Thumbnail
Στερεί από τη χώρα μελλοντικό επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ)
 
για την πληροφορική παιδεία στο Λύκειο
 
 
Η Πληροφορική (Επιστήμη των Υπολογιστών) και οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών τις οποίες υποστηρίζει, αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς της κοινωνίας της γνώσης. Η επιστημονική, τεχνολογική και παιδαγωγική γνώση της Πληροφορικής από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει για τη ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία, αναπτύσσει πνευματικές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
 
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι θεσμοθετημένη η ανάπτυξη του ψηφιακού γραμματισμού, η αξιοποίηση πληροφορικών εργαλείων σε όλα τα μαθήματα και η εισαγωγή στην επιστήμη της Πληροφορικής με έμφαση στην αλγοριθμική σκέψη.
 
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο Γυμνάσιο συνεχίζει η εμβάθυνση και οι μαθητές αναπτύσσουν την υπολογιστική σκέψη, που θεωρείται θεμελιώδης για τη γνωστική ανάπτυξη (αντίστοιχης αξίας με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες) και αποτελεί βάση για την καινοτομία στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία.
 
Αν αυτή η διαδικασία διακοπεί και δεν συνεχίσει σε πλήρη ανάπτυξη στο Λύκειο, η προσπάθεια για την πληροφορική παιδεία δεν ολοκληρώνεται και αδρανοποιείται.
 
Στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο οικοδομείται η υπολογιστική γνώση, που είναι απαραίτητη για μια μεγάλη μερίδα μαθητών που θα επιλέξουν τις θετικές, τεχνολογικές και οικονομικές επιστήμες για τις ανώτατες σπουδές τους, αλλά και για τις μεταδευτεροβάθμιες επαγγελματικές επιλογές όλων των μαθητών, σε έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τεχνολογικά περιβάλλον.
 
Η πρόσφατη στροφή προς την ενίσχυση της υπολογιστικής εκπαίδευσης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι διεθνώς έντονη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρεμβάσεις στα προγράμματα σπουδών σε ΗΠΑ (2010), Γερμανία (2009), Καναδά (2008) και Ισραήλ (2008), που ακολουθούν την παραπάνω προβληματική.
 
Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ), θεωρεί ότι πιθανή κατάργηση τομέων, κατευθύνσεων, ακόμα και η μείωση μαθημάτων Πληροφορικής στο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα για την περαιτέρω εξέλιξή τους, ιδιαίτερα όταν αυτή σχετίζεται με την Πληροφορική σε οποιοδήποτε επίπεδο. Στερεί επίσης από τη χώρα μελλοντικό επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό υψηλού επιπέδου, ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
 
 
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΠΕ
 
Αναστάσιος Μικρόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος
 
Παναγιώτης Πιντέλας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος
 
Δημήτριος Σάμψων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Γενικός Γραμματέας
 
Νικόλαος Φαχαντίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ειδικός Γραμματέας
 
Αναστάσιος Λαδιάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής, Ταμίας
 
Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος
 
Άνθιμος Χαλκίδης, Καθηγητής Πληροφορικής, Μέλος
 
 
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
20160812_20pragm_arxaia_0.jpg
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;
Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα...
Όσα λες είναι ἔπεα πτερόεντα. Μάθε ότι αρχή άνδρα δείκνυσι : Τι σημαίνει ο συνδυασμός αυτός νεοελληνικής και αρχαίας ελληνικής γλώσσας;