Ειδικότερα, στο Γενικό Λύκειο θα υπάρχουν φροντιστηριακού τύπου ώρες, ενώ θα μειωθούν τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Οι εξετάσεις για τα ΑΕΙ θα γίνονται κεντρικά και τα ΑΕΙ θα καθορίζουν τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων.
Στο νέο Τεχνικό Λύκειο θα εισαχθεί ο θεσμός της μαθητείας, δηλαδή της πρακτικής άσκησης στην επιχείρηση για τους μαθητές. Ουσιαστικά υιοθετείται το διττό σύστημα. Δηλαδή, ένα κομμάτι της εκπαίδευσης θα γίνεται μέσα στο σχολείο με βάρος στις εγκύκλιες γνώσεις και το υπόλοιπο σε μια επιχείρηση. Υπό συζήτηση είναι εάν στα τρία έτη σπουδών (όπως σήμερα) θα προστεθεί και τέταρτο, που θα είναι έτος ειδίκευσης.
Για το ίδιο θέμα, χθες η ΔΗΜΑΡ παρουσίασε την πρότασή της, βάσει της οποίας καθιερώνεται ένας τύπος λυκείου: το Τεχνολογικό (ΤΕΛ). Ολες οι ΕΠΑΣ θα υπάγονται στον ΟΑΕΔ. Το ΤΕΛ θα αποτελείται από 3 έτη σπουδών. Ο απόφοιτος θα παίρνει εθνικό απολυτήριο με πανελλαδικές εξετάσεις σε 6 μαθήματα (3 γενικής παιδείας και 3 ή 2 ειδικότητας). Με το εθνικό απολυτήριο θα έχει πρόσβαση σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια. Ο απόφοιτος ΤΕΛ θα μπορεί με ένα επιπλέον έτος σπουδών να πάρει πτυχίο ειδικότητας (επίπεδο προσόντων 4) έπειτα από νομαρχιακές εξετάσεις σε θεωρία και εργαστήρια στα μαθήματα ειδικότητας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ