναµόρφωσης προγραµµάτων σπουδών και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και 
αναφέρεται κατ’ αρχήν στον καινοτόµο χαρακτήρα των αναµορφούµενων προγραµµάτων 
ΑΔΑ: ΒΙΨΗ9-Η1ΑΚωδ. Πρόσκλησης:173 
σπουδών. Επίσης αναφέρεται στον ολοκληρωµένο χαρακτήρα των αναµορφούµενων 
προγραµµάτων σπουδών και θα πρέπει να εµπεριέχουν και σαφή αναφορά στα διδακτικά 
µέσα, υλικά και άυλα, που απαιτούνται για την διδασκαλία, καθώς και πλήρη και σαφή 
αναφορά στο είδος της απαιτούµενης επιµόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν το 
αναµορφωµένο περιεχόµενο µε τα νέα, καινοτόµα µέσα. 
 Οι προς ένταξη Πράξεις που αφορούν την αναµόρφωση προγραµµάτων σπουδών θα 
πρέπει να βασίζονται, όσο είναι δυνατόν, σε µια αποτίµηση της ποιότητας και της 
αποτελεσµατικότητας των αντίστοιχων παρεµβάσεων της προηγούµενης προγραµµατικής 
περιόδου, να προωθούν την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων όπως αυτές ορίζονται στο 
Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις βασικές δεξιότητες στην δια βίου µάθηση, να 
ανταποκρίνονται µε την µέγιστη δυνατή ευελιξία στις ραγδαία εξελισσόµενες απαιτήσεις 
της κοινωνίας της γνώσης, να προωθούν την ανάπτυξη και εφαρµογή νέων, καινοτόµων 
και ευέλικτων µεθόδων συµµετοχικής και βιωµατικής εκπαίδευσης που θα µπορούν, σε 
κάποιο βαθµό, να προσαρµόζονται στις διαφοροποιηµένες ανάγκες και δυνατότητες των 
µαθητών του εκπαιδευτικού συστήµατος και τα συστήµατα δια βίου µάθησης. 
Το δεύτερο Ποιοτικό Κριτήριο Ένταξης (Ε 3.2) αφορά κυρίως στις Κατηγορίες Πράξεων 
(∆ράσεις) αναµόρφωσης προγραµµάτων σπουδών και παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού 
και, δευτερευόντως, στις ∆ράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενσωµάτωσης 
πολιτιστικών στοιχείων στην εκπαίδευση, ενσωµάτωση ξένων γλωσσών στα προγράµµατα 
σπουδών. 
 
Η εκπλήρωση και των δύο κριτηρίων βαθµολογείται µε ΝΑΙ / ΟΧΙ. Προϋπόθεση θετικής 
αξιολόγησης των προτεινόµενων προς ένταξη Πράξεων είναι να λαµβάνουν θετική τιµή 
"ΝΑΙ" σε ένα τουλάχιστον από τα δύο Ποιοτικά Κριτήρια, ανάλογα µε το είδος της 
παρέµβασης. 
 
Άµεση Αξιολόγηση 
Η αξιολόγηση των προτάσεων θα είναι άµεση. 
Η κάθε πρόταση ανά κατηγορία πράξης, αξιολογείται αυτοτελώς από την ΕΥ∆ και εφόσον 
πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως προσδιορίζονται στα κριτήρια αξιολόγησης, 
εντάσσεται προς χρηµατοδότηση στο ΕΠ. 
Η ΕΥ∆ δύναται να υποστηριχθεί από Γνωµοδοτική Επιτροπή για την αξιολόγηση των 
προτάσεων ή/και εξωτερικούς αξιολογητές/κριτές ως εξειδικευµένους εµπειρογνώµονες. 
Εφόσον η αξιολόγηση από την ΕΥ∆ αποβεί αρνητική, ενηµερώνεται ο ∆ικαιούχος µε 
σχετική αιτιολόγηση. Αν η αξιολόγηση αποβεί θετική η διαδικασία συνεχίζεται στα επόµενα 
βήµατα. 
Η ΕΥ∆ του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση» δύναται να 
προβεί σε τροποποιήσεις επί µέρους στοιχείων των θετικά αξιολογηµένων προτάσεων. 
 
5.4 Έκδοση απόφασης ένταξης της πράξης 
Μετά τη θετική αξιολόγηση της πρότασης εκδίδεται και αποστέλλεται στο δικαιούχο η 
σχετική απόφαση ένταξης της πράξης αναπόσπαστο µέρος της οποίας αποτελεί και το 
σύµφωνο αποδοχής όρων. Επίσης αποστέλλεται το Τεχνικό ∆ελτίο Πράξης όπως αυτό έχει 
εγκριθεί από την αρµόδια ΕΥ∆. 
Η ΕΥ∆ δύναται να προβεί σε τροποποιήσεις επί µέρους στοιχείων των θετικά 
αξιολογηθεισών προτάσεων, τις οποίες ενσωµατώνει στο Τεχνικό ∆ελτίο Πράξης. 
Υπόδειγµα της απόφασης ένταξης και του συµφώνου αποδοχής των όρων απόφασης 
ένταξης επισυνάπτονται στην παρούσα πρόσκληση και βρίσκονται δηµοσιευµένα στην 
ηλεκτρονική διεύθυνση www.edulll.gr. 
 
5.5 Τρόπος υλοποίησης της πράξης 
Μετά την κοινοποίηση της Απόφασης Ένταξης της Πράξης, ο ∆ικαιούχος καταθέτει στη 
∆ιαχειριστική Αρχή τα Τεχνικά ∆ελτία των Υποέργων. Σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στο 
Σύστηµα ∆ιαχείρισης, όπως αυτό ισχύει, για την υλοποίηση του υποέργου, ο ∆ικαιούχος 
οφείλει να υποβάλει για προέγκριση στην ΕΥ∆ ΕΠΕ∆ΒΜ: 
o Φάκελο προέγκρισης Τευχών ∆ηµοπράτησης, πριν τη διαδικασία διαγωνισµού 
(πρόχειρου, διεθνούς κλπ), 
o Φάκελο προσυµβατικού ελέγχου µε τα απαραίτητα για την εξέταση της νοµιµότητας 
της διαδικασίας ανάθεσης έγγραφα, πριν την υπογραφή σύµβασης ανάθεσης έργου, 
για όσες συµβάσεις εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής των κοινοτικών οδηγιών περί 
δηµοσίων συµβάσεων 
o Σχέδιο απόφασης για την εκτέλεση του έργου µε ίδια µέσα, στην περίπτωση 
εκτέλεσης του έργου µε ίδια µέσα. 
Η προέγκριση των άνωθι από την ΕΥ∆ ΕΠΕ∆ΒΜ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη 
χρηµατοδότηση και υλοποίηση της πράξης. 
 
6. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ∆ΙΚΑΙΟΥΧΩΝ 
Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων των πράξεων που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό 
Πρόγραµµα περιγράφονται αναλυτικά στο συνηµµένο «Σύµφωνο αποδοχής των όρων της 
απόφασης ένταξης και υποχρεώσεων του δικαιούχου» και ιδίως θα πρέπει: 
(i) Να τηρούν την Κοινοτική και Εθνική Νοµοθεσία κατά την εκτέλεση της πράξης και 
ιδίως όσον αφορά τις δηµόσιες συµβάσεις, τη βιώσιµη ανάπτυξη, τις κρατικές 
ενισχύσεις, την ισότητα και µη διάκριση. 
(ii) Να λαµβάνουν προέγκριση από την Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του Ε.Π για κάθε 
στάδιο /φάση εκτέλεσης κάθε υποέργου, προκειµένου να προχωρήσουν στο επόµενο 
στάδιο. 
(iii) Να αποστέλλουν στην Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης του Ε.Π. χωρίς προηγούµενη 
ειδοποίηση σε έντυπη και ηλεκτρονική µορφή τα στοιχεία οικονοµικής και φυσικής 
προόδου της πράξης και των υποέργων τους σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του 
Συστήµατος ∆ιαχείρισης και Ελέγχου. 
(iv) Να αποδέχονται την δηµοσιοποίηση των στοιχείων του δικαιούχου, της πράξης που 
εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα, καθώς και του ποσού της δηµόσιας 
χρηµατοδότησης που χορηγείται, κατά τα προβλεπόµενα στο άρθρο 7 παρ. 2(δ) του 
Καν. (ΕΚ) 1828/2006. 
(v) Να λαµβάνουν όλα τα µέτρα πληροφόρησης που προβλέπονται από τον Καν. (ΕΚ) 
1828/2006. Ειδικότερα «για πράξεις που χρηµατοδοτούνται στο πλαίσιο 
Επιχειρησιακού Προγράµµατος, το οποίο συγχρηµατοδοτείται από το ΕΚΤ, ο 
δικαιούχος υποχρεούται να ενηµερώνει όλους τους συµµετέχοντες σε αυτές α) ότι η 
πράξη στην οποία συµµετέχουν υλοποιείται στο πλαίσιο επιχειρησιακού 
προγράµµατος, και β) ότι συγχρηµατοδοτείται από το ΕΚΤ. Η εν λόγω ενηµέρωση 
πραγµατοποιείται µε την παράθεση των εν λόγω στοιχείων σε οποιοδήποτε έγγραφο, 
έντυπο ή ηλεκτρονικό µέσο χρησιµοποιείται κατά την εκτέλεση των εν λόγω πράξεων 
ή παράγεται στο πλαίσιο αυτό. 
(vi) Να τηρούν ξεχωριστή λογιστική µερίδα για την πράξη στην οποία θα καταχωρούνται 
όλες οι δαπάνες που αντιστοιχούν πλήρως προς τις δηλούµενες προς την Ειδική 
Υπηρεσία ∆ιαχείρισης στα Μηνιαία ∆ελτία ∆ήλωσης ∆απανών. 
(vii) Να τηρούν το σύνολο των στοιχείων και δικαιολογητικών της πράξης σε φακέλους 
ανά έργο και υποέργο, τουλάχιστον για τρία χρόνια µετά το κλείσιµο του Ε.Π. 
δηλαδή κατ΄ ελάχιστον µέχρι το τέλος του 2020. 
(viii) Να θέτουν στη διάθεση, εφόσον ζητηθούν, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των 
πράξεων και για όσο χρόνο ο δικαιούχος υποχρεούται για την τήρησή τους, όλα τα 
έγγραφα, δικαιολογητικά και στοιχεία της πράξης, στην Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης 
του Ε.Π., Αρχή Πιστοποίησης, Αρχή Ελέγχου, Επιτροπή Παρακολούθησης και σε όλα 
τα ελεγκτικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
(ix) Να αποδέχονται επιτόπιους ελέγχους από όλα τα αρµόδια εθνικά και κοινοτικά 
ελεγκτικά όργανα και να διευκολύνουν τον έλεγχο προσκοµίζοντας οποιοδήποτε 
στοιχείο που αφορά την εκτέλεση της πράξης, εφόσον ζητηθεί. 
(x) Να τηρεί ειδικότερους όρους ή περιορισµούς που τίθενται από το ειδικό θεσµικό 
πλαίσιο εφαρµογής της πράξης ή που τίθενται από την Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης 
του Ε.Π. 
 
7. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 
7.1. Για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά µε την υποβολή των προτάσεων, τη συµπλήρωση 
των Τ∆Π και άλλες διευκρινίσεις µπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Ε. Κίτσιο, Στέλεχος της 
Μονάδας Α2, στο τηλέφωνο 210 327 8109 και e-mail: [email protected] 
7.2. Περαιτέρω πληροφορίες για το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Εκπαίδευση και ∆ιά Βίου 
Μάθηση», το σύστηµα διαχείρισης του Ε.Π., το θεσµικό πλαίσιο υλοποίησης των πράξεων 
που εντάσσονται στο εν λόγω Ε.Π., τους κανόνες επιλεξιµότητας των δαπανών των 
πράξεων, καθώς και οποιαδήποτε πληροφορία για την υποβολή των προτάσεων (όπως 
οδηγίες για τη συµπλήρωση Τ∆ΠΠ/Υ, πίνακα επιλεξιµότητας δαπανών, δεικτών φυσικού 
αντικειµένου, εξειδίκευση κριτηρίων αξιολόγησης προτάσεων και άλλα έγγραφα αναγκαία 
για την εξέταση της πρότασης) βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.edulll.gr. Ο 
ανωτέρω δικτυακός τόπος αποτελεί βασικό εργαλείο επικοινωνίας της ΕΥ∆ µε το σύνολο 
των ενδιαφεροµένων για το Ε.Π. και ανακοινώνεται σε αυτόν κάθε σχετική πληροφορία. 
 
 
 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα