Thumbnail
Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2015-2018

Την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και για την επόμενη φάση της «σταθεροποίησης» και ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των επιχειρηματικών κερδών, προδιαγράφει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018, το οποίο, προχτές Τετάρτη, κατατέθηκε στη Βουλή. Μόνιμο χαρακτήρα αποκτούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, προδιαγράφοντας «πρωτογενή πλεονάσματα» των κρατικών προϋπολογισμών, που σημαίνει μονιμοποίηση όλων των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, εντοπίζονται και νέα «δημοσιονομικά κενά», τα οποία στη συνέχεια θα καλυφθούν με νέα μέτρα, το μέγεθος των οποίων εξαρτάται από το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα προκύψει για τις δαπάνες αποπληρωμής του κρατικού χρέους. Τα πάντα υποτάσσονται στην ενίσχυση της δημιουργίας συνθηκών κερδοφορίας των μονοπωλίων, με βασικούς πυλώνες τη σύνθλιψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, την κρατική χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, μέσω του ΕΣΠΑ και «εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων», τη μείωση των κρατικών κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και σε σχέση με το παραγόμενο ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι η κατάρτιση και ο έλεγχος των «Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων» από την Κομισιόν αφορά σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Τα προβλήματα και τα μέτρα

Οι βασικές παραδοχές και συνιστώσες του ελληνικού Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Πλαισίου 2015 - 2018 είναι οι παρακάτω:

Το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων φτάνει σε 7,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 5,4 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές κονδυλίων (Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια κ.ά.) και 1,7 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων, κυρίως πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.

ΑΕΠ: Ο εκτιμώμενος μέσος ετήσιος ρυθμός ανάκαμψης προβλέπεται σε 3,3% (2015: 2,9%, 2016: 3,7%, 2017: 3,5%, 2018: 3,2%).

Επίσημη ανεργία : Αναμένεται για το 2015 σε 22,5%, 2016 19,5%, 2017 17,1%, 2018 15,9%.

Δημοσιονομικά κενά: Υπολογίζονται σε 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και σε 1,93 δισ. ευρώ για το 2016, και συνολικά σε 2,84 δισ. ευρώ στην ερχόμενη 2ετία, τα οποία να σημειωθεί ότι είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και ακόμη 1,9 δισ. ευρώ το 2017). Σε αυτό το πλαίσιο, ο εντοπισμός των «κενών» και η κάλυψή τους με νέα αντιλαϊκά μέτρα, θα συνεχίσει να βρίσκεται στα παζάρια με την ΕΕ.

Με ρυθμούς κατά πολύ χαμηλότερους σε σχέση με το ΑΕΠ θα εξελιχτεί το επίπεδο της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αντίθετα, με ρυθμούς πολλαπλάσιους του ΑΕΠ, αναμένονται οι εξαγωγές εμπορευμάτων και ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου από τις επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την αναδιάρθρωση του ΑΕΠ μέσω και των κρατικών ενισχύσεων, που θα δοθούν σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους από επιλεγμένους κλάδους και τομείς της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας.

Ιδιωτικοποιήσεις: Για το 2014, αναφέρονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ (ΔΕΣΦΑ, Αστέρας Βουλιαγμένης, ΕΥΑΘ, περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, ακίνητα Δημοσίου. Για το 2015 (2,24 δισ.) προβλέπεται κλιμάκωση με Ελληνικό, Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Εγνατία Οδό, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΤΑ, ψηφιακό μέρισμα, πώληση ακινήτων και μετοχών κ.ά. Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις αναμένονται σε 11,3 δισ. την περίοδο 2015 - 2018 ή σε 12,83 δισ. την περίοδο 2014 - 2018.

Κρατικό χρέος: Οι προβλέψεις βασίζονται στα σημερινά δεδομένα, χωρίς να περιλαμβάνουν το ύψος της «ελάφρυνσης», η οποία επίσης θα διοχετευθεί στην ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Προβλέπεται σταδιακή αποκλιμάκωση από 168,3% το 2015 στο 139,1% του ΑΕΠ το 2018. Γίνεται λόγος για νέα «έξοδο στις αγορές» με τη σύναψη νέου δανείου για ποσά ύψους 3 - 6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών (5,1 δισ.) που δόθηκαν στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες και οι οποίες εμφανίζονται στο κρατικό χρέος.

Πρωτογενή πλεονάσματα: Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης επιβεβαιώνεται μέσα από τη συνεχή απογείωσή τους. Από 3,8 δισ. (2,1% του ΑΕΠ) για το 2013 θα φτάσουν στα 12,6 δισ. ευρώ (5,8% του ΑΕΠ) το 2018.

Μόνιμα είναι τα μέτρα σφαγιασμού των κρατικών κονδυλίων, που αφορούν σε συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, μισθούς στο Δημόσιο και τα κάθε είδους έξοδα λειτουργίας του Δημοσίου. Σε αυτό το πλαίσιο, παρά και τις προβλέψεις για την ανάκαμψη το 2018, οι «πρωτογενείς δαπάνες» θα συνεχίσουν σε ρυθμούς κατρακύλας. Για το 2018, υπολογίζονται σε 40,9 δισ. ευρώ από 47,5 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί προ διετίας, το έτος 2012. Στην εν λόγω περίοδο (2018 - 2012) η καρατόμηση φτάνει σε 6,6 δισ. ευρώ.

Σε ρότα διόγκωσης θα συνεχίσουν τα φορολογικά έσοδα και αυτό παρά το γεγονός ότι ομολογούνται οι φοροελαφρύνσεις στα επιχειρηματικά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι στη λαϊκή κατανάλωση) θα φτάσουν το 2018 σε 28,3 δισ. ευρώ από 24,3 δισ. το 2014.

Δημόσιες υπηρεσίες: Συνεχίζεται η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για την περίοδο μέχρι το 2016 συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη σε κάθε 5 «αποχωρήσεις» (απολύσεις ή συνταξιοδοτήσεις). Για τη συνέχεια (2017 - 2018) προβλέπεται η εφαρμογή του κανόνα 1 προς 1, γεγονός που σημαίνει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς θα λειτουργούν με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό εργαζομένων.

«Κίνδυνοι και αβεβαιότητες»: Ταυτόχρονα, διαβλέπουν «κινδύνους» ως προς τη «συνεπή εκτέλεση» των αντιλαϊκών σχεδιασμών. Σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται λόγος: Για «ενδεχόμενη καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ή ελλιπή εφαρμογή τους». Αντίθετα, η «διατήρηση και η αποφασιστική συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» θα συνεισφέρει σημαντικά στη στήριξη της ανάκαμψης των επενδύσεων». Για «ενδεχόμενες αποκλίσεις» στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ως αποτέλεσμα αδυναμίας αντιμετώπισης «διοικητικών εμποδίων». Για «γεωπολιτικούς κινδύνους», όπως η «κατάσταση στην Ουκρανία με δυνητικούς κινδύνους για τον ελληνικό τουρισμό».

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Στρατηγικός πυλώνας είναι η «μετατροπή του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης». Για την περίοδο 2015 - 2018, οι προς διάθεση πόροι (ΕΣΠΑ και άλλα κονδύλια της ΕΕ και εθνικό σκέλος ΠΔΕ) φτάνουν σε 26,5 δισ. ευρώ.«Βασικός στόχος» είναι η «εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης» που θα στηρίζεται σε «υγιείς επενδύσεις», ενώ οι παρεμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ θα «είναι συμπληρωματικές των γενικότερων παρεμβάσεων που αποβλέπουν σε αύξηση του επιπέδου των ετήσιων επενδύσεων μέσα στα επόμενα δέκα έτη»...

πηγή: rizospastis.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024
Η Ελληνική αποστολή της EOES 2024 στο Λουξεμβούργο - Σε σύνολο 7 χρυσών, 14 αργυρών και 24 χάλκινων μεταλλίων, οι δύο ελληνικές ομάδες κατέκτησαν...
Μαθητική διάκριση στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Πειραμάτων EOES 2024
Νοσοκομείο
Έρχεται νέα προκήρυξη για προσλήψεις 43 υγειονομικών στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο
«H προτεραιότητα του Υπουργείου αυτή την περίοδο είναι να λυθούν τα τρέχοντα θέματα της παροχής υγείας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις της...
Έρχεται νέα προκήρυξη για προσλήψεις 43 υγειονομικών στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο