Thumbnail
του Λάζαρου Κόλλια

Μπαμπά, η καθηγήτριά μου στο σχολείο μου είπε ότι δεν εκφράζομαι σωστά στο γραπτό λόγο και ότι πρέπει να καλύψω πολλά  γραμματικο – συντακτικά κενά. Τι πρέπει να κάνω; Να αγχωθώ;

Καταρχάς, αγόρι μου, ηρέμησε γιατί με το άγχος δεν καταφέρνουμε τίποτα. Η μετάβασή σου από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο αλλά και αργότερα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο πάντοτε απαιτεί χρόνο προσαρμογής. Άλλωστε, η Ελληνική γλώσσα είναι πολύπλευρη και πολύμορφη με αποτέλεσμα να χρειάζεται σκληρή δουλειά και κόπο για να ανιχνεύσουμε τις γραμματικές – συντακτικές της δομές.

Δηλαδή τι πρέπει να κάνω; Mας είπαν στο σχολείο να κλείσουμε τον υπολογιστή στο σπίτι και να διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία και εφημερίδες. Ισχύει αυτό; Πώς θα επικοινωνώ με τους φίλους μου;

Η μελέτη λογοτεχνικών βιβλίων, άρθρων από εφημερίδες – περιοδικά, πάντοτε βοηθάει στην καλύτερη εκμάθηση της γλώσσας . Σκέψου πως η γλώσσα μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να τον καλλωπίζουμε με πληροφορίες. Κρουνοί αυτών των πληροφοριών είναι το διαδίκτυο, τα βιβλία, τα μέσα ενημέρωσης, οτιδήποτε, τελοσπάντων, μας φέρνει σε επαφή με τα νάματα (αληθινά διδάγματα) της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μπορούμε, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο να προγραμματίσουμε μια ώρα που θα είσαι ξεκούραστος προκειμένου να μελετάμε από τον υπολογιστή σου  ένα κείμενο  ευρύτερου προβληματισμού και μετά να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αναφορικά  με την επικοινωνία με τους φίλους σου είναι προτιμότερο να τους συναντάς δια ζώσης παρά μέσα από ένα απρόσωπο και ψυχρό μήνυμα.

Δηλαδή το Σαββατοκύριακο  που έχω ελεύθερο χρόνο για να παίξω θα με ταλαιπωρείς; Το ίδιο θα κάνουμε και στα  μαθηματικά; Tουλάχιστον μη μου απογορεύσεις να σερφάρω καθημερινά στο ίντερνετ…σε παρακαλώ!!!

Δεν πρόκειται να σου απαγορεύσω τίποτα στο βαθμό που τηρείς ένα πρόγραμμα. Για να γίνω πιο σαφής, καθημερινά έχεις το σχολείο σου, την  ξένη γλώσσα σου, μελέτη για τα μαθήματά σου, οπότε  εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να χρησιμοποιείς  πάνω από μισή ώρα τον υπολογιστή σου. Το Σαββατοκύριακο  έχεις αθλητικές δραστηριότητες, προετοιμασία για το σχολείο και θα σου επιτρέψω λίγο παραπάνω χρόνο για το διαδίκτυο. Σχετικά με τα μαθηματικά σκοπεύω να ορίσουμε μια ώρα μέσα στη βδομάδα  για να δουλεύεις επιπρόσθετα κάποιες ασκήσεις ή μαζί μου ή με κάποιον εκπαιδευτικό . Να ξέρεις, πάντως, ότι ο τρόπος σκέψης των μαθηματικών θα σε βοηθήσει στη γλώσσα  να δομείς σωστά παραγράφους, να μη βγαίνεις εκτός θέματος και να σκέφτεσαι συνδυαστικά στην άντληση επιχειρημάτων. Αλλά και τα υπόλοιπα μαθήματα θα σε βοηθήσουν να διατυπώνεις σωστά το γραπτό σου λόγο.

Πώς ρε μπαμπά τα καλλιτεχνικά, για παράδειγμα, μπορούν να με βοηθήσουν στο να εκφράζομαι σωστά;

Φαντάσου, αγόρι μου, τη γλώσσα μας σαν ένα πίνακα ζωγραφικής. Όσο καλλιεργείς την αισθητική  σου στην τέχνη τόσο πιο όμορφα θα ταιριάζεις τις λέξεις στον προφορικό και στο γραπτό σου λόγο. Αρκεί  να μάθεις  με την εξάσκηση να επιλέγεις τα σωστά χρώματα για να δημιουργείς ωραίους πίνακες. Αυτή η εξάσκηση πρόκειται να σε βοηθήσει στη σωστή απόδοση νοημάτων – σκέψεων στα κείμενά σου. Για να προπονηθούμε ,λοιπόν, μπορούμε στις διακοπές των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού να επιλέγουμε μαζί ένα βιβλίο, να το μελετάμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κατόπιν να μοιραζόμαστε τις εντυπώσεις μας.

-Μάλιστα…Πάντως εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι δύσκολα μαθαίνει κανείς τη γλώσσα μας αλλά το κυριότερο ότι θα στερηθώ ώρες παιχνιδιού. Ουφ…υπομονή μέχρι να μεγαλώσω..                                                                          

                                                                                Λάζαρος   Ι.  Κόλλιας

                                                                                    Εκπαιδευτικός

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα