Thumbnail
Εξαπάτηση με το "πολυνομοσχέδιο" που οι δανειστές ονομάζουν Μνημόνιο. Τα νέα μέτρα στα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση

Πετρόπουλος Ανδρέας

Την επίχειρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού, ακόμα και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που επιχείρησε πρό δεκαημέρου η κυβέρνηση στη Βουλή, "βαφτίζοντας" πολυνομοσχέδιο το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που συμφώνησε με τους δανειστές, παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα "η Αυγή".

Εξαπάτηση με το πολυνομοσχέδιο που οι δανειστές ονομάζουν Μνημόνιο. Τα νέα μέτρα στα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο -κείμενο περιλαμβάνει όλα τα prior actions (προαπαιτούμενα), δηλαδή τις άμεσες ενέργειες, θεσμικές και άλλες παρεμβάσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν "εδώ και τώρα" για την εκταμίευση της δόσης (σε δόσεις), αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχει και όλες τις νέες δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα λάβουν τη μορφή νέας, επίσημης μνημονιακής συμφωνίας. Με άλλα λόγια η Βουλή πριν από δέκα ημέρες ψήφισε ένα "νέο Μνημόνιο σε δόσεις", που θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι νέες δεσμεύσεις - μέτρα για το νέο Μνημόνιο, πέρα από τα γνωστά προαπαιτούμενα, αφορούν αποκλειστικά παρεμβάσεις στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Για παράδειγμα, μεταξύ των νέων δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στο νέο Μνημόνιο, είναι ο "νέος εργατικός κώδικας", που σημαίνει την πλήρη κατάργηση του  υφιστάμενου εργατικού δικαίου ή ό,τι έχει μείνει όρθιο από την τετράχρονη μνημονιακή λαίλαπα που διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όπως επίσης η σαφής αναφορά για νέα μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%.

Μνημόνιο με νέα μέτρα

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε εδώ ότι ορισμένες από αυτές τις αλλαγές που θα εμπεριέχονται στο νέο Μνημόνιο τις αναφέρει στο περίφημο non paper που μοίρασε την Κυριακή (30 Μαρτίου) το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ωστόσο για όλες αυτές τις νέες παρεμβάσεις υπήρχε η διατύπωση ότι αυτές είτε αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο (όπως π.χ. η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η νομοθέτηση του εργοδοτικού lock out) ή ψευδώς αναφέρεται, όπως αποδεικνύεται σήμερα, ότι "το θέμα έκλεισε για φέτος".

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η εξίσωση των κατώτατων μισθών του Δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 25% στους μισθούς του δημοσίου και η "επικαιροποίηση των δαπανών για την κοινωνική προστασία", που πρακτικά σημαίνει νέα δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Αναλυτικά, μέχρι το τέλος του 2014, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και θα φέρει με τη μορφή Μνημονίου νέα μέτρα που θα αφορούν:

* Νέος Εργατικός Κώδικας. Ο νέος εργατικός κώδικας θα αντικαταστήσει, δηλαδή θα καταργήσει το υφιστάμενο εργασιακό δίκαιο, καθώς θα καθιερωθεί νέο "μοντέλο εργασίας" που θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με δεσπόζουσα θέση που θα αποκτήσουν οι Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης.

* Διευκόλυνση εφαρμογής και διάδοσης του θεσμού των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης. Οι προσλήψεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από τις ΕΠΑ και θα αφορούν ενοικίαση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

* Αύξηση της μαθητείας. Ο στόχος είναι η ένταξη 40.000 νέων στις σχολές μαθητείας, προκειμένου γρήγορα η αγορά εργασίας να τροφοδοτηθεί με επιδοτούμενο (μέσω ΕΣΠΑ) και χαμηλόμισθο προσωπικό βασικής ειδίκευσης.

* Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%.

* Νέα αναμόρφωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Το Ασφαλιστικό ανοίγει ξανά υπό το βάρος των ελλειμμάτων των ταμείων, που σε πραγματικά μεγέθη θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τη νέα "τρύπα" που δημιουργεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 3,9 μονάδες για τους εργοδότες και 1 μονάδα για τους εργαζόμενους. Η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο αναλογιστικές μελέτες στα Ταμεία.

* Μείωση τουλάχιστον κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών πέραν των 3,9 μονάδων που έχει ήδη δρομολογηθεί.

* Πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ και ταυτόχρονα συρρίκνωση των δαπανών του Οργανισμού για επαγγελματική κατάργηση.

* Θα κλείσουν και θα μπουν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης 11 νοσοκομεία με στόχο τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους κατά 25 εκατ. ευρώ.

* Πλήρης σύνδεση των προνοιακών εισοδημάτων με εισοδηματικά κριτήρια με στόχο τον περιορισμό επιδοματικών παροχών και εισοδηματικών ενισχύσεων στα όρια της φτώχειας. Η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα γίνει μόνο αν υπάρχουν χρήματα.

Οι... τροπολογίες - ρήτρες του φθινοπώρου

Στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει έχει υλοποιήσει μια σειρά από ρήτρες που αφορούν:

* Την απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να φέρει νέο νόμο για τις απολύσεις, ενώ στο μεσοδιάστημα με τροπολογίες θα αλλάξει η σημερινή μορφή του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που θα έχει την έγκριση των σχετικών αιτημάτων.

Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών (lock - out).

Τα ντοκουμέντα της συμφωνίας Αθήνας - τρόικας που συνιστούν νέο Μνημόνιο και η κυβέρνηση εξαπατώντας το ονόμασε πολυνομοσχέδιο

Τα ντοκουμέντα της συμφωνίας Αθήνας - τρόικας που συνιστούν νέο Μνημόνιο και η κυβέρνηση εξαπατώντας το ονόμασε πολυνομοσχέδιο

Πηγή: avgi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Η πιλοτική δράση υλοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας της ΔΥΠΑ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στοχεύει στην παροχή...
ΔΥΠΑ: Τα οριστικά αποτελέσματα για τη νέα δράση επαγγελματικής κατάρτισης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης