Thumbnail
Μεταξύ αυτών οι παγκοσμίως γνωστές Chevron, Exxon και BP.

Η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της τεράστιους κινδύνους  για την ανθρωπότητα και τη Γη. Παρόλαυτα, με τη σύνοδο που  έγινε στην έδρα του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του  2014, όπου και παρέλασαν 120 αρχηγοί κρατών, πλειάδα  στελεγχών της βιομηχανίας του πετρελαίου και τραπεζιτών, δεν άλλαξε τίποτα.  Με τη θλιβερή συνοδεία αρκετών "Μη  Κυβερνητικών Οργανώσεων" η μέρα για την Κλιματική Αλλαγή μας υπενθύμισε πως, το οικολογικό πρόβλημα στο οποίο  βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης, είναι πρόβλημα πολιτικό και κοινωνικό, που γεννιέται στα πλαίσια  ενός συγκεκριμένου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

Και ποιος είναι υπεύθυνος δηλαδή; Σίγουρα δεν φταις εσύ, που αγοράζεις λακ για τα μαλλιά και κάνεις κατάχρηση.

Το Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν  για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Παρόλαυτα σε αντίθεση με τη δημόσια υστερία για τον έμπολα, όπου μια  γρίπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ σκοτώνει πολύ περισσότερους σε  ένα χρόνο, ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου φαίνεται πολύ  καθησυχασμένο. Στον πάτο της προβολής, το ζήτημα της  κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται προφανώς και στα ΜΜΕ.

Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την αύξηση  των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η θερμοκρασία στον  πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου, μία πολύ  σημαντική έρευνα δημοσιεύεται στο Climatic  Change.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μόνοι 90 εταιρείες το διάστημα 1751 με 2010 οι 90 εταιρείες παρήγαγαν το 63% των συνολικών βιομηχανικών εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Μάλιστα το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωσαν με τις δραστηριότητές τους στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τους 914 γιγατόνους.

Μεταξύ αυτών οι παγκοσμίως γνωστές Chevron, Exxon και BP.

Η μισή ποσότητα της εκτιμώμενης εκπομπής  αυτών των  βλαβερών αερίων, έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια, πολύ  καιρό από τότε που αναδεικνυόταν και αποδεικνυόταν πως οι εκπομπές  αερίων από την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου  προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Μεταξύ των 90 αυτών εταιρειών, συμπεριλαμβάνονται εκτός  από τις Chevron, Exxon, Bp και Royal Dutch Shell, οι  εταιρείες παραγωγής άνθρακα, όπως η British Coal Corp,  Peabody Energh και BHP Billiton.

31 από αυτές τις εταιρείες, είναι κρατικές, όπως  η Saudi  Aramco (Σαουδική Αραβία), η γνωστή μας Gazprom της Ρωσίας   και η Statoil της Νορβηγίας, ενώ εννιά είναι κυβερνητικές και δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή άνθρακα στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα και την Πολωνία.




Ο παραπάνω πίνακας δείχνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών άνθρακα από το 1910-2010. Η συμβολή της κάθε ιδιοκτησιακής κατηγορίας είναι περίπου ίση.

Κοντά στο 30% των εκπομπών αερίων παγκοσμίως, την περίοδο που μελετάται, οφείλεται μόνο στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας όπως  αναφέρει ο αναλυτής στο Climate Change.
 


Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές, πρώτη έρχεται η ChevronTexaco στην οποία αποδίδεται το 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών ως σήμερα, ενώ ακολουθούν η Exxon με 3.2% και η BP με 2.5%.

Παναγιώτης Κάτσικας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

blackboard-μαζί-για-την-εκπαίδευση
ΙΕΠ: Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με εκπαιδευτικούς με θέμα «Μαζί για την Εκπαίδευση»
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με επίκεντρο τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
ΙΕΠ: Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με εκπαιδευτικούς με θέμα «Μαζί για την Εκπαίδευση»
sxoleio-ataxia-distomo
Η απογοητευτική εμπειρία γονιών και μαθητών στo ιδιωτικό Ataxia School
Επιστολή από γονείς μαθητών στο συγκεκριμένο σχολείο, οι οποίοι απογοητευμένοι αποφάσισαν να πάρουν τα παιδιά τους από εκεί και να τα πάνε στο...
Η απογοητευτική εμπειρία γονιών και μαθητών στo ιδιωτικό Ataxia School
Υπουργείο Παιδείας
Οργάνωση και λειτουργία των καταλυμάτων του ΥΠΑΙΘΑ στην περιοχή Αγ. Ανδρέας-Ζούμπερι
Λειτουργία των καταλυμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Οργάνωση και λειτουργία των καταλυμάτων του ΥΠΑΙΘΑ στην περιοχή Αγ. Ανδρέας-Ζούμπερι